Food safety - bezpieczeństwo w kuchni - Blog Gastronomiczny

Food safety – zadbaj o bezpieczeństwo w swojej kuchni

Food safety - kucharz szatkujący zioła

Co to jest food safety?

Food safety, czyli bezpieczeństwo żywności, to dyscyplina naukowa, która opisuje metody obchodzenia się, przygotowywania i przechowywania żywności w sposób bezpieczny dla człowieka, a więc zapobiegający rozwojowi chorób przenoszonych przez źle zabezpieczony pokarm. Dzięki stosowaniu odpowiednich środków ostrożności mamy pewność, że spożywana żywność jest świeża i wolna od drobnoustrojów chorobotwórczych. Poprzez właściwe przechowywanie ograniczamy także marnowanie jedzenia. Na food safety składają się również bezpieczny transport odpowiednie etykietowanie produktów spożywczych. Bezpieczeństwo żywności zawiera się w większym systemie ­– analizie zagrożeń  i krytycznych punktach kontroli (HACCP). Jest to ogół powiązanych ze sobą procedur mających na celu analizę zagrożeń w procesie produkcji żywności i wskazaniu w nim punktów krytycznych, czyli ryzyka wystąpienia zagrożenia biologicznego, chemicznego bądź fizycznego. Zamierzeniem HACCP jest obserwacja punktów krytycznych i eliminacja ryzyka, by w efekcie końcowym uzyskać produkt o właściwej jakości zdrowotnej.

Magazynowanie

Absolutną podstawą food safety jest prawidłowe przechowywanie żywności. Jak magazynować ją bezpiecznie? W specjalnych, przeznaczonych do tego pojemnikach! Są one wykonane z materiałów najlepszych do kontaktu z żywnością – najczęściej z polipropylenupolietylenu lub poliwęglanu. Wymienione tworzywa wykazują wysoką odporność chemiczną i mechaniczną, elastyczność, niską ścieralność, niewielką wodochłonność i małą gęstość. Cechy te sprawiają, że przechowywana w nich żywność nie zwilgotnieje, nie straci zapachu i zachowa świeżość przez dłuższy czas. Pojemniki do żywności często wyposażone są w specjalny system ColorClip pozwalający na przypisanie poszczególnych pojemników do konkretnego rodzaju żywności, np. czerwony do surowego, czerwonego mięsa, żółty do drobiu, niebieski do ryb, zielony do warzyw i owoców. Takie rozwiązanie zastosowała firma Stalgast w pojemnikach FIFO.

By dodatkowo ograniczyć straty, nie dopuszczając do przeterminowania żywności, możemy użyć naklejek food safety. Umożliwiają one precyzyjne oznaczanie pojemników wykonanych z tworzyw sztucznych, metali i szkła. Łatwo zdejmowalne i wielokrotnego użytku pozwalają na dokładne opisanie produktu z datą jego przydatności. Naklejki food safety wraz z podajnikami do nich oferuje na przykład firma Hendi.

Ekspozycja

Kolejną istotną kwestią jest bezpieczna atrakcyjna ekspozycja żywności. Szczególnie ważne jest to w restauracjach samoobsługowych, gdzie trzeba zapewnić klientom higieniczne i komfortowe komponowanie dań, które obowiązkowo muszą być świeże i ciepłe. Tu z pomocą przychodzą pojemniki GN. To akcesoria niezbędne w każdej, profesjonalnej gastronomii. Wykonane ze stali nierdzewnej gwarantują bezpieczeństwo przy kontakcie z żywnością i możliwość długiego utrzymywania jej ciepła (np. przez zastosowanie w bemarach). Podobne właściwości mają pojemniki porcelanowe, które dodatkowo dzięki swej estetyce i finezyjności mogą być stosowane do serwowania żywności w połączeniu z podgrzewaczami. To bardzo wygodny i efektowny sposób podawania potraw. W tym celu sprawdzi się doskonale pojemnik Fine Dine z wysokiej jakości porcelany, łatwy w utrzymaniu czystości i spełniający wszystkie normy sanepidu.

Transportowanie

Aby bezpiecznie przetransportować żywność, należy użyć do tego odpowiednich narzędzi. Szczególnie problematyczne są potrawy płynne, takie jak zupy, oraz napoje, które łatwo rozlać. Do tego dowożone lub serwowane przez catering dania powinny zachować ciepło do momentu podania ich klientom. Zwykłe pojemniki i naczynia są niewystarczające, by móc spełnić te wymagania. Dlatego najlepszą opcją dla bezpiecznego i sterylnego transportu żywności będą pojemniki termoizolacyjne i termosy transportowe. Akcesoria te gwarantują bardzo długie utrzymywanie wysokich lub niskich temperatur oraz eliminują ryzyko poparzenia się w trakcie przenoszenia gorących potraw. W pojemnikach termoizolacyjnych specjalizuje się m.in. firma Thermo Future Box, której szeroką gamę produktów posiadamy w naszym sklepie. Wykonane są one z wytrzymałych i jednocześnie lekkich materiałów o właściwościach sprężystych i termoizolacyjnych, do tego bardzo łatwych w czyszczeniu. W połączeniu z pojemnikami GN zapewniają prosty, wygodny i bezpieczny transport oraz długotrwałe utrzymywanie wysokich lub niskich temperatur.

Termosy transportowe są niezastąpione w przypadku przenoszenia zup oraz napojów. Naczynia te wykazują doskonałą izolację ­termiczną przez wiele godzin – np. w termosie firmy Yato w przypadku gorących płynów strata ciepła wynosi jedynie 5°C w ciągu 4 godzin, z kolei temperatura zimnej zawartości w tym samym czasie wzrasta o zaledwie 3°C. O tak świetnych właściwościach decydują wysokiej jakości materiały izolacyjne oraz specjalne zatrzaski dodatkowo minimalizujące straty ciepła lub zimna.

Na food safety składa się zatem kilka czynników. Wszystkie one muszą być spełnione, by zagwarantować bezpieczne i higieniczne przechowywanie, przygotowywanie oraz transportowanie żywności. Przestrzeganie zasad food safety eliminuje nie tylko niebezpieczeństwo zarażenia się chorobami, których drobnoustroje może zwierać źle przechowywany pokarm, ale również ryzyko psucia się żywności. Tym samym zapobiega jej stratom. Warto więc poszerzać wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności, aby serwować klientom zdrowe, wysokiej jakości produkty i jednocześnie zapobiegać marnotrawstwu jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *