Wygląda na to, że JavaScript jest wyłączony w twojej przeglądarce. By w pełni cieszyć się naszą stroną, upewnij się, że włączyłeś JavaScript w swojej przeglądarce.
Mój koszyk
x
Wartość:
Kontynuuj Podsumowanie używając swojego konta
Kontynuuj Podsumowanie jako nowy klient
Stworzenie konta ma wiele korzyści:
Zbliża się nabór wniosków o dofinansowanie dla firm z sektora HoReCa w ramach programu Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności. Do zdobycia jest nawet do 540 tys. zł, które możesz przeznaczyć m.in. na zakup nowego sprzętu gastronomicznego w celu unowocześnienia lub dywersyfikacji swojej działalności. Prowadzisz restaurację, bar, pensjonat lub inne przedsiębiorstwo z branży gastronomicznej lub hotelarskiej? Sprawdź, czy masz szansę na dotację z KPO!
Z artykułu dowiesz się:
Oficjalnym partnerem Gastrro.pl w realizacji wniosków o dofinansowanie z KPO jest firma Grantera. Powołaj się na nasz sklep, by skorzystać ze specjalnej oferty dla klientów Gastrro.pl!
Zainteresowany wnioskiem o dotację? Przejdź do bezpłatnej konsultacji!
Eksperci Grantery ds. dotacji zajmą się profesjonalnym opracowaniem wniosku o dofinansowanie i pomogą w rozliczeniu dofinansowanego projektu, a my przygotujemy wycenę sprzętu z myślą o indywidualnych potrzebach Twojego lokalu.
Potrzebujesz wyceny sprzętu? Pozostaw swoje dane kontaktowe w formularzu – skontaktujemy się z Tobą!
Dofinansowanie z programu KPO A1.2.1 HORECA to duża szansa dla firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Do zdobycia jest aż do 540 tys. złotych, które mogą być przeznaczone na rozwój przedsiębiorstwa, w tym np. wyposażenie lokalu.
Jakie są zasady przyznawania dotacji? Dofinansowanie z programu jest udzielane w formie dotacji bezzwrotnej, w ramach pomocy de minimis. Wymagany wkład własny to jedynie 10%, a maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych netto wynosi aż 600 tys. zł. Oznacza to, że najwyższa kwota dotacji, jaka jest do pozyskania, to 540 tys. zł. Co ważne, w skład kosztów kwalifikowalnych nie wlicza się podatek VAT.
Na jakie wsparcie możesz liczyć w ramach Inwestycji A1.2.1 w ramach KPO HoReCa? koszty kwalifikowane do 600 tys. zł dotacja do 540 tys. zł minimalna dotacja 50 tys. zł dofinansowanie do 90%
Na jakie wsparcie możesz liczyć w ramach Inwestycji A1.2.1 w ramach KPO HoReCa?
Działanie KPO A1.2.1 HORECA ma na celu wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które w latach 2020-2021 odczuły znaczny spadek obrotu spowodowany pandemią. Pieniądze są dostępne dla firm, które prowadziły i prowadzą działalność z branży gastronomicznej i hotelarskiej, ale także te zajmujące się turystyką bądź kulturą.
Aby ubiegać się o dofinansowanie z KPO, firma musi też udowodnić, że jej obroty spadły o 20% w porównaniu z poprzednim rokiem, albo w 2020, albo w 2021 roku.
Musi też spełnić wymogi dotyczące wielkości firmy (mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa) i mieć możliwość otrzymania pomocy de minimis, która przez ostatnie trzy lata nie przekroczyła łącznie 300 tysięcy euro [1].
Program został podzielony na 5 regionów obejmujących po kilka województw. Przedsiębiorca musi w dniu składania wniosku prowadzić działalność na terenie województwa, w którym ubiega się o dofinansowanie.
Aby starać się o dofinansowanie w ramach inwestycji KPO A1.2.1, firma musi spełnić poniższe warunki: działalność gospodarcza w sektorze HoReCa, kultura lub turystyka potwierdzona wpisem do rejestru z właściwym kodem PKD, udokumentowany spadek obrotów o 20% rok do roku w 2020 lub 2021 r., spełnienie kryteriów wielkości przedsiębiorstwa (MŚP), możliwość uzyskania pomocy de minimis (łączna wartość od 2024 r. nie może przekroczyć 300 tys. euro w ciągu trzech ostatnich lat).
Aby starać się o dofinansowanie w ramach inwestycji KPO A1.2.1, firma musi spełnić poniższe warunki:
55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów
77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego
77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego
77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
79.11.A Działalność agentów turystycznych
79.11.B Działalność pośredników turystycznych
79.12.Z Działalność organizatorów turystyki
79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej
79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów
85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych
91.02.Z Działalność muzeów
91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych
91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody
96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej
Wsparcie w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności ma za zadanie pomóc w unowocześnieniu i urozmaiceniu prowadzonej działalności. Firmy z branży gastronomicznej i hotelarskiej mogą więc skorzystać z dotacji na inwestycję w sprzęt gastronomiczny, roboty budowlane, a także szeroko pojęte działania związane z zieloną i cyfrową transformacją.
Dodatkowo, dopłaty z KPO mogą posłużyć do pokrycia kosztów szkolenia i przekwalifikowania pracowników, a nawet zakupu usług doradczych niezbędnych do unowocześnienia lub dywersyfikacji działalności.
Środki z dofinansowania można przeznaczyć na: inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Środki z dofinansowania można przeznaczyć na:
Korzystając z dotacji możesz sfinansować np.:
Dofinansowanie to również szansa na zdywersyfikowanie zakresu działalności, np.:
Szczegółowy regulamin i wytyczne programu ma zostać przedstawiony do końca I kwartału 2024. Planujesz ubiegać się o dofinansowanie? Zostaw kontakt – oddzwonimy! Zapewnimy Ci kompleksowe wsparcie naszego koordynatora ds. sprzedaży i inwestycji w zakresie doboru sprzętu, który spełnia wymagania programu.
Wpisz dane swoje i swojej firmy/instytucji w formularzu poniżej, abyśmy mogli się z Tobą skontaktować.
Zapoznaj się z ofertą naszego sklepu internetowego – znajdziesz tu ponad 35 000 profesjonalnych produktów do gastronomii!
Masz pytania, potrzebujesz pomocy w doborze sprzętu? Skontaktuj się z nami – zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl. Odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wybrać odpowiednie wyposażenie a do Twojego lokalu.