Alternatywa dla pączka - inspiracje z innych krajów - Blog Gastronomiczny

Alternatywa dla pączka – inspiracje z innych krajów

pączki na tłusty czwartek

Słodka alternatywa dla tradycyjnych pączków? Podczas gdy w tłusty czwartek większość polskich cukierni, kawiarni i sklepów ogarnia pączkowe szaleństwo, my zaglądamy do słodkiej kuchni europejskiej – francuskiej, brytyjskiej, szwedzkiej i hiszpańskiej. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś nowego, podsyłamy kilka inspirujących przepisów!

Za granicą święto pączka przypada na dzień przed środą popielcową, czyli we wtorek! I choć „tłusty wtorek” brzmi po polsku nieco dziwacznie, to tradycja objadania się smażonymi słodkościami jest zbliżona. Czym zajadają się Europejczycy w ostatnich dniach karnawału?

Francuskie beignets

Francuskie beignets

Beignets to kwadratowe ciastka ptysiowe posypane grubą warstwą cukru pudru. Zwykle podawane są podczas święta Mardi Gras, które jest odpowiednikiem naszego tłustego czwartku. Obchodzi się go o bardzo hucznie. Francuzi wychodzą tego dnia w przebraniach na ulice, uczestniczą pokazach i festiwalach.

Składniki

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego,
  • 4 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki suchych drożdży,
  • frytura do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie

Wszystkie składniki zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, wałkujemy na grubość około 4 milimetrów i wycinamy kwadraty o boku pięciu centymetrów. Pokrojone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte kwadraty smażymy we fryturze rozgrzanej do temperatury 180 stopni. Beignets powinny smażyć się zanurzone w tłuszczu, by nie mieć jasnej obrączki jak pączki. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło posypane grubą warstwą cukru pudru.

Tradycyjnie podaje się je z mleczną kawą oraz z konfiturą podaną na osobnym talerzyku.

Brytyjskie pancakes

Brytyjskie pancakes

W Wielkiej Brytanii odpowiednikiem naszego tłustego czwartku jest Shrove Tuesday, czyli „tłusty wtorek”. Tradycyjnie tego dnia mieszkańcy Wysp zajadają się pancakesami i biorą udział w wyścigach Pancake Races.  Zawodnicy biegną od startu do mety z naleśnikiem na patelni, którego muszą podrzucać.

Składniki

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy maślankę i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ubijamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej suchej patelni, po jednym na raz. Na jednego naleśnika wylewamy około 1/4 szklanki ciasta na patelnię, smażąc go z dwóch stron na złoty kolor.

Brytyjski pancakesy wychodzą grubsze niż polskie naleśniki, ale cieńsze niż amerykańskie.

Nie są mocno słodkie, dlatego podaje się je z czekoladą, miodem, bitą śmietaną lub dżemem jak tort naleśnikowy.

Szwedzka semla

Szwedzka semla

Semle przypominają nasze ptysie. Szwedzi zajadają się nimi głównie w Fettisdagen, czyli w „tłusty wtorek”. Co roku trwają debaty nad tym, która cukiernia robi je najlepsze. Spór rozstrzyga Semmelmannen, który każdego dnia, zaczynając od 1 lutego do ostatków, próbuje po jednej semli z jednej piekarni i wydaje werdykt wskazując zwycięzcę.

Składniki

    • 50 g świeżych drożdży,
    • szklanka mleka,
    • 75 g masła,
    • 5 szklanek mąki pszennej,
    • 1 jajko,
    • ćwierć szklanki cukru,
    • 1,5 łyżeczki grubo mielonego kardamonu,
    • szczypta soli,
    • 1 całe jajko roztrzepane do posmarowania

Wypełnienie:

    300 g masy migdałowej,

  • 100 ml mleka,
  • 2-4 łyżki słodkiej śmietany,
  • 500 ml śmietany 30% do ubicia.
Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko i lekko podgrzej. Dodaj drożdże i rozpuść je. Odstaw do ostudzenia.

Jajko z cukrem ubij na puszystą masę. Dodaj mąkę, sól i kardamon oraz mleko z masłem i drożdżami. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie odchodziło od miski.

Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, by podwoiło swoją objętość.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Ciasto podziel na około 36 części. Z każdej części ciasta ulep kulę i połóż na blachę w odległości co 2 cm.

Ponownie przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce, aby bułeczki podrosły.

Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i następnie piecz przez około 8-10 minut.

Każdą bułeczkę zetnij u góry, następnie wyjmij z każdej odrobinę środka.

Wyjęty miąższ z bułek zmiksuj wraz z masą marcepanową, mlekiem i 2-3  łyżkami śmietany. Wypełnij każdą bułeczkę masą.

Ubij śmietanę. Nałóż trochę śmietany na masę marcepanową. A następnie nałóż delikatnie kapelusz. Na samym końcu posyp cukrem pudrem.

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Hiszpanie świętują podczas „Dijous Gras” lub „Jueves Ladero”. W tym czasie zajadają się słodkimi smażonymi przekąskami zwanymi churros.

Churros to smażone na głębokim tłuszczu parzone ciasto obsypane cynamonem i cukrem. Zanurza się je w cafe con leche lub gorącej czekoladzie.

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 litr oleju do smażenia,
Przygotowanie

Garnek ustawiamy na dużym ogniu i wlewamy do niego dwie szklanki wody, sól oraz dwie łyżeczki masła. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy dwie szklanki mąki. Intensywnie mieszamy około 3 minuty.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawki lub innego urządzenia z końcówką gwiazdy (1,5-2 centymetrów średnicy).

Na dużej patelni rozgrzewamy litr oleju do około 180 stopni.

Do smażenia można też wykorzystać frytkownicę lub urządzenie do smażenia pączków.

Ciasto można wycisnąć bezpośrednio nad olejem lub wcześniej na papier do pieczenia.

Smażymy przez 2-3 minuty, aż będą złote. Po usmażeniu, churros powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Po usmażeniu wyciągamy na kratkę lub ręcznik papierowy. Obtaczamy w cukrze i oprószamy cynamonem.

Podajemy z gęstą czekoladą.

 

Choć Polacy kochają tradycyjne przysmaki, coraz częściej sięgają po nowe smaki. Jeśli szukasz alternatywny dla pączków, kultowe słodkości zaczerpnięte z tradycji innych krajów, mogą stać się inspiracją do poszerzenia oferty i przepisem na sukces Twojego lokalu.

 

To może Ci się przydać: Smażalnik do pączków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *