Deser świąteczny - przepis Roberta Świątka na obłędny tort - Blog Gastronomiczny

Deser świąteczny – przepis Roberta Świątka na obłędny tort

Szukasz pomysłu na świąteczny deser? Zobacz, co na Boże Narodzenie proponuje Robert Świątek – doświadczony cukiernik i kucharz, doradca marek Hendi i Grafen. Specjalnie dla Gastrro.pl dzieli się autorskim przepisem na świąteczny tort z konfiturą pomarańczową oraz musem czekoladowo- piernikowym. Brzmi pysznie? Tak też smakuje!

 

Przepis na tort czekoladowy z konfiturą pomarańczową oraz musem czekoladowo -piernikowym

Ciasto czekoladowe

Składniki

  • 300 g jajek,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 g czekolady deserowej ok. 50-60 %,
  • 150 g mąki.
Przygotowanie

Masło z czekoladą rozpuszczamy, a jajka z cukrem lekko ubijamy. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wlewamy do ubitych jajek. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Przekładamy do tortownicy 24-26 cm wysmarowanej masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180° C. Po upieczeniu ciasto może być trochę „zakalcowate” (taki urok tego ciasta). Studzimy.

Konfitura pomarańczowa i krem czekoladowy

Składniki

  • 350 g czekolady mlecznej,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 50 ml mocnego alkoholu – koniak, whisky,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie

Z pomarańczy ścieramy skórę na drobnych oczkach tarki, następnie obieramy ją tak, by nie było białego nalotu i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy cukier w odrobinie wody i gotujemy. Jak zacznie karmelizować dodajemy miód, pokrojoną pomarańczę oraz startą skórkę. Gotujemy wszystko razem, tak by całość delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy, a śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną czekoladę (ale nie ciepłą), dodajemy alkohol i przyprawę piernikową, mieszamy całość i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Polewa czekoladowa

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 50 ml mleka.
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy prawie do zagotowania, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy. Jeśli polewa jest za gęsta, możemy zwiększyć ilość mleka.

Kiedy wszystko jest wystudzone, ciasto przekrawamy na dwa lub trzy placki (do wyboru). Na pierwszym placku rozsmarowujemy konfiturę pomarańczową i nakładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i składamy jak tort. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem czekoladowym i oblewamy polewą czekoladową. Dekorujemy owocami lub orzechami.

Smacznego!

Robert Świątek Robert Świątek

Doradca kulinarny marek Hendi i Grafen – kucharz i cukiernik z pasją. Od ponad dwudziestu lat pracuje w branży cukierniczej i gastronomicznej. Doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w renomowanych restauracjach takich sieci jak Dorint, Accor – Sofitel, Qubus Hotels, Scandic Hotels na stanowiskach szef cukierni, zastępca szefa kuchni oraz jako szef kuchni. Przez ostatnie 5 lat jako współwłaściciel prowadził kilka bistr we Wrocławiu: Wagonowa, Eat2Day, Cockpeat. Jednym z jego osiągnięć było wygranie castingu i udział w pierwszej edycji programu TOP CHEF oraz udział w ogólnopolskich konkursach gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *