Przepis: Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 450g wody
- 7g świeżych drożdży lub 3 g suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki prażonego słonecznika
- ½ szklanki siekanych świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże świeże, miód, sól, mąkę, posiekany czosnek niedźwiedzi i nasiona słonecznika, wyrobić jednolite ciasto używając
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat. Ciasto również obsypać mąką i złożyć na kształt koperty, czynność powtórzyć dwa razy, następnie uformować kulę. Uformowane ciasto przełożyć do koszyczka wyłożonego ściereczką. Ściereczkę również obficie posypać mąką, aby ciasto podczas wyrastania nie przykleiło się do niej. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik wraz z garnkiem rozgrzać do temperatury 230°C. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę ostrożnie wyjąć garnek. Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem, chwytając za brzegi ściereczki, przełożyć wyrośnięty chleb z koszyczka do garnka. Górna część chleba powinna teraz być na spodzie garnka.
Wierzch chleba można naciąć bardzo ostrym nożem, przykryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Źródło: Sprawdzona Kuchnia
Dodaj komentarz