Jak przygotować restaurację na jesień?
Jesień to ulubiona pora roku zawodowych restauratorów. Bogactwo natury stwarza wiele możliwości kulinarnych popisów, a piękno mieniającej się przyrody inspiruje do jesiennego zaaranżowania wnętrz – nadania im przytulnego klimatu, ciepła, relaksu i gościnności. Co warto włączyć do swoich restauracji, by goście poczuli prawdziwą jesień nie tylko na talerzu, ale i w panującej atmosferze? Sprawdźcie najnowsze trendy!

Jesienne menu
Dobrze zarządzane restauracje zmieniają kartę dwa razy do roku. Zazwyczaj podział obejmuje okres wiosenno-letni i jesienno-zimowy. W przeciwieństwie do lata, jesienią zwiększa się zapotrzebowanie na potrawy rozgrzewające, pełne sezonowych warzyw, pachnące grzybami i dzikimi ziołami. Podobnie chętniej sięga się też po gorące napoje – ciekawe herbaty, dobre wina, grzańce i piwa z goździkami.
Wśród składników, palmę pierwszeństwa jesienią mają warzywa, szczególnie dynia i warzywa okopowe, a także niezwykle modny topinambur, kalafior, brokuł, jarmuż i maniok. Dobrze, kiedy dania wzbogacane są o jadalne kasztany, orzechy i samodzielnie tworzone konfitury.
W kartach pojawiają się na przykład takie pozycje jak:
- Jesienne startery: placki z puree dyniowego z wędzonym łososiem, mini tarty z bakłażana, sakiewki z pieczarkami i kurkami, gruszki zapiekane z gorgonzolą i tymiankiem, ravioli z kalarepy, carpaccio z prawdziwków, jesienne sałatki z burakiem i dynią, faszerowana papryka,
- Jesienne zupy: zupa-krem z dyni z chipsem z topinambura, zupa cebulowa, paprykowa, krem buraków z kozim serem, kukurydziana, grzybowa, bulion imbirowy,
- Jesienne dania główne: risotto z grzybami, tagliatelle z truflami, grillowana karkówka z grzybami, bakłażanem, cukinią, papryką i cebulą, curry z dyni i kurczaka, zapiekanka z bakłażanów, polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych, wolno pieczona gęś, pierogi z kaczką, frytki z manioka,
- Jesienne desery: tarta sezonowymi owocami, szarlotka, placek drożdżowy ze śliwkami, ciasto dyniowe, marchewkowe.
Warto, aby na jesień karta zmienia się także wizualnie. W Internecie znajduje się mnóstwo darmowych programów, gdzie samodzielnie można wprowadzić swoje menu do gotowego szablonu z jesienną kolorystyką. Można także zdać się na profesjonalną pomoc grafików i stworzyć coś zupełnie wyjątkowego, pasującego do charakteru lokalu.

Jesienny wystrój
Jak wiadomo, restauracja to nie tylko jedzenie, ale i wyjątkowy klimat, który tworzy architektura wnętrza, światło, dodatki i muzyka. Warto wiedzieć, że wśród nowych trendów wnętrzarskich szarości i biele coraz częściej zostają wypierane przez cieplejsze kolory. Projektanci wnętrz lokali gastronomicznych przechodzą teraz na brązy i naturalne ziemiste odcienie, co podobno stymuluje głód. Nurt ten idealnie odnajdzie się jesienią. Zdaniem architektów, w wystroju nie powinno zabraknąć także drewna, naturalnych materiałów oraz przyciemnionego światła lamp i świec. Dekoracjami na stołach, oknach i barach powinny być prawdziwe dary jesieni – kwiaty, trawy, warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Szczególnie pięknie wyglądają naturalnie ułożone dynie (niezwykle modne są dynie białe), jabłka, kasztany, a także artykuły handmade, które oddają osobisty charakter wnętrza i tworzą przyjemny klimat miejsca.
Istotną rolę pełnić tu może także świadomie dobrana zastawa stołowa i sztućce w kolorach ziemi. Serwowane dania na pięknej porcelanie to najlepsza wizytówka lokalu. Jej faktura, kształt, a przede wszystkim kolor, będą dopełnieniem jesiennych kulinarnych kreacji. W ofercie wielu marek oferujących wyposażenie gastronomii znajdują się przepiękne jesienne talerze, miski, filiżanki, a nawet barwne naczynia żeliwne i podgrzewacze, które zachwycają od pierwszego spojrzenia.
Jesienne ogródki
Podstawą dekoracji są zawsze rośliny. Jesienne kwiaty są bardzo odporne na temperaturę i bez problemu będą stanowić ozdobę między wrześniem a grudniem. Najpiękniej wyglądają wrzosy, wrzośce, astry, kapusta ozdobna, trawy ozdobne i różnobarwne chryzantemy. Dodatkowo, jako ich uzupełnienie sprawdzą się kolorowe dynie, patisony, owoce jarzębiny, głogu czy dzikiej róży, a także zebrane żołędzie i kasztany.
Niezwykle istotny element uzupełnienia wyposażenia ogródka stanowi odpowiednie oświetlenie. Ze względu na to, że jesienią i zimą szybko robi się ciemno, planując elementy oświetlenia, trzeba mieć pewność, że goście przy stolikach będą mogli bez problemu odczytać menu. Właściwe oświetlenie powinno znaleźć się także przy przejściach między stolikami, co jest ważne dla bezpieczeństwa gości i obsługi. Wśród wielu lamp dostępnych w sklepach internetowych, obecnie niezwykle modne są girlandy świetlne w stylu retro z żarówkami LED typu Edison. Magiczny nastrój stworzą także stojące na stołach lampiony ze świecami.
Wraz z końcem lata i nadejściem zimniejszych dni, warto także wyznaczyć specjalne miejsce na pasujące kolorystycznie koce, po które goście będą mogli sięgnąć w razie chłodu. Funkcjonalnym rozwiązaniem są także stojące i ścienne lampy grzewcze, dzięki którym można przedłużyć sezon ogródkowy na cały rok.
Ciekawy artykuł o rodzajach dostępnych lamp znajdziesz tutaj: Lampy grzewcze – przedłuż sezon ogródkowy!
Jesienne bezpieczeństwo
Choć większość lokali należycie dba o higienę i dostosowało się do wymagań sanitarnych, nie wszyscy goście wchodzący do lokalu stosują się do wymagań. Nie używają maseczek, nie zachowują odległości w kolejkach, nie korzystają z rozstawionych płynów do dezynfekcji rąk. Jak wiadomo, nikogo do tego zmusić nie można. Ciekawym sposobem na „uatrakcyjnienie” dezynfekcji są kolorowe urządzenia do dezynfekcji i pachnące płyny. Żółte i pomarańczowe stacje do dezynfekcji rąk, dozowniki płynów i sterylizatory powietrza nie tylko świetnie wpiszą się w jesienny wystrój, ale przede wszystkim zwiększą bezpieczeństwo gości (kolorowe urządzenia dostępne wyłącznie na zamówienie – przed zakupem prosimy o kontakt z działem handlowym.

Dozownik płynu do dezynfekcji rąk Sanifine

Stacja do dezynfekcji rąk Sanifine w jesiennych kolorach
Przeczytaj: 4 fala pandemii – jak się przygotować?

Barwa złota, żółta, pomarańczowa i czerwona w połączeniu z beżem i brązem podnosi temperaturę pomieszczenia, nadając mu przytulniejszego klimatu. Jeżeli do tego w lokalu pojawia się cicha, spokojna muzyka i dobrze skomponowane menu – goście poczują prawdziwie jesienny nastrój i z pewnością będą chcieli do niego powrócić.
Dodaj komentarz