Retigo Orange Vision a Retigo Blue Vision – wszystko, co musisz wiedzieć o piecach Retigo

Piece konwekcyjno-parowe Retigo Vision spełnią oczekiwania zarówno zaawansowanych kucharzy, jak i użytkowników poszukujących szybkich i wygodnych rozwiązań do profesjonalnej kuchni. Seria Orange Vision obejmuje urządzenia wyposażone w podstawowe funkcje i łatwy w obsłudze panel sterujący. Dla bardziej wymagających szefów kuchni producent przygotował modele z serii Blue Vision, o szerszym wachlarzu funkcji i bogatszym wyposażeniu. Chcesz wiedzieć, czym różnią się od siebie piece z tych dwóch serii? Czytaj dalej!
Czy wiesz, że…
Po zakupie pieca gastronomicznego marki Retigo w sklepie Gastrro.pl otrzymasz od producenta bezpłatne szkolenie kulinarne, a także darmowy pakiet startowy dedykowanej chemii do pieców*. Rozważasz inwestycję w piec konwekcyjno-parowy? Skontaktuj się z naszym doradcą pod numerem +48 76 744 91 46.
Na potrzeby użytkowników, którzy kładą nacisk na wysoką jakość i łatwą obsługę sprzętu, Retigo stworzyło serię modeli pieców konwekcyjno-parowych Retigo Orange Vision. Piece z tej serii są wyposażone w podstawowe funkcje niezbędne do codziennej pracy profesjonalnej kuchni.
Dzięki automatycznemu systemowi myjącemu pozwalają pracownikom zaoszczędzić czas, nie rezygnując z dbałości o higienę. Elegancki, funkcjonalny wygląd urządzeń z linii Orange Vision podkreśla prostotę urządzenia, a wyświetlacz diodowy LED umożliwia łatwe sterowanie i wprowadzanie ustawień. Klient ma przy tym możliwość wyboru dodatkowego wyposażania i konfiguracji urządzenia w oparciu o swoje potrzeby.
Piece Retigo Orange Vision posiadają w standardzie kilka zaawansowanych funkcji, które ułatwiają automatyzację procesu gotowania i pieczenia oraz poprawiają jakość przyrządzanych potraw niezależnie od ich ilości.
AUTOMATIC CAPACITY MANAGEMENT to system automatycznego zarządzania pojemnością, dzięki któremu piec rozpoznaje ilość włożonego produktu i dopasowuje odpowiedni czas gotowania/pieczenia w celu jednakowej obróbki termicznej.
Unikalne dwustopniowe podgrzewanie wstępne wody z wbudowanym wymiennikiem ciepła, dzięki niezwykłej jakości pary, zapewnia doskonałe rezultaty gotowania w parze. Dzięki ADVANCED STEAM GENERATION SYSTEM potrawy zachowują wymagany kolor, strukturę i smak, nie tracąc przy tym niezbędnych witamin i minerałów.
Obróbka termiczna polegająca na regeneracji i utrzymywaniu potraw do momentu serwowania. SYSTEM BANKIETOWY umożliwia odgrzewanie schłodzonych, a nawet zamrożonych potraw bezpośrednio na talerzach, przygotowując je w ten sposób do natychmiastowego podania. Gotowanie, schładzanie i regeneracja w znacznym stopniu pomaga serwować dania w krótkim czasie.
Pomaga w krótszym czasie zmniejszyć temperaturę w komorze pieczenia pomiędzy różnymi procesami przygotowywania potraw. AUTOMATYCZNE CHŁODZENIE przydaje się głównie, kiedy jest konieczność przyrządzenia potrawy w mniejszej temperaturze, a temperatura panująca w komorze pieca jest znacznie wyższa.
ACTIVE CLEANING to system automatycznego mycia z niskim zużyciem wody, który pozwala na znaczne oszczędności czasu i pieniędzy. Do usunięcia zanieczyszczeń służy jeden z pięciu różnych programów mycia, które zapewnią, że piec konwekcyjno-parowy zawsze będzie perfekcyjnie czysty. Programy myjące różnią się długością i intensywnością mycia.
AUTOMATYCZNY PRZEDGRZEW to wstępne podgrzanie wnętrza pieca, które umożliwia rozpoczęcie gotowania/pieczenia w żądanej temperaturze, minimalizując przy tym jej spadek.
Piece konwekcyjno-parowe Retigo Blue Vision
Piece z tej serii zostały stworzone z myślą o najbardziej wymagających klientach, którzy cenią sobie profesjonalizm, funkcjonalność i wygodę w użytkowaniu. Urządzenia z linii Retigo Blue Vision zostały wyposażone w szereg najnowszych technologii, jakie mogą posiadać piece konwekcyjno-parowe. Wszystkie modele w wersji podstawowej posiadają funkcję automatycznego czyszczenia, Easy Cooking, klapkę do odprowadzania pary oraz 6-punktową sondę termiczną. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem 8-calowego panelu dotykowego, zapewniającego szybki dostęp do wszystkich kluczowych i specjalnych funkcji pieca.
Piece Blue Vision posiadają wszystkie funkcje pieców Orange Vision, ale i nie tylko. Dodatkowe technologie, jakie zostały wprowadzone do tych profesjonalnych urządzeń, są opisane poniżej.
Automatyczny system kontroli wilgotności wewnątrz pieca zapewniający doskonałe rezultaty podczas gotowania. ACTIVE HUMIDITY CONTROL nadaje lepszą soczystość i smak przygotowywanej potrawy, zabezpieczając ją przed przesuszeniem.
Przy użyciu sondy wielopunktowej, system DELTA T automatycznie i równolegle steruje temperaturą w komorze pieczenia i wnętrzu potrawy. Dzięki temu pieczenie nawet dużych kawałków szynki nie stanowi już problemu, mięso jest soczyste, równomiernie upieczone, a strata na wadze minimalna.
Minimalizuje utratę wagi oraz nadaje lepszą soczystość i smak przygotowywanej potrawy. PIECZENIE NISKOTEMPERATUROWE jest najbardziej oszczędnym procesem obróbki termicznej. Jest idealnym rozwiązaniem do długiego pieczenia różnego rodzaju mięs.
Funkcja ta daje możliwość ustawienia indywidualnego czasu obróbki na każdej półce. Teraz pieczenie kilku różnych produktów jednocześnie nie stanowi już problemu. TIMER PÓŁEK pomaga lepiej zorganizować czas pracy, ograniczyć przestoje, niepełny załadunek pieca i niepotrzebne zużycie energii.
Funkcja zapiekania GOLDEN TOUCH sprawia, że produkty stają się idealnie chrupkie i przyrumienione z efektem perfekcyjnie złotobrązowej skórki. Dzięki temu przygotowywane potrawy zyskują bardzo apetyczny wygląd i pięknie się prezentują podczas serwowania.
Po zakończeniu obróbki termicznej, piec automatycznie przechodzi w tryb podtrzymania. Dzięki funkcji COOK & HOLD potrawy nie tracą swojej temperatury i w każdej chwili są gotowe do serwowania.
Retigo Blue Vision vs. Orange Vision – porównanie
Wszystkie modele pieców Retigo Vision posiadają najważniejsze funkcje, które zapewniają wysoką jakość i powtarzalne rezultaty podczas przygotowywania dań w profesjonalnej gastronomii. Umożliwiają gotowanie metodą tradycyjną, kombi (połączenie konwekcji i pary) oraz gotowanie parowe w temperaturze od 30 do 300°C. Są też wyposażone w funkcję bio-gotowania (poniżej 98°C), a także możliwość podtrzymywania temperatury i regeneracji potraw.
Zarówno piece Blue Vision, jak i Orange Vision, mają system mycia automatycznego Active cleaning, funkcję Fan stop oraz dwukierunkowy wentylator o 7 prędkościach.
Oprócz wymienionych cech, piece konwekcyjno-parowe Retigo Blue Vision posiadają szereg bardziej zaawansowanych funkcji, m.in. timer półek, Delta T (pieczenie z sondą termiczną), pieczenie nocne oraz niskotemperaturowe. Są też wyposażone w system AHC, który odpowiada za automatyczną regulację wilgotności.
Parametry gotowania
Blue Vision | Orange Vision | |
---|---|---|
Gotowanie | 30 – 300 °C | |
Funkcja kombi - gorące powietrze/para | 30 – 300 °C | |
Funkcja gotowania w parze | 30 – 130 °C | |
Bio-gotowanie | 30 – 98 °C | |
Regeneracja, system bankietowy | TAK | |
Pieczenie nocne | TAK | NIE |
Timer półek | TAK | NIE |
Delta T | TAK | NIE |
Pieczenie niskotemperaturowe | TAK | NIE |
Cook & Hold | TAK | NIE |
Golden Touch | TAK | NIE |
Specjalne programy | Sous-vide, suszenie, pasteryzacja, konfitowanie, wędzenie | Opcjonalnie: 99 programów po 9 kroków |
Wyposażenie standardowe
Blue Vision | Orange Vision | |
---|---|---|
Mycie automatyczne | TAK | TAK |
Easy Cooking | TAK | TAK |
AHC (Active Humidity Control) - automatyczna regulacja wilgotności | TAK | NIE |
ASGS (Advanced Steam Generation System) - szybkie generowanie nasyconej pary | TAK | TAK |
Potrójna szyba w drzwiach | TAK | TAK |
Dwukierunkowy wentylator | TAK | TAK |
Klapka automatyczna do odprowadzania pary | TAK | (opcja) |
7 prędkości wentylatora | TAK | TAK |
Fan Stop - zatrzymanie wentylatora po otwarciu drzwi | TAK | TAK |
Taktowanie wentylatora - 3 kroki dla lepszej równomierności | TAK | NIE |
Solidna klamka | TAK | TAK |
Prysznic ręczny | TAK | (opcja) |
Sonda termiczna | TAK - 6 punktowa sonda gotowania | (opcja) |
Stal nierdzewna AISI 304/316 | TAK | TAK |
Higieniczna wytrawiana komora gotowania | TAK | TAK |
Port USB | TAK | TAK |
Interfejs LAN | TAK | NIE |
Retigo – o marce
Marka Retigo powstała w 1994 roku. Od samego początku działalności właściciele koncentrują się na produkcji wysokiej jakości pieców gastronomicznych i akcesoriów do pieczenia. Dzięki ich dużemu zaangażowaniu, Retigo jest jednym z liderów branży produkcji pieców konwekcyjno-parowych.
Urządzenia Retigo to piece nowej generacji – wszechstronny sprzęt do gotowania, pieczenia, grillowania czy smażenia. Wyposażone w szeroki wachlarz funkcji, pozwalają ułatwić i przyspieszyć proces przygotowania dań w profesjonalnej gastronomii.
Sprawdź pełną ofertę pieców Retigo w sklepie Gastrro.pl
* Do każdego zakupionego pieca Retigo Orange Vision lub Retigo Blue Vision dodajemy bezpłatnie pakiet startowy dedykowanych preparatów:
- Retigo Active Cleaner – opakowanie 50 torebek po 60 g środka czyszczącego do automatycznego mycia pieców,
- Retigo Active Descaler – opakowanie 25 torebek po 150 g odwapniacza do usuwania osadów wapiennych z komory gotowania.
Dodaj komentarz