Przepis: Ciastka z marcepanem - Blog Gastronomiczny

Przepis: Ciastka z marcepanem

Przepis: Ciastka z marcepanemSkładniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku migdałowego

Przygotowanie:

Masło i marcepan posiekać nożem. Do miski miksera włożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, ciasto również można zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na około godzinę.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3,5 – 4 mm, przy pomocy foremek do ciastek wykrawać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, 8 – 12 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wystudzić. Ciasteczka można polukrować lub oblać czekoladą.

Źródło: Sprawdzona Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *