Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną? - Blog Gastronomiczny

Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną?

Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zmywarki gastronomicznej?

Przy zakupie zmywarki  uniwersalnej należy zwrócić uwagę na następujące parametry:

Zasilanie

230 lub 400 V – jeśli mamy możliwość podłączenia zmywarki pod 400 V, to powinno się wybrać urządzenie z takim właśnie zasilaniem. Będzie ona zdecydowanie szybciej się nagrzewać, przez co zaoszczędzi cenny czas i energię.

Pompa odpływu

W przeciwieństwie do zmywarek domowych, zmywarki gastronomiczne w standardzie nie posiadają pompy spustowej. Jeśli nie mamy odpływu umieszczonego w podłodze, musimy zaopatrzyć się w model zmywarki z pompą odpływu lub postawić zmywarkę na podstawie (co dodatkowo ułatwia korzystanie ze zmywarki).

Wbudowane dozowniki płynów

Na rynku polskim wszystkie modele zmywarek mają wbudowany dozownik płynu nabłyszczającego, jednak nie wszystkie są wyposażone w dozownik płynu myjącego. Oba płyny są niezbędne do prawidłowego działania zmywarki – dlatego dozowniki w odpowiednim momencie dozują zadaną ilość płynu myjącego lub nabłyszczającego. Płyn myjący (detergent) można również dozować ręcznie, ale jest to mało precyzyjne i bardziej czasochłonne.

Pompa wspomagająca płukanie

Jeśli nie mamy w sieci odpowiedniego ciśnienia (min. 2 bary), musimy wybrać model zmywarki z pompą wspomagającą płukanie. Zapewnia ona prawidłowe ciśnienie wody podczas wyparzania naczyń, co ma kluczowy wpływ na jakość mycia. Warunki podłączenia zmywarki są dostępne w instrukcji urządzenia.

Jakość wody

Zmywarki gastronomiczne (większość modeli) nie są standardowo wyposażone w uzdatniacz wody. Należy przy ich montażu koniecznie zbadać twardość wody. Jeśli w sieci mamy wodę twardą (twardość powyżej 6 st. w skali niemieckiej ), należy koniecznie zastosować uzdatniacz lub filtr wody. Dzięki użyciu uzdatniacza znacząco poprawiamy jakość mycia, zmniejszamy zużycie środków myjących oraz minimalizujemy ryzyko usterki związane z zakamienieniem zmywarki. W ofercie posiadamy uzdatniacze manualne oraz automatyczne, a także filtry.

Jaką zmywarkę wybrać?

Bar / Kawiarnia

Mała restauracja

Duża restauracja

Stołówka szkolna

Kuchnia szpitalna

Kuchnia cateringowa

Zakład garmażeryjny

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Rodzaje zmywarek gastronomicznych:

Zmywarki uniwersalne 50×50 cm

Zmywarki uniwersalne

Zmywarki uniwersalne są to urządzenia, w których umyjemy zarówno sztućce, talerze jak i szkło. Każda zmywarka posiada funkcję wyparzania w temperaturze co najmniej 85°C.

Są to najpopularniejsze urządzenia stosowane w gastronomii.

Posiadają kosze do zmywania w standardowym rozmiarze 50×50 cm.

Zmywarki do szkła / barowe 35×35 cm lub 40×40 cm

Zmywarki do szkła / barowe

Zmywarki  barowe służą głównie do mycia szkła: kufli, pokali, kieliszków, filiżanek, spodków. Dzięki mniejszemu ciśnieniu pompy myjącej szkło nie ulega uszkodzeniu. Używane są najczęściej w barach i kawiarniach. Dzięki niewielkim rozmiarom bez problemu mieszczą się pod blatem.

Możemy spotkać zmywarki, które są wyposażone we własny system zmiękczania wody oraz pojemniki na płyn myjący i nabłyszczający  (dzięki czemu zajmują jeszcze mniej miejsca) lub standardowe dozowniki.

Zmywarki takie wyposażone są zależnie od modelu w kosze 35×35 cm lub 40×40 cm.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe

Zmywarka kapturowa spełnia taki same funkcje, co zmywarka uniwersalna z tą różnicą, że jest ona o wiele bardziej wydajna. Dzięki większej wannie, bojlerowi oraz mocy jesteśmy w stanie umyć wiele koszy z naczyniami – jeden po drugim, bez przerw na „dogrzanie” wanny i bojlera.

Zmywarka kapturowa sprawdza się najlepiej, jeśli jest odpowiednio umieszczona w zmywalni oraz posiada stół załadowczy oraz wyładowczy. Zdecydowanie ułatwia to pracę obsłudze.

Na rynku są modele wyposażone w tzw. rekuperator – jest to rozwiązanie, które pozwala odzyskać ciepło z podgrzanej już wody do ogrzania wody zimnej. Zmywarka taka zużywa mniej energii elektrycznej na podgrzanie wody.

Zmywarki kapturowe są standardowo wyposażone w kosze 50×50 cm (przy użyciu odpowiednich koszy jesteśmy w stanie myć w nich pojemniki lub tace GN 1/1).

Zmywarki do garów i tac

Zmywarki do garów i tac

Są to urządzenia przeznaczone do większych naczyń – dużych garnków, naczyń, pojemników GN, dzież z mikserów…

Posiadają zdecydowanie większe kosze oraz powiększony otwór wsadowy.

Nie znajdziemy wśród nich urządzeń na 230 V. Są to zmywarki używane przeważnie w przemyśle spożywczym lub dużych kuchniach.

Zmywarki tunelowe

Zmywarki tunelowe

Zmywarka tunelowa myje naczynia w sposób ciągły – „taśmowo”. Kosze z naczyniami przesuwają się po specjalnej taśmie. Podczas przejazdu koszy naczynia są płukane, myte oraz wyparzane i ewentualnie (zależnie od opcji wyposażenia zmywarki) – suszone.

Zmywarki tunelowe najlepiej sprawdzają się w dużych kuchniach szpitalnych lub zakładowych, gdzie musimy w krótkim czasie umyć bardzo dużą ilość naczyń.

Różnice pomiędzy zmywarką gastronomiczną a domową

Zmywarka gastronomiczna Zmywarka domowa
Sposób pracy Przed rozpoczęciem pracy, zmywarka nagrzewa bojler oraz wannę (komorę) – trwa to 20-40 min. (zależnie od modelu), następnie cykle są krótkie – od minuty do 4 minut. Każdy cykl składa się z fazy mycia i fazy płukania z nabłyszczaniem i wyparzaniem. Podczas fazy mycia dozowany jest detergent – zmywarka używa wody z komory. W czasie wyparzania pobierana jest świeża woda z bojlera (do której dozowany jest nabłyszczacz), która uzupełnia wodę w komorze, której górna (zanieczyszczona frakcja) odpływa korkiem przelewowym do kanalizacji. Zmywarka domowa wstępnie płucze naczynia po czym myje je przez długi czas ciepłą wodą. Do każdego cyklu używana jest świeża woda.
Potrzebne środki chemiczne Płyn myjący
Płyn nabłyszczający
Sól do uzdatniacza
Tabletki myjące
Nabłyszczacz
Sól do zmywarek
Cykl mycia 1-4 minuty Najczęściej 1-2 h
Spełnia normy sanitarne Tak Nie
Zużycie wody 2-3 litry na cykl 15-20 litrów na cykl
Wbudowana pompa odpływu Opcja Tak
Wbudowany zmiękczacz Opcja Tak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *