Przepis: Muffiny pomarańczowe - Blog Gastronomiczny

Przepis: Muffiny pomarańczowe

Przepis: Muffiny pomarańczoweSkładniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 60 ml maślanki
  • 125 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Składniki mokre umieścić w misce i wymieszać je ze sobą. W drugiej misce wymieszać składniki suche i dodać do nich składniki mokre. Wszystko wymieszać widelcem niezbyt dokładnie.

Formę na muffinki wyłożyć papilotami i wypełnić ciastem do ¾ wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 °C i piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Źródło: Sprawdzona Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *