Konkursy gastronomiczne 2022 - Blog Gastronomiczny

Konkursy gastronomiczne 2022

Konkursy gastronomiczne to dobry sposób na zaistnienie w branży. Już sam w nich udział jest ogromnym wyróżnieniem, a zwycięstwo wiąże się z gwarancją lepszych perspektyw zawodowych. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka najciekawszych konkursów kulinarnych, w których udział jest przepustką do międzynarodowej kariery!

Aby zakwalifikować się do konkursu gastronomicznego, zwykle należy przejść przez szereg eliminacji wykazując się wiedzą kulinarną, umiejętnością pracy pod presją czasu, znajomością trendów kulinarnych i kreatywnością. Choć nie zawsze uda się zostać zauważonym od razu, regularny udział w konkursach i osiąganie na tej płaszczyźnie nawet małych sukcesów, jest dobrą podstawą, by nauczyć się panowania nad stresem, poznania wymogów branży, zdobycia kontaktów, a w dalszej perspektywie jest szansą na poznanie przyszłych partnerów biznesowych i sponsorów. Laureat konkursów zapraszany jest na ciekawe wydarzenia branżowe, dostaje także lukratywne oferty pracy. Branie udział w konkursach gastronomicznych to zatem otwarta droga do rozwoju zawodowego. Zobaczcie, które konkursy dają przepustkę do międzynarodowej kariery!

Konkursy gastronomiczne 2022

27.02 – 2.03 2022 – Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, Konkurs Dekoracji Cukierniczych, Mistrzostwa Polski w przygotowaniu Deseru – Warszawa

Konkursy dla cukierników, które odbędą się podczas Sweet Expo – największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej w Polsce. Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów będą jednocześnie eliminacjami do Mistrzostw Świata Cake Designers World Championship w Mediolanie. Zwycięzca otrzyma nagrodę pieniężną i nominację do startu w Mistrzostwach Świata.

Wszystkie 3 konkursy przeznaczone są zarówno dla ambitnych cukierników, kucharzy, lodziarzy, dekoratorów, ale też dla cukierników-hobbystów. To idealna okazja do pokazania się przez osoby, które są dopiero na początku swojej kariery.

https://exposweet.pl/konkursy/regulaminy-1

26-28 września 2022 – Kulinarny Puchar Polski – Poznań

Konkurs odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA 2022.

Kulinarny Puchar Polski po raz pierwszy został zorganizowany w 2001 roku. Przez lata zyskał uznanie najważniejszych w kraju stowarzyszeń kulinarnych, w tym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz World Association of Chefs’ Societies.

Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie polskich mistrzów smaku i wsparcie ich w dalszym rozwoju. To konkurs dla profesjonalistów, tworzony i nadzorowany przez światowej sławy szefów kuchni. Nad jego kształtem i przebiegiem każdej edycji czuwa Rada Programowa, w której zasiadają m.in. przedstawiciele najważniejszych w Polsce organizacji gastronomicznych.

https://www.kulinarnypuchar.pl/pl

Wszystkie międzynarodowe konkursy kulinarne objęte patronatem Word Association of Chefs’ Societies znajdziesz tutaj: https://worldchefs.org/events/

23-24 marca 2022 – Bocuse d’Or – Budapeszt

Jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie jest Bocuse d’Or. Konkurs zainaugurowany został w 1987 roku przez niezwykle utalentowanego szefa kuchni Paula Bocuse’a. Ideą konkursu jest zebranie 24 młodych utalentowanych szefów kuchni z całego świata, których zadaniem jest przygotowanie znakomitych potraw w ciągu 5 godzin i 35 minut przed publicznością. Podczas eliminacji krajowych uczestnicy prezentują dania na światowym poziomie, a w ich pracach liczy się technika, kreatywność, smak i tekstura.

Team Poland 2022 reprezentuje Jakub Kasprzak z zespołem.

Nasz reprezentant stratuje już drugi raz. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie, obecnie pod okiem mentorów trenuje, by jak najlepiej wypaść w Budapeszcie. Jesteśmy przekonani, że polski zespół zrobi co w jego mocy, by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie w 2023 roku.

https://www.bocusedorpoland.pl/o-konkursie

30.05 – 2.06.2022 – Global Chefs Challenge – Abu Dhabi

Finał Global Chefs Challenge odbędzie się na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wystąpią tam kucharze wyłonieni podczas półfinałów kulinarnych mistrzostw świata.

Global Chefs Challenge to miejsce, w którym najlepsi szefowie kuchni świata spotykają się, aby rywalizować w trzech kategoriach konkursowych: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge (dla cukierników) i Global Young Chefs Challenge (dla młodych, urodzonych po 1995 roku).

Polskę w kategorii Global Young Chefs Challenge reprezentuje Bartosz Peter – Kapitan Kadry Narodowej. Ten młody kucharz to zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski, laureat L’art de la cuisine Martell 2017 i wielu innych.

https://www.globalchefschallenge.org/

The Best Chef Awards 2022 – Kraków

The Best Chef z siedzibą w Krakowie to międzynarodowe miejsce wymiany wiedzy, doświadczeń i dyskusji na tematy ze świata fine dining. Prowadzony jest tam ranking 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. 100 kucharzy  wybieranych jest przez grupę 100 anonimowych profesjonalistów, którzy podczas swoich podróży przeczesują świat i odkrywają nowe talenty. Wśród specjalistów są dziennikarze kulinarni, krytycy kulinarni, blogerzy, fotografowie i inne godne uwagi osoby z szeroką wiedzą na temat fine diningu. Głosowanie odbywa się za pośrednictwem bezpiecznej ankiety online, w której każdy z członków otrzymuje unikalny link z prostym procesem głosowania. Każda osoba może oddać głos na 10 kucharzy, przyznając od 10 do 100 punktów. Głosowanie rozpoczyna się na początku maja!

Od 2021 roku Polskę reprezentuje Przemysław Klima, którego restauracja „Bottiglieria 1881” jest obecnie jedyną w Polsce odznaczoną gwiazdką Michelin.

The Best Chef stworzyła Polka Joanna Ślusarczyk i włoski gastronom Cristian Gadau w 2015 roku. Obecnie to jedna z największych na świecie platform dla szefów kuchni. Wręczanie nagród w ramach The Best Chef Awards odbywały się w Warszawie w 2017 r., w Mediolanie w 2018 r., Barcelonie w 2019 r., a w 2021 r. w Amsterdamie.

https://thebestchefawards.com/

Choć wymieniliśmy tu głównie prestiżowe konkursy dla “kulinarnych wyjadaczy”, swój udział w konkursach kulinarnych dobrze jest zacząć już w szkołach zawodowych. Konkursy międzyszkolne, lokalne, regionalne – to od nich zaczynały największe sławy! W branży gastronomicznej bardzo ważna jest rozpoznawalność nazwiska szefa kuchni. Od tego zależą kolejne oferty pracy, a w ślad za nimi możliwość doskonalenia kunsztu kulinarnego i realizowania się w zawodzie.

Poznaj najlepsze urządzenia i akcesoria dla kucharzy!

Zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres  sklep@gastrro.pl. Odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wybrać odpowiedni sprzęt do Twoich potrzeb!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *