Przepis: Ciastka z marcepanem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g masy marcepanowej
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku migdałowego
Przygotowanie:
Masło i marcepan posiekać nożem. Do miski miksera włożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, ciasto również można zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na około godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3,5 – 4 mm, przy pomocy foremek do ciastek wykrawać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, 8 – 12 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu ciastka wystudzić. Ciasteczka można polukrować lub oblać czekoladą.
Źródło: Sprawdzona Kuchnia
Dodaj komentarz