Nie tylko pumpkin spice latte, czyli jesień w gastronomii - Blog Gastronomiczny

Nie tylko pumpkin spice latte, czyli jesień w gastronomii

Pumpkin spice latte

Pierwsze tygodnie jesieni to w gastronomii doskonały moment, by wypromować restaurację lub kawiarnię i przyciągnąć do niej nowych klientów. Wystarczy, że umiejętnie wykorzystasz jesienne trendy, wprowadzisz do karty kilka pysznych sezonowych dań oraz napojów, takich jak kultowa dyniowa kawa pumpkin spice latte. Chcesz wiedzieć, jak się do tego zabrać? Czytaj dalej!

Ciepło i przytulnie, czyli jak zadbać o jesienny wystrój lokalu?

Aby przyciągnąć nowych gości w chłodne i deszczowe dni, zadbaj o to, by w lokalu panowała przytulna atmosfera. Odpowiednie oświetlenie, dekoracje w jesiennych barwach, a także aromat korzennych przypraw unoszący się w powietrzu – zadbaj o te elementy, a w lokalu zaroi się od klientów, którzy właśnie za ten klimat najbardziej kochają jesień.

Co jest najważniejsze w budowaniu jesiennego wystroju restauracji? Postaw na jesienną kolorystykę – a więc: pomarańcz, brąz, ciemną czerwień, głęboką zieleń, a także złote elementy. Oczywiście, nie musisz całkowicie zmieniać aranżacji lokalu czy przemalowywać ścian – wystarczy, że dobierzesz akcesoria i ozdoby, które nawiążą do obecnej pory roku. Wykorzystaj też naturalne dekoracje – w lokalu nie może zabraknąć ozdobnych dyni oraz motywu kolorowych liści.

Koniecznie zadbaj też o klimatyczne oświetlenie. Nic tak nie nadaje wnętrzom przytulnego charakteru, jak małe źródła światła o ciepłej barwie – lampiony, lampy stołowe czy kinkiety z kolorowymi abażurami. Nie wolno też zapomnieć o świecach, które są ważną częścią wystroju nie tylko stolików, ale całego pomieszczenia.

Pracując nad jesiennym wystrojem lokalu, warto odwołać się nie tylko do wzroku, ale także do innych zmysłów gości. Zadbaj o to, by już od wejścia witał ich zapach jednoznacznie kojarzący się z tą porą roku. Aromaty cynamonu, wanilii, jabłka, goździków czy kardamonu są najczęściej spotykane w jesiennych kompozycjach zapachowych. Używając olejków czy świec zapachowych nie wolno jednak przesadzić z ich intensywnością.

Jesienią nie może też zabraknąć odpowiedniej muzyki, która będzie pasować do ciepłych i przytulnych wnętrz i dopełni atmosferę lokalu. Wybierz spokojne, relaksujące utwory – świetnie sprawdzi się jazz, R&B czy pogodne gitarowe covery.

Jesienne menu sezonowe – sposób na pozyskanie nowych klientów

Sezonowe menu to doskonały sposób na przyciągnięcie nowych klientów do restauracji, a jesień obfituje w lokalne warzywa i owoce, na bazie których można stworzyć bardzo oryginalną kartę. Dynie, kabaczki, leśne grzyby, a także jabłka czy gruszki – to tylko niektóre składniki, które warto zaserwować gościom w tym okresie.

Potrzebujesz inspiracji przy budowaniu sezonowej karty dań? W menu tej jesieni mogą znaleźć się między innymi:

  • przystawka: zupa krem z dyni lub zapiekana zupa cebulowa,
  • danie główne: pierogi z gruszkami i gorgonzolą, tagliatele z sosem z leśnych grzybów,
  • deser: tarte tatin z karmelizowanymi jabłkami, pieczona gruszka pod kruszonką z gałką lodów.

Nie zapomnij także o napojach, w tym słynnej dyniowej kawie – pumpkin spice latte. Możesz też zaproponować gościom wybór herbat z dodatkiem miodu, plastrami pomarańczy i imbirem, gorącą czekoladę z bitą śmietaną i cynamonem lub kawę z syropem orzechowym.

pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte – kultowa kawa, na którą czeka każda jesieniara

Pumpkin spice latte to kawa, która stała się ikoną jesiennych napojów. Składa się z espresso, mleka, puree bądź syropu dyniowego oraz mieszanki korzennych przypraw, takich jak cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa. To połączenie smaku kawy z nutą dyniową i aromatem przypraw sprawia, że pumpkin spice latte jest idealnym napojem na jesienne dni.

Nic więc dziwnego, że ta dyniowa kawa osiągnęła sporą popularność. Sukces marketingowy tego napoju wynika przede wszystkim z umiejętnego wykorzystania sezonowych trendów. Podobnie jak zrobiła to słynna sieciowa kawiarnia, Ty również możesz zbudować wokół swojego lokalu jesienną atmosferę, zmieniając jego wystrój, wprowadzając nowe menu i materiały reklamowe nawiązujące do tej pory roku. To buduje w klientach nutkę oczekiwania i chęć spróbowania czegoś, co jest dostępne tylko przez krótki okres.

Przepis na pumpkin spice latte

Chcesz przygotować własną wersję pumpkin spice latte w swojej restauracji lub kawiarni? Oto prosty przepis, na podstawie którego możesz eksperymentować z tym jesiennym napojem:

Składniki:

  • 1 shot espresso (ok. 30 ml)
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki syropu dyniowego lub pół filiżanki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta goździków
  • Szczypta imbiru
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • Bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko. Dodaj do niego syrop klonowy i mieszankę przypraw: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jeśli korzystasz z puree dyniowego, upewnij się, że zostało gładko przetarte.
  3. Puree lub syrop dyniowy wymieszaj z mlekiem i przyprawami.
  4. Następnie przecedź całość przez sitko i wlej do szklanki.
  5. Dodaj świeżo przygotowane espresso.
  6. Delikatnie wymieszaj całość.
  7. Udekoruj napój bitą śmietaną oraz odrobiną cynamonu.

Podsumowanie

Początek jesieni to w branży gastronomicznej świetna okazja, by urozmaicić swoje menu i przyciągnąć nowych klientów. Znaczenie mają jednak nie tylko smaki, ale także atmosfera. Dbałość o detale, takie jak dekoracje, oświetlenie czy muzyka, może sprawić, że Twoja restauracja stanie się ulubionym miejscem na jesienne wieczory. Połączenie smacznych sezonowych potraw z klimatycznym wystrojem to klucz do sukcesu tej jesieni!

Szukasz profesjonalnego sprzętu gastronomicznego?

Szeroki wybór urządzeń do gastronomii znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Potrzebujesz fachowego wsparcia? Zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *