Przepis: Mazurek z cynamonem
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 45 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka:
- ½ puszki gotowej masy kajmakowej
- 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm. Wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (z tego ciasta wychodzą dwa mazurki o wymiarach 20 x 18 cm). Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem. Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masę wylać na rozsmarowany wcześniej dżem, wyrównać powierzchnię.
Orzechy posiekać, połowę z nich wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoty kolor. W międzyczasie w niewielkim naczyniu wymieszać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami wody. Kiedy orzechy przybiorą złoty kolor dodać do nich cukier, cały czas mieszać orzechy, aby obtoczyły się w roztapiającym się cukrze. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, wszystko wymieszać, płyn powinien błyskawicznie odparować, patelnię zdjąć z ognia, a orzechy przełożyć na talerz do przestygnięcia.
Wierzch mazurka udekorować karmelizowanymi i niekarmelizowanymi orzechami.
Źródło: Sprawdzona Kuchnia
Dodaj komentarz