Wegeburger, czyli jak ciekawie wykorzystać warzywa sezonowe?

Menu wegetariańskie i wegańskie weszło na stałe do oferty w większości restauracji i barów. Nowa moda szczególnie przyjęła się w dużych miastach — zróżnicowana, a także bogata oferta dań wegetariańskich sprawia, że to właśnie metropolie stają się prekursorami zdrowego stylu życia. Zdrowe trendy zadomowiły się na dobre w profesjonalnej gastronomii, dlatego, jeżeli jeszcze nie posiadasz w swoim lokalu pozycji dla osób będących na dietach bezmięsnych, pomyśl o wprowadzeniu do menu ciekawych zamienników. Trwający właśnie sezon na owoce i warzywa znacznie ułatwi sprawę. Dziś podpowiemy, jak przygotować cieszące się ogromną popularnością burgery z wykorzystaniem jarzyn oraz innych składników, które z powodzeniem zastąpią mięso.
Kasza z serem jako baza
Ugotowana kasza ze względu na swoją strukturę doskonale nadaje się jako główny składnik kotleta. Szczególnie dobrze sprawdzą się jagły oraz nasiona gryki. Posiadają nie tylko odpowiednią do formowania kotletów konsystencję, ale także wysoką wartość odżywczą. Zawierają dobrze przyswajalne białko, błonnik oraz wiele witamin i składników mineralnych. Poza tym zapewniają uczucie sytości na długi czas. Równie świetnie sprawdzą się na przykład kuskus albo komosa ryżowa.
Produkty zbożowe doskonale komponują się z różnego rodzaju serami. Szczególnie białymi, miękkimi lub półtwardymi. Mozzarella, halloumi czy feta nadadzą wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji, dzięki temu, że dobrze topią się w wysokiej temperaturze. Ponadto sery te stanowią źródło pełnowartościowego białka z mleka – w zależności od gatunku – krowiego, owczego, koziego lub bawolego.
100% warzyw
Kotlet można zrobić także z samych warzyw, takich jak cukinia, marchew, ziemniaki, kalafior czy białe warzywa korzeniowe. Ugotowane bądź, dla jeszcze lepszego smaku, ugrillowane i zmiksowane na gładką masę będą stanowiły pyszną i zdrową mieszankę. Może jednak okazać się ona zbyt lepiąca, żeby móc uformować z niej kotlety. Dlatego niezbędne będzie dodanie mąki, na przykład ryżowej czy jaglanej, ewentualnie bułki tartej i jajka.
Zamiast mieszanki jarzyn można użyć jednego rodzaju warzywa, pokrojonego w grube krążki. W tym przypadku świetnie sprawdzą się grillowany bakłażan z serem kozim, panierowana cukinia albo krążki cebulowe w cieście. Można pokusić się także o coś zupełnie nieoczywistego i zamiast mięsa czy warzyw użyć… grzybów! W tej odsłonie najlepsza będzie pieczarka brunatna, która, właściwie przyrządzona, nie tylko zyska oryginalny smak, ale swoim wyglądem będzie idealnie imitowała oryginalny burger. Wystarczy dobra marynata i grzyb o odpowiednio dużym kapeluszu, usmażony lub ugrillowany – pozytywne zaskoczenie gości lokalu gwarantowane.
Strączki w roli głównej

Jeżeli chcemy burgery w wersji wegańskiej, a więc bez użycia produktów mlecznych, jakimi są sery i jaja, możemy jako bazę wykorzystać rośliny strączkowe. Jednym z najchętniej wykorzystywanych do robienia kotletów strączków jest ciecierzyca. Suchy produkt należy moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc, a cieciorkę konserwową wystarczy tylko odsączyć. Następnie zblendować i z tak uzyskanej masy możemy już formować kotlety. Oczywiście uprzednio odpowiednio ją doprawiając. Z ciecierzycy przyrządzimy chociażby zyskujące coraz większą popularność falafele.
Podobnie można przygotować podstawę z grochu, soczewicy, fasoli czy bobu, a nawet z samych jego łupin! To ostatnie stanowi bardzo ekonomiczne rozwiązanie, dzięki któremu nie marnujemy żadnej części rośliny (nasiona można zmiksować na pastę i wykorzystać w formie dodatku do innych dań, a łupiny potraktować jako bazę do burgerowego kotleta). Rośliny strączkowe to najlepsze źródło białka dla osób pozostających na diecie, z której wyłączone są produkty pochodzenia zwierzęcego. Strączki posiadają również mnóstwo innych wartościowych substancji, w tym witamin, mikro- oraz makroelementów.
Serowe
Dla tych, którzy kalorii się nie obawiają możemy przygotować ofertę, w której to ser będzie grał pierwsze skrzypce. Camembert doskonale nadaje się do obtoczenia w panierce i usmażenia. Dzięki temu będzie chrupiący na zewnątrz, ale lejący się w środku, co da zachwycający efekt. W połączeniu z żurawiną lub borówką ser zyska wykwintny, pełny smak.
W lżejszej wersji ser można grillować. Do tego typu obróbki obok camemberta świetnie sprawdzi wspominany już ser halloumi. Nie zapominajmy też o naszym polskim oscypku! Od lat rozpowszechniona jest jego ciesząca się dużym powodzeniem grillowana forma z dodatkiem żurawiny. Pokrojone w grube krążki oscypki, prosto z grilla będą stanowiły bardzo kuszącą propozycję.
Jak przygotować idealne “kotlety”

Kształtowanie kotletów warzywnych nie różni się wiele od formowania tradycyjnych kotletów mięsnych. Żeby ułatwić sobie pracę, możemy zastosować nawet te same urządzenia do obróbki mechanicznej, co w przypadku mięsa. I tak pomocna będzie na przykład ręczna prasa do hamburgerów Hendi. Forma o średnicy 120 mm umożliwia przygotowywanie za każdym razem równej wielkości, okrągłych kotletów, dzięki czemu nie tylko nadajemy im właściwego wyglądu, ale też zaoszczędzamy czas, którego zdecydowanie więcej wymaga ręczne formowanie.
Zanim jednak przejdziemy do kształtowania kotletów, warto pomyśleć także o ułatwieniu sobie przygotowania bazy. Ugotowane warzywa, kasza i ser wymagają dokładnego wymieszania, żeby konsystencja była jak najbardziej jednolita. Dzięki temu kotlety łatwiej będzie smażyć, piec lub grillować, bez ryzyka ich kruszenia się w trakcie obróbki termicznej. Aby rozdrabnianie i mieszanie składników nie kosztowało nas zbyt dużo pracy i wysiłku, warto zakupić profesjonalny kuter, który łączy w sobie wiele funkcji. Z jego pomocą przyrządzanie bazy do burgerów będzie o wiele prostsze i szybsze.
Ważny jest również rodzaj obróbki termicznej. Poprzez smażenie najszybciej uzyskamy gotowy do spożycia produkt. Również smak i struktura smażonych kotletów najbardziej odpowiada gustom większości klientów. Trzeba jednak pamiętać, że współcześnie coraz częściej odchodzi się od smażenia, zarówno w domu, jak i w profesjonalnej gastronomii, ze względu na największą w tym przypadku utratę składników odżywczych.
Bardzo popularną obecnie metodą jest grillowanie przy pomocy profesjonalnych urządzeń. Dzięki grillom elektrycznym czy lawowym uzyskamy efekt wizualny potraw identyczny jak tych przygotowywanych na tradycyjnym grillu węglowym. A poddane takiej obróbce produkty będą przy tym o wiele zdrowsze. Warto zatem rozpatrzyć zakup profesjonalnego urządzenia. Warzywa, kaszę i ser możemy także zapiec w piecu.
Burgery w wegetariańskim i wegańskim wydaniu z pewnością skradną serca gości lokalu. Dobrze mieć w ofercie dania bezmięsne ze względu na ich coraz większą popularność. Wprowadzając interesujące, oryginalne potrawy jarskie bez wątpienia zyskasz nowych klientów – szczególnie, jeśli będą to wyjątkowe burgery w stylu wege!
Komentarz (1)
W Lucky Burger serwują przekozackie wege buksy. Probowalam juz grochowego, sojowego, halloumi i buraka 🙂 Jednak wege to wege, leciutkie i nie daje uczucia ciezkosci.