Przepis: Majonez domowy
Składniki:
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru pudru
- około 1 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka musztardy
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego – dobrej jakości
- 2 łyżki wody – w razie potrzeby
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania. Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 – 2 łyżki wody. Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.
Źródło: Sprawdzona kuchnia
Dodaj komentarz