Przepis: Mazurek z cynamonem - Blog Gastronomiczny

Przepis: Mazurek z cynamonem

Przepis: Mazurek z cynamonemSkładniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 45 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka:

  • ½ puszki gotowej masy kajmakowej
  • 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, posiekane masło i żółtko zagnieść jednolite ciasto następnie uformować kulkę i zawinąć w folię spożywczą, ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Z lodówki wyjąć ciasto rozwałkować tak, aby grubość placka nie przekraczała 0,5 mm. Wyłożyć ciastem dno i boki dużej formy (z tego ciasta wychodzą dwa mazurki o wymiarach 20 x 18 cm). Całą powierzchnię przygotowanego ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić formę do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.

Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na dnie mazura rozsmarować dżem. Potrzebną ilość masy przełożyć do miski wymieszać z cynamonem, jeśli masa jest bardzo gęsta można rozgrzać ją w rondelku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Masę wylać na rozsmarowany wcześniej dżem, wyrównać powierzchnię.

Orzechy posiekać, połowę z nich wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, uprażyć na złoty kolor. W międzyczasie w niewielkim naczyniu wymieszać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej z kilkoma kroplami wody. Kiedy orzechy przybiorą złoty kolor dodać do nich cukier, cały czas mieszać orzechy, aby obtoczyły się w roztapiającym się cukrze. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, wszystko wymieszać, płyn powinien błyskawicznie odparować, patelnię zdjąć z ognia, a orzechy przełożyć na talerz do przestygnięcia.

Wierzch mazurka udekorować karmelizowanymi i niekarmelizowanymi orzechami.

Źródło: Sprawdzona Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *