Słodki bufet – naczynia i systemy bufetowe na słodycze
Słodki bufet na dobre rozgościł się w polskiej tradycji organizacji wesel i eventów firmowych. Efektownie ozdobione stoły zastawione słodyczami stanowią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale przede wszystkim dla oczu. Tutaj ważne jest nie tylko to, co zaserwujemy, ale także, jak i w czym je podamy. Zobaczcie piękne i praktyczne systemy bufetowe oraz szkło, które idealnie sprawdzą się na słodkim bufecie.

W organizacji słodkich stołów liczy się spójna koncepcja oraz estetyczny sposób wyeksponowania słodkości. Idealny candy bar powinien tworzyć elegancką i harmonijną kompozycję. Naczynia powinny stać blisko siebie w dokładnie zaplanowanym porządku. Harmonię i ład można uzyskać dzięki symetrii lub powtórzeniu kilka razy układu z różnych rodzajów naczyń. Z przodu małe pojemniczki, dalej średnie patery, a na końcu większe wazy i słoje. Centralnym punktem aranżacji stołu i jednocześnie środkiem symetrii powinna być duża patera lub piętrowa etażerka. Uzupełnienie mogą stanowić fontanny czekoladowe lub owoce rzeźbione metodą carvingu.
Czytaj też: Popularne narzędzia do carvingu – sprawdź, czy masz je w kuchni!
W ofercie Gastrro.pl dostępne są wszystkie akcesoria potrzebne do profesjonalnego wyeksponowania słodkich smakołyków. Są to tace bankietowe, naczynia do przekąsek finger food, szkło gastronomiczne, systemy bufetowe, wielopoziomowe stojaki, solidne schody bufetowe oraz eleganckie dyspensery do napojów. Dzięki nim, słodkości na stole nabierają efektu “wow”!
Patery
W ofercie Gastrro.pl znajdują się klasyczne i wielostopniowe patery wykonane ze stali nierdzewnej, szkła, melaminy lub porcelany. Bardzo efektownie wyglądają patery wykonane z drewna dębowego i czarnego łupka – idealnie odnajdują się w modnym obecnie stylu skandynawskim, gdzie naturalne materiały dopełniają jasne elementy wyposażenia. Szczególnie pięknie wyglądają ułożone na nich owocowe muffiny, mini tarty lub cake popsy. Niezwykle elegancko wyglądają także szklane patery na nóżkach z pokrywami. Cudownie eksponują francuskie makaroniki lub ptysie z masą budyniową.

Etażery
Etażery, czyli wysokie stojaki bufetowe idealnie sprawdzą się w centralnej części i na tyłach słodkiego stołu tworząc efektowne tło. Ich szklane półeczki pięknie wyeksponują mini deserki, musy czekoladowe czy panna cotty. Szczególnie ciekawie wyglądają stojaki na desery w słoiczkach. Hitem są podawane w nich warstwowe desery, np. banoffee, tiramisu, pudding z chia lub malinowa chmurka. Do deserów w słoikach idealnie będą pasować także napoje podawane w szklanych butelkach z korkiem, np. lemoniady lub smoothie. Świetnie nawiązują do amerykańskiego stylu retro, gdzie słoiki i butelki są bardzo popularne.
O trendzie na słoiki przeczytasz tutaj: Słoiki w gastronomii – kreatywny comfort food

Fontanny czekoladowe
Fontanna czekoladowa to prawdziwy raj dla amatorów czekolady. Postawiona na słodkim stole, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wśród serwowanych smaków można postawić na klasykę, czyli czekoladę deserową, mleczną lub gorzką, ale pięknie i smakowicie wygląda także biała i różowa zwana rubinową. W ofercie dostępne są fontanny z kilkoma poziomami. Najbardziej efektowne są te wysokie, np. sześciopoziomowe. Mają funkcję podgrzewania z regulacją temperatury i przerabiają od 2,5 do 8 kilogramów czekolady. Do maczania w czekoladowej kaskadzie najczęściej stosuje się owoce sezonowe: truskawki, ananasy, banany, melony, arbuzy, kiwi, mandarynki, winogrona. Chętnie sięga się także po przekąski suche: wafelki, ciasteczka, rurki, pianki marshmallow.
Praktyczne porady na temat sprzętu do czekolady znajdziesz tutaj: Aksamitna czekolada na gorąco – najlepszy sprzęt do kawiarni
Mini naczynia
Naczynia bufetowe do mini deserów wykonane są ze szkła lub z polistyrenu i bambusa. O ile te pierwsze nadają się do wielokrotnego wykorzystania, to pozostałe są jednorazowe. Zazwyczaj sprzedawane są w zestawach po 100 sztuk. W ofercie znajdują się mini miseczki i małe pucharki. Ich asymetrycznie zakończony brzeg ciekawie eksponuje zawartość i ułatwia poczęstunek. W takich pojemniczkach można podać zarówno kremowe deserki, ale także różnego rodzaju praliny, trufle czy czekoladki. Pięknym dodatkiem wśród mini naczyń jest wysoka szklana bomboniera, która postawiona w centralnej części, doda elegancji i szyku. Zwykle umieszcza się w niej kruche ciasteczka, pianki lub cukierki.
Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Naczynia do przekąsek finger food

Systemy bufetowe
Zaletą systemów bufetowych jest to, że wszystkie elementy idealnie do siebie pasują. W ich skład wchodzą zazwyczaj standy bufetowe, stojaki, etażery, płyty bufetowe, półki szklane, kolumny i podstawy bufetowe. Zestawione razem tworzą symetryczną, wielopoziomową kompozycję. Szczególnie elegancko wyglądają systemy bufetowe Stalgastu, Verlo Tomgastu i Skiatos marki Fine Dine. Amatorom koloru przypadnie do gustu barwna kolekcja Rainbow Buffet, gdzie znaleźć można między innymi porcelanowe tace bufetowe w kolorze niebieskim, żółtym, czerwonym, zielonym i czarnym. Świetnie ożywiają stół podkreślając atrakcyjność serwowanych ciast i innych słodkości.