Przepis: Muffiny pomarańczowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 jajko
- 60 ml maślanki
- 125 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać je ze sobą. W drugiej misce wymieszać składniki suche i dodać do nich składniki mokre. Wszystko wymieszać widelcem niezbyt dokładnie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotami i wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 °C i piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Źródło: Sprawdzona Kuchnia
Dodaj komentarz