Halloween w restauracji – 7 pomysłów na przekąski!
Halloween to zaraz po walentynkach, Dniu Kobiet i Matki, najchętniej organizowane święto w restauracjach. Ta strrrasznie lubiana uroczystość stanowi świetną okazję do przeprowadzenia przynoszących zysk działań event marketingowych w lokalu! Jak ozdobić salę na Halloween i co zaserwować gościom, by poczuli się jak w filmie grozy? Podsuwamy garść smakowitych inspiracji!

Pierwsze, na co klient zwraca uwagę wchodząc do restauracji to wystrój. Powinien być on zauważalny już od zewnątrz. Aby uniknąć kupowania sztucznych, kiczowatych dekoracji, warto postawić na naturalne, jesienne ozdoby – kolorowe dynie w różnych wielkościach (jest ich aż 20 gatunków), wieńce z suszonych kwiatów, kasztany w łupinach i bez, rajskie jabłuszka, owoce pigwy, gałązki jarzębiny, „lampiony” miechunki, stare świece, które wniosą trochę jesienno-upiornego klimatu. Atmosferę powinno dopełnić przygaszone światło, ciemne obrusy i gustownie przebrana obsługa kelnerska. W restauracji najważniejsze jest jednak menu. Halloween przypada na środek jesieni, więc jest to pełnia sezonu na dynie, gęsinę, grzyby, dziczyznę. Warto skorzystać z bogactwa tych produktów i stworzyć halloweenową kartę, która przyciągnie gości do restauracji. Oczywiście nie powinno zabraknąć mrożących krew w żyłach przekąsek, które można podać na przystawkę, a także „dymiących” drinków czy mrocznych deserów. Oto kilka z nich!
Faszerowane jajka z pająkiem
Zielone jajka z pająkiem? Brzmi strasznie! Aby farsz zmienił kolor na zielony, miesza się żółtko z awokado. Oczywiście można dodać też inne ulubione dodatki i przyprawy. Aby stworzyć pająka, wystarczy przekroić czarną oliwkę na pół. Z jednej połówki stworzyć jego korpus, a z drugiej – pociętej na paseczki – nóżki! To świetna przekąska, która zapada w pamięć i naprawdę dobrze smakuje. Warto pamiętać, że jajka do użytku w gastronomii powinny być wcześniej odkażone w naświetlaczu do jaj.

Mumie w cieście
Parówki w cieście francuskim lub – jak kto woli – świnki w kocykach to prosta przystawka na przyjęcia, którą szczególnie upodobały sobie dzieci. Podane z dipem na bazie sosu pomidorowego lub majonezu, stanowią szybką i smaczną przekąskę na wszelkie imprezy. Aby stworzyć mumię, wystarczy pokroić ciasto francuskie na paseczki i owinąć nim połówki parówek, zwracając uwagę, by zostawić ich małą część pustą. Po upieczeniu będzie to miejsce, gdzie przymocowane zostaną oczy mumii. Najłatwiej wykonać je z serka kanapkowego i ziarenek pieprzu. Wyglądają i smakują rewelacyjnie!

Straszne pizzerki
Pizza jest zawsze dobrym pomysłem na przekąskę, a szczególnie taka w wersji mini! Jej okrągłe placuszki aż się proszą o halloweenową dekorację. Aby stworzyć pizzerkowe potworki, wystarczy użyć wyobraźni. Do wykonania oczu sprawdzą się plasterki oliwki, zębów trójkąty salami lub pepperoni, a włosów zielone listki bazylii. Najszybciej wykonuje się pizzerkowe mumie układając na upieczone już gorące pizzerki paski sera i oliwek.

Zupa dyniowa z pajęczyną
Wśród przekąsek na gorąco może królować gęsta zupa dyniowa. Aby nadać jej mrocznego klimatu, można narysować na jej powierzchni pajęczynę z gęstej śmietany. Najłatwiej zrobić to tworząc 3 lub 4 kręgi, a potem przeciągnąć wykałaczką od środka zupy do krawędzi miski, co stworzy „pajęczą nić”. Taka zupa pięknie wygląda podana w wydrążonej dyni piżmowej. Świetnie prezentuje się także w żeliwnym garnku, który może imitować „kocioł czarownic”.

Burger Jack-o-Lantern
Burgery w kształcie dyni? Czemu nie! Wystarczy wyciąć dwa trójkąty na oczy w górnej części bułki, dodać łodygę papryki imitującą gałązkę dyni, a w środek włożyć trójkątne kawałki sera przypominające zęby. Jack-o-Lantern gotowy! W Halloween warto podać także hamburgery z bułką barwioną na czarno na bazie węgla aktywnego lub czerwono przy użyciu betaniny z buraka. Do burgera można podać frytki z dyni! Wystarczy dynię hokkaido pokroić w cienkie paski, obtoczyć w skrobi ziemniaczanej z przyprawami, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu.
Przygotowanie burgerów ułatwią prasy, a do ich podania z frytkami można użyć czarnych płyt łupkowych, które dopełnią mroczną stylizację.

Drink z dymkiem
Jako aperitif warto podać napój z dodatkiem suchego lodu, który wrzuca się do drinka na moment przed podaniem. Z kieliszka uniesie się efektowny opar, przypominający cmentarne mgły. Do drinka warto także wrzucić zabawny dodatek, np. żelka w kształcie robaka lub gałki ocznej lub czarne owoce, które dodadzą mu mrocznego charakteru. Warto pamiętać, że drinka można wypić bezpiecznie dopiero po całkowitym rozpuszczeniu suchego lodu, żeby nie nabawić się odmrożenia gardła. Warto podać go w efektownym szkle, np. w kształcie czaszki.

Mroczne brownie
Pokruszone brownie z dodatkiem sosu malinowego będzie świetnie imitować mroczne podziemia. Podane w przezroczystych słoiczkach pobudzi wyobraźnię. Deser można udekorować kruszonką i obraną mandarynką z ogonkiem z goździka, która imituje dynię. Niezwykle efektowym deserem są także lśniące jabłka w karmelu ozdobione naturalną gałęzią. Karmelową glazurę przygotowuje się na bazie czerwonego wina, miodu i aromatycznych przypraw. Mniam!
