Nivona CafeRomatica - mistrzyni w parzeniu kawy - Blog Gastronomiczny

Nivona CafeRomatica – mistrzyni w parzeniu kawy

ekspres do kawy Nivona

Czarna, biała, mocna, smakowa, rozgrzewająca i z lodami – sposobów parzenia i serwowania kawy jest całe mnóstwo, a każdy ma swój ulubiony rodzaj. Niezależnie jednak od preferencji coraz chętniej sięgamy po kawę z ekspresu niż po zwykłą “parzochę”. Profesjonalne urządzenia zdominowały już nie tylko kawiarnie, restauracje, firmy i biura, ale także kuchnie domowe, w których goszczą coraz częściej. Co warto wiedzieć o właściwościach kawy i możliwościach jej parzenia?

Pozytywne działanie kawy

Jakkolwiek nie zabrzmi to stwierdzenie, kofeina jest najpopularniejszą substancją psychoaktywną na świecie. Fakt ten ma jak najbardziej pozytywny wydźwięk zważywszy na szereg prozdrowotnych zalet płynących ze spożywania kofeiny. Naturalnym źródłem zawierającym ten organiczny związek chemiczny w największym stężeniu są ziarna kawowca. I chodź wokół samej kawy narosło mnóstwo mitów o jej szkodliwości dla zdrowia, prawdą jest, że picie “napoju bogów” w odpowiedniej ilości ma liczne zalety. Jakie?

ziarna kawy
  • Dawka energii – głównym powodem, dla którego sięgamy po kawę, jest jej błyskawiczne działanie pobudzające. Wielu nie wyobraża sobie rozpocząć bez niej dzień, a niektórzy wręcz posuwają się do stwierdzenia, że nie są w stanie normalnie funkcjonować bez filiżanki małej czarnej. Przeciwsenne właściwości kawa zawdzięcza oczywiście kofeinie. Alkaloid ten szybko wchłania się do krwi, podnosząc poziom adrenaliny oraz serotoniny. Dlatego nie tylko skutecznie zwalcza sen, ale także poprawia samopoczucie. Kofeina stymuluje również mózg, oddziałując na ośrodkowy układ nerwowy. W ten sposób poprawia koncentrację i zwiększa zdolności intelektualne, sprawiając, że łatwiej nam się pracuje i uczy. Dlatego tak mnóstwo osób przed rozpoczęciem pracy lub przystąpieniem do wymagającej nauki wypija kubek mocnej kawy.
  • Sprawny metabolizm – kofeina pobudza działanie nie tylko mózgu, ale i jelit (zwanych zresztą w ostatnim czasie coraz częściej drugim mózgiem). Kawa skutecznie usprawnia trawienie, a to właśnie szybki metabolizm pomaga w osiągnięciu i zachowaniu szczupłej sylwetki. Nie bez powodu preparaty wspomagające odchudzanie oraz kosmetyki antycellulitowe zwykle zawierają w składzie kofeinę. Dodatkowo, jeżeli wspomagamy się ćwiczeniami fizycznymi, jest jeszcze jeden atut – kawa poprawia wydolność organizmu w trakcie wysiłku! W związku z tym, wypijając filiżankę czarnego napoju przed treningiem, możemy mieć pewność, że w jego trakcie damy z siebie więcej.
  • Przyjemny detoks – oczyszczanie organizmu z toksyn zwykle kojarzy się z nieprzyjemnym procesem związanym z drastyczną zmianą diety czy nawet głodówką. Tymczasem kawa posiada doskonałe właściwości detoksykujące, przede wszystkim ze względu na działanie moczopędne. W ten sposób organizm szybko pozbywa się zbędnych, szkodliwych substancji. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność w ziarnach kawowca polifenoli odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Dzięki temu kawa działa przeciwutleniająco, odmładzająco i zapobiega chorobom układu krążenia. Kto powiedział, że detoks musi kosztować wyrzeczeń?

Ekspres do kawy – dla kogo jaki?

Skoro wiadomo, że kawa pita w umiarkowanych ilościach (do 500 miligramów, czyli maksymalnie około 5 filiżanek dziennie), ma pozytywny wpływ na zdrowie, warto zadbać nie tylko o jej jakość, ale także sposób parzenia, bo również od niego zależą smak i aromat naparu. Obecnie dostępne jest całe mnóstwo modeli ekspresów do kawy, z różnym przeznaczeniem oraz rozmaitymi funkcjami. Jaki rodzaj najlepiej sprawdzi się w naszym lokalu gastronomicznym?

Ekspresy kolbowe

ekspres kolbowy Nivona

Przede wszystkim urządzenie powinno być dostosowane do typu oraz wielkości lokalu. W przypadku ekspresów kolbowych należy mieć na uwadze, że są one przeznaczone do obsługi przez wykwalifikowany personel. Wynika to z bardziej skomplikowanego użytkowania tego typu ekspresów w porównaniu do innych urządzeń. Dlatego w ekspres kolbowy powinny być zaopatrzone przede wszystkim kawiarnierestauracje czy hotele, gdzie urządzenie będzie obsługiwane przez baristę. Wprawny kawiarz przy pomocy tego typu urządzenia wydobędzie z ziaren kawy maksymalną głębię smaku i aromatu. Specjaliści wąskich dziedzin obecnie przeżywają swój renesans – jest to widoczne nie tylko w gastronomii, ale również na innych polach. Wykwalifikowani kawiarze są aktualnie bardzo pożądanymi pracownikami we wszystkich lokalach, w których serwuje się kawę z ekspresu. Zatem zakup urządzenia kolbowego podniesie rangę lokalu, a kunszt serwowania kawy przez profesjonalnego baristę z całą pewnością zostanie doceniony przez naszych gości i zrobi na nich wrażenie.

Ekspresy automatyczne

Przewaga ekspresów automatycznych nad kolbowymi polega przede wszystkim na tym, że te pierwsze mogą być użytkowane niemal przez każdego. Uniwersalność zagwarantowała ekspresom automatycznym ogromną popularność w wielu rodzajach lokali gastronomicznych, a nawet w kuchniach domowych. To za sprawą ich niezwykle prostej obsługi i niemal nieograniczonych kombinacji przyrządzanych kaw. Z tego właśnie powodu ekspresy automatyczne zdominowały biurafirmy, stołówkistacje paliw i sklepy posiadające w ofercie świeżą kawę. Mnóstwo osób decyduje się także na zakup tych urządzeń do kuchni domowej. Ekspresy automatyczne mają jeszcze jeden atut – z  reguły posiadają wmontowane młynki do mielenia ziaren, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo dokupować osobnego urządzenia. Zwarta budowa umożliwia użytkowanie ekspresu na niewielkiej powierzchni.

Nivona CafeRomatica

ekspres do kawy Nivona

Choć to Włosi słyną z kawowych upodobań, wyjątkowe urządzenia do przyrządzania kawy stworzyli niemieccy projektanci. Ekspresy Nivona cieszą się zasłużoną renomą, wyróżniając się niezawodnością i doskonałą jakością. Wytrzymałe komponenty i precyzja wykonania decydują o imponującej trwałości, która przekłada się długi okres eksploatacji.

Jednym z modeli zasługujących na wyjątkową uwagę jest ekspres automatyczny CafeRomatica 789. To nowoczesne urządzenie łączy w sobie wiele nowatorskich rozwiązań zaczynających się już na etapie designu. W modelu zastosowano bowiem wzór Anthracite Cube, który imituje trójwymiarowość, nadając urządzeniu unikalnego wyglądu. Atrakcyjność podnosi również oświetlenie filiżanki, które daje ciekawy efekt wizualny w trakcie nalewania napoju. Dzięki tym cechom ekspres Nivona świetnie będzie się prezentował na oczach klientów.

Niemieccy projektanci zadbali również o zachowanie najwyższego komfortu użytkowania, dlatego zastosowali między innymi kolorowy wyświetlacz TFT, który pokazuje wyraźne rysunki kaw, dzięki czemu nawet osoba nie posiadająca szczegółowej wiedzy o typach kaw będzie wiedziała, jak wygląda konkretny napój przed dokonaniem wyboru. Izolacja akustyczna oraz zoptymalizowany młynek stożkowy ze stali hartowanej przyczyniają się do bardzo cichej pracy urządzenia, nie powodując szkodliwego i drażniącego hałasu w lokalu.

Regulowane poziomy mocy i zmielenia kawy pozwalają dobrać intensywność naparu wedle osobistych preferencji. Ponadto można programować własny przepis w czasie rzeczywistym, co stanowi bardzo wygodne rozwiązanie głównie w biurach i firmach, gdzie każdy z pracowników ma możliwość wyboru własnych ustawień. Model CafeRomatica 789 sprawdzi się zatem w każdych warunkach, niezależnie od poziomu znajomości sztuki parzenia kawy użytkowników.

Jak dobrze zacząć każdy dzień? Oczywiście od filiżanki kawy! Pyszny, świeży, aromatyczny napój z ziaren kawowca to nie tylko źródło cennych składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i poprawiających samopoczucie, ale także smaczny i energiczny początek dnia bądź przyjemny, popołudniowy relaks. Niezaprzeczalnie picie kawy jest jak najbardziej wskazane i łączy przyjemne z pożytecznym. A przygotowane w profesjonalnym ekspresie latte, espresso czy cappuccino uspokoją myśli i rozpieszczą zmysły. Już po kawie? Nie szkodzi, do piątej filiżanki jeszcze daleko. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *