Nowe katalogi RM i Redfox 2022/2023 – poznaj najnowsze urządzenia dla gastronomii!
RM Gastro to producent urządzeń gastronomicznych z 21-letnim doświadczeniem. Marka cieszy się dobrą opinią i wciąż się rozwija. Polski zakład produkcyjny w Ustroniu wytwarza ponad 50 tysięcy urządzeń rocznie, a sprzęt tworzony jest w oparciu o aktualne trendy i potrzeby rynku HoReCa. Marka stawia na najlepsze technologie, wysokiej jakości komponenty, precyzyjne wykonanie i opiekę posprzedażową. Swoje nowości cyklicznie prezentuje na łamach nowych katalogów dostępnych w wersjach drukowanych i elektronicznych.
Nowy katalog RM Gastro zaskakuje już od pierwszego spojrzenia. Tradycyjną zieloną okładkę ze zdjęciami sprzętu zastąpiła kompozycja zielonych pasków ułożonych w pionie i poziomie. Okładka przypominająca ruszt grilla rzuca się w oczy i mocno zostaje w pamięci.
Ze względu na częste zmiany cen produktów, RM Gastro zdecydował się nie drukować cen urządzeń w katalogach papierowych. Aby dane zawsze były aktualne, ceny widoczne będą po zeskanowaniu kodu QR danego produktu. QR można zeskanować za pomocą dowolnej aplikacji do kodów QR, która przenosi do analogicznej strony elektronicznego katalogu z cenami. Wprowadzenie zakodowanych cen wynika z konieczności dostosowania się do zmian rynku związanych z dostępnością stali, produkcją, transportem. Dzięki kodom nie będzie konieczności drukowania kolejnych aktualizowanych wersji katalogów. To ekologiczne rozwiązanie, po które sięga coraz więcej dużych producentów.
Co nowego w RM Gastro?
Jak określił dyrektor handlowy RM Gastro, Marceli Maryanek, „Gastronomia to rozwój możliwy dzięki innowacjom”. I rzeczywiście, w nowym katalogu marki nie brakuje nowoczesnych, innowacyjnych sprzętów. Najwięcej nowości pojawiło się w obszarze urządzeń grzewczych. Poszerzona została oferta pieców konwekcyjno-parowych Retigo o modele 6x GN 2/1 i 10 x GN 2/1. Wprowadzono także kilkanaście modeli nowych kuchni gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i żeliwnych. Szczególnie ciekawe są modele urządzeń z obustronnym sterowaniem, które świetnie sprawdzą się w kuchniach centralnych, gdzie urządzenia nie stoją pod ścianą. Oferta wzbogaciła się także o kilka dobrych modeli płyt grillowych, grilli lawowych – idealnych na lato, kiedy z przyjemnością sięga się po dania z grilla! Ciekawe nowości znalazły się także w obszarze zmywalni. Do oferty weszły zmywarki tunelowe do dużych lokali gastronomicznych. Idealnie sprawdzą się na stołówkach, w szpitalach i hotelach. Takie urządzenia przystosowane są do ekstremalnych obciążeń, mają wysoką wydajność i są łatwe w obsłudze. RM powiększył także ofertę chłodnictwa o nowe szafy do sezonowania, których brakowało ostatnio na rynku gastronomicznym, a także o multifunkcyjne schładzarko-zamrażarki 1Hundered. To ciekawe urządzenia, które pozwalają na szybkie schładzanie, zamrażanie, rozmrażanie, powolne gotowanie, garowanie i cykle łączone.

Poszerzona oferta Pieców Retigo
Oferta uzupełniona została o małe piece Retigo z serii Orange i Blue na 6 x GN 2/1 i 10 x GN 2/1. To idealne urządzenia do mniejszych lokali, z wszystkimi funkcjami klasycznych pieców konwekcyjno-parowych Retigo.
Seria Blue to piece z najwyższej półki. Wszystkie modele wyposażone są w funkcję automatycznego czyszczenia, Easy Cooking (inteligentny przewodnik po gotowaniu dla osób mniej doświadczonych) i 6-punktową sondę termiczną. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem 8″ panelu dotykowego. Piece posiadają 1000 programów pieczenia i mnóstwo praktycznych funkcji, np. timer półek, automatyczną regulację wilgotności, funkcje sous vide, suszenia, sterylizacji, konfitowania i wędzenia.
Seria Orange to piece z podstawowymi funkcjami, ale również bardzo dobre. Posiadają 99 programów pieczenia, elektroniczny lub 7″ dotykowy panel sterowania, większość posiada sondę 1-punktową i prysznic oraz automatyczne mycie. Do wszystkich pieców Retigo, RM Gastro dodaje darmowe szkolenie kulinarne.
Urządzenia z obustronnym sterowaniem
Obustronna linia RM 1100 przeznaczona jest do dużych lokali gastronomicznych, gdzie urządzenia znajdują się w centralnej części pomieszczenia, na przykład w formie wysp kuchennych. Jest pierwszą „przelotową” linią, która ułatwia dostęp do wszystkich zestawionych urządzeń. Do oferty weszły kuchnie, piekarniki, płyty grillowe, grille lawowe, frytownice, urządzenia do gotowania makaronu, bemary, patelnie multifunkcyjne oraz stoły robocze z szafkami i szufladami. Wszystkie zamontowane urządzenia można obsługiwać z obu stron. Urządzenia występują w wersji elektrycznej i zasilanej gazem. Wszystkie elementy są wysokiej jakości – wykonane są ze stali nierdzewnej AISI 304.
Zmywarki tunelowe XL
Zmywarki linii XT to modele z najbardziej zaawansowaną technologią w całej gamie zmywarek RM. Przeznaczone są do dużych lokali gastronomicznych, od stołówek po ośrodki zdrowia. Zmywarki linii XT wyposażone są w system ProPortionalplus, który reguluje zużycie wody do płukania w zależności od rodzaju mytych naczyń i prędkości przenośnika koszowego. Strumień wody kierowany jest od góry na talerze i sztućce, a od dołu na szklanki i pojemniki oraz równomiernie dla mieszanych wsadów. Zmywarki cechuje bardzo niskie zużycie wody, system odzysku ciepła, zaawansowana elektronika z wygodnym, 5’’ panelem dotykowym. Dodatkowo system kondensacji pary eliminuje konieczność zastosowania okapów nad zmywarkami. Cały cykl kondensacji zajmuje tylko 30” i jest w pełni automatyczny. Praca przy takiej zmywarce jest prosta i komfortowa.
Szafy do sezonowania mięsa
W ostatnim czasie na rynku gastronomicznym nie było dużego wyboru szaf do sezonowania, tymczasem zainteresowanie nimi rośnie. Sezonowanie zapewnia pożądaną miękkość, intensywny smak, zapach i kolor produktu. Stopniowo dojrzewające mięso staje się wyśmienitym produktem dla wyrafinowanych podniebień gości.
RM Gastro wprowadziło do oferty szafy z dopasowanym systemem wentylacji, kontrolą wilgotności i temperatury oraz częstymi cyklami sterylizacji. Dostępne są modele z pełnymi drzwiami ze stali nierdzewnej oraz przeszklone, jedno- i dwudrzwiowe. Dedykowane są dla wyspecjalizowanych restauratorów i rzeźników.
Schładzarko-zamrażarki 1Hundred
1Hundred to jedno urządzenie przeznaczone jednocześnie do gotowania i schładzania. Posiada możliwość przeprowadzenia całego procesu Cook & Chill, od funkcji Slow Cooking w +100°C do zamrażania w -40 °C. Po wstępnym ustawieniu wykonuje i kontroluje cały cykl przetwarzania żywności i jest zdolny do pracy całą dobę. Menu można ustawić na gastronomię, piekarnictwo lub cukiernictwo. Wszystkie opcje ustawia się na dotykowym 9” panelu sterującym. Do najważniejszych funkcji urządzenia należą: szybkie schładzanie, zamrażanie, rozmrażanie, powolne gotowanie, garowanie, suszenie, konfitowanie i konserwowanie.
A co nowego w katalogu Redfox?
Produkty Redfox określane są jako budżetowe wersje urządzeń RM Gastro. Znajdują się tu jakościowe produkty w dobrej cenie i z dwuletnią gwarancją, więc zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem gastronomów. Tu także nie brakuje nowości. W najnowszym katalogu pojawiło się kilka dobrych bemarów w linii 900 i 700, ciekawe kuchnie gazowe z linii 700 posiadające nowoczesne palniki gazowe ze specjalną mosiężną nakładką, a także kompaktowe makaroniarki stołowe. Oferta na pewno znajdzie swoich sympatyków.
Katalog Redfoxa podobnie jak RM Gastro ma okładkę w paski. Czerwona prążkowana grafika mocno zapada w pamięć i nawiązuje do czerwonych pokręteł w urządzeniach marki. Podobnie jak katalog RM, wersja drukowana nie posiada cen tylko kody QR, które zaczytują zawsze aktualny koszt zakupu. Podobnie także opisana jest atrakcyjna procedura projektowa, szkolenia przedsprzedażowe i posprzedażowe i szybka pomoc serwisowa.
