Darmowa dostawa już od 499 zł dla wszystkich zamówień!

Dotacje dla gastronomii 2024: Inwestycje w dywersyfikację HoReCa z KPO

20 lutego 2024 9 min. czytania

Zbliża się nabór wniosków o dofinansowanie dla firm z sektora HoReCa w ramach programu Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności. Do zdobycia jest nawet do 540 tys. zł, które możesz przeznaczyć m.in. na zakup nowego sprzętu gastronomicznego w celu unowocześnienia lub dywersyfikacji swojej działalności. Prowadzisz restaurację, bar, pensjonat lub inne przedsiębiorstwo z branży gastronomicznej lub hotelarskiej? Sprawdź, czy masz szansę na dotację z KPO!

Z artykułu dowiesz się:

Pozyskaj sprzęt gastronomiczny ze środków z KPO z Gastrro.pl i Granterą!

Oficjalnym partnerem Gastrro.pl w realizacji wniosków o dofinansowanie z KPO jest firma Grantera. Powołaj się na nasz sklep, by skorzystać ze specjalnej oferty dla klientów Gastrro.pl!

Zainteresowany wnioskiem o dotację? Przejdź do bezpłatnej konsultacji!

Eksperci Grantery ds. dotacji zajmą się profesjonalnym opracowaniem wniosku o dofinansowanie i pomogą w rozliczeniu dofinansowanego projektu, a my przygotujemy wycenę sprzętu z myślą o indywidualnych potrzebach Twojego lokalu.

Potrzebujesz wyceny sprzętu? Pozostaw swoje dane kontaktowe w formularzu – skontaktujemy się z Tobą!

Dofinansowanie dla gastronomii A1.2.1 KPO – wysokość i zasady finansowania

Dofinansowanie z programu KPO A1.2.1 HORECA to duża szansa dla firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Do zdobycia jest aż do 540 tys. złotych, które mogą być przeznaczone na rozwój przedsiębiorstwa, w tym np. wyposażenie lokalu.

Jakie są zasady przyznawania dotacji? Dofinansowanie z programu jest udzielane w formie dotacji bezzwrotnej, w ramach pomocy de minimis. Wymagany wkład własny to jedynie 10%, a maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych netto wynosi aż 600 tys. zł. Oznacza to, że najwyższa kwota dotacji, jaka jest do pozyskania, to 540 tys. zł. Co ważne, w skład kosztów kwalifikowalnych nie wlicza się podatek VAT.

Na jakie wsparcie możesz liczyć w ramach Inwestycji A1.2.1 w ramach KPO HoReCa?

  • koszty kwalifikowane do 600 tys. zł
  • dotacja do 540 tys. zł
  • minimalna dotacja 50 tys. zł
  • dofinansowanie do 90%

Dofinansowanie dla gastronomii z KPO

Dla kogo jest przeznaczone wsparcie?

Działanie KPO A1.2.1 HORECA ma na celu wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które w latach 2020-2021 odczuły znaczny spadek obrotu spowodowany pandemią. Pieniądze są dostępne dla firm, które prowadziły i prowadzą działalność z branży gastronomicznej i hotelarskiej, ale także te zajmujące się turystyką bądź kulturą.

Aby ubiegać się o dofinansowanie z KPO, firma musi też udowodnić, że jej obroty spadły o 20% w porównaniu z poprzednim rokiem, albo w 2020, albo w 2021 roku.

Musi też spełnić wymogi dotyczące wielkości firmy (mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa) i mieć możliwość otrzymania pomocy de minimis, która przez ostatnie trzy lata nie przekroczyła łącznie 300 tysięcy euro [1].

Program został podzielony na 5 regionów obejmujących po kilka województw. Przedsiębiorca musi w dniu składania wniosku prowadzić działalność na terenie województwa, w którym ubiega się o dofinansowanie.

Aby starać się o dofinansowanie w ramach inwestycji KPO A1.2.1, firma musi spełnić poniższe warunki:

  • działalność gospodarcza w sektorze HoReCa, kultura lub turystyka potwierdzona wpisem do rejestru z właściwym kodem PKD,
  • udokumentowany spadek obrotów o 20% rok do roku w 2020 lub 2021 r.,
  • spełnienie kryteriów wielkości przedsiębiorstwa (MŚP),
  • możliwość uzyskania pomocy de minimis (łączna wartość od 2024 r. nie może przekroczyć 300 tys. euro w ciągu trzech ostatnich lat).

Lista kodów PKD przedsiębiorstw, które mogą ubiegać się o dofinansowanie:

Dział 55 – ZAKWATEROWANIE

55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania

55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania

55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe

Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM

56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne

56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)

56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów

Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH

59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów

Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA

77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego

77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego

77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego

Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE

79.11.A Działalność agentów turystycznych

79.11.B Działalność pośredników turystycznych

79.12.Z Działalność organizatorów turystyki

79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych

79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej

79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana

Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

Dział 85 – EDUKACJA

85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych

Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ

91.02.Z Działalność muzeów

91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych

91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody

96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej

kawiarnia

Dotacje z KPO dla gastronomii – na co można przeznaczyć środki?

Wsparcie w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności ma za zadanie pomóc w unowocześnieniu i urozmaiceniu prowadzonej działalności. Firmy z branży gastronomicznej i hotelarskiej mogą więc skorzystać z dotacji na inwestycję w sprzęt gastronomiczny, roboty budowlane, a także szeroko pojęte działania związane z zieloną i cyfrową transformacją.

Dodatkowo, dopłaty z KPO mogą posłużyć do pokrycia kosztów szkolenia i przekwalifikowania pracowników, a nawet zakupu usług doradczych niezbędnych do unowocześnienia lub dywersyfikacji działalności.

Środki z dofinansowania można przeznaczyć na:

  1. inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych
  2. podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub
  3. usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.

Korzystając z dotacji możesz sfinansować np.:

  • zakup nowoczesnego wyposażenia gastronomii,
  • rozbudowę ogródka restauracyjnego,
  • wdrożenie odnawialnego źródła energii czy montaż klimatyzacji w lokalu.

Dofinansowanie to również szansa na zdywersyfikowanie zakresu działalności, np.:

  • wprowadzenie do oferty usług cateringowych,
  • rozszerzenie oferty kawiarni o zewnętrzny punkt gastronomiczny,
  • rozszerzenie oferty hotelu o organizację eventów na zewnątrz itp.
sprzęt gastronomiczny

Jesteś zainteresowany dotacją na sprzęt gastronomiczny?

Szczegółowy regulamin i wytyczne programu ma zostać przedstawiony do końca I kwartału 2024. Planujesz ubiegać się o dofinansowanie? Zostaw kontakt – oddzwonimy! Zapewnimy Ci kompleksowe wsparcie naszego koordynatora ds. sprzedaży i inwestycji w zakresie doboru sprzętu, który spełnia wymagania programu.

Wpisz dane swoje i swojej firmy/instytucji w formularzu poniżej, abyśmy mogli się z Tobą skontaktować.

Dotacja z KPO - formularz kontaktowy
Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.
Imię i nazwisko
Program KPO A1.2.1 jest podzielony na 5 regionów obejmujących po kilka województw. Zaznacz swoje województwo.
Program dotacji z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności jest otwarty dla MŚP z całej Polski, które prowadzą działalność w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia, turystyka czy kultura.
Polityka prywatności

Źródła:

  • https://kpo.parp.gov.pl/
  • https://www.parp.gov.pl/pomoc-de-minimis
  • https://www.gov.pl/web/planodbudowy/o-kpo
  • https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/strony/o-funduszach/fundusze-na-lata-2021-2027/kpo/o-kpo/
  • ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2021/241 z dnia 12 lutego 2021 r. ustanawiające Instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności

Planujesz zakup wyposażenia do gastronomii?

Zapoznaj się z ofertą naszego sklepu internetowego – znajdziesz tu ponad 35 000 profesjonalnych produktów do gastronomii!

Masz pytania, potrzebujesz pomocy w doborze sprzętu? Skontaktuj się z nami – zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl. Odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wybrać odpowiednie wyposażenie a do Twojego lokalu.

Komentarze
Zostaw komentarz
Twój e-mail nie będzie opublikowany
Zostaw komentarz
loader