Przepis: Majonez domowy - Blog Gastronomiczny

Przepis: Majonez domowy

Przepis: Majonez domowySkładniki:

  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego – dobrej jakości
  • 2 łyżki wody – w razie potrzeby

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania. Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 – 2 łyżki wody. Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.

Źródło: Sprawdzona kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *