Projekty technologiczne

Jedną z dziedzin działalności naszej firmy jest projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych.

W jakim celu przygotowuje się projekt technologiczny?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga pewnego przygotowania. Wielkim ułatwieniem jest tu doświadczenie w zarządzaniu zakładem gastronomicznym, znajomość przepisów, norm itp.

Obecnie "wejście" na rynek gastronomii jest otwarte praktycznie dla każdego, kto zdecyduje się na prowadzenie restauracji, baru, domu weselnego czy innego lokalu. Przeszkodą może być jedynie brak środków i wiedzy (oraz doświadczenia). Brak wiedzy niweluje się poprzez zlecenie przygotowania projektu technologicznego zakładu gastronomicznego. Projekt taki określa w sposób jasny profil funkcjonowania lokalu, drogi technologiczne, wytyczne do remontu (przygotowania lokalu do podłączenia konkretnych urządzeń) czy zakres wyposażenia.

Powszechnym błędem (na szczęście coraz rzadziej spotykanym) jest działanie "po omacku" – inwestor myśli sobie: "kuchnia gastronomiczna, to przecież to samo, co domowa, tylko robi się w niej więcej jedzenia…" – nieprawda! Kuchnia gastronomiczna jak i całe zaplecze technologiczne obwarowane są konkretnymi normami, których wymagają organy państwowe odpowiedzialne za monitorowanie stanu higieny w lokalach gastronomicznych ("Sanepidy").

Profesjonalny projekt technologiczny

Projekt technologiczny stanowi zestawienie wszystkich niezbędnych wytycznych dla konkretnego lokalu gastronomicznego – czyli jest swego rodzaju przewodnikiem dla inwestora oraz sprawozdaniem dla Sanepidu.

Projekt technologiczny zakładu gastronomicznego przygotowany przez naszą firmę zawiera następujące części:

  1. Informacje o inwestorze.
  2. Informacje o planowanej działalności, w tym:
    • opis pomieszczeń lokalu,
    • zestawienie powierzchni technologicznych,
    • zatrudnienie,
    • program użytkowy pomieszczeń kuchni,
    • gospodarka odpadami,
    • wytyczne branżowe,
    • zagadnienia BHP,
    • zapotrzebowanie na energię elektryczną,
    • zapotrzebowanie na gaz.
  3. Wyposażenie technologiczne pomieszczeń.
  4. Plany pomieszczeń, w tym:
    • plan uwzględniający rozmieszczenie sprzętu technologicznego,
    • plan uwzględniający rozmieszczenie przyłączy elektrycznych, wodno-kanalizacyjnych i gazowych.

W razie konieczności projekt jest powiększany o dodatkowe elementy. Natomiast w sytuacji, gdy lokalu nie dotyczą poszczególne składowe projektu wymienione powyżej, są one pomijane.

W razie pytań jesteśmy do dyspozycji:

 

tel. 76 744 91 46

kom. 509 777 184