Lody i sorbety - czy na pewno tuczą? - Blog Gastronomiczny

Lody i sorbety – czy na pewno tuczą?

lodziarnia

Kalorie i wartości energetyczne mrożonych deserów

Sięgamy po nie chętnie nie tylko latem. Są atrakcyjnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju uroczystościach – urodzinach czy ślubach – stanowią kuszącą propozycję dla gości hotelowych, będą doskonałą przekąską do filmu i świetnie się sprawdzą jako deser podczas spotkań z przyjaciółmi lub bliską osobą. Lody to jeden z naszych ulubionych smakołyków, a w ostatnim czasie powstaje mnóstwo nowych, pomysłowych kombinacji, między innymi w zdrowszych odsłonach, przez co ich popularność stale rośnie. Na co zwracać uwagę przy zakupie mrożonych deserów, żeby czerpać maksimum korzyści z ich jedzenia, a jednocześnie uniknąć negatywnego wpływu na zdrowie i sylwetkę?

“Gotowce” a rzemieślnicze

Przede wszystkim, jeżeli chcemy kupić lody, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te wytwarzane ze świeżych składników. Masowej produkcji słodycze mają to do siebie, że w ich składzie nie brakuje potężnych ilości cukru w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, wzmacniaczy smaku i wielu innych szkodliwych substancji. Dodać do tego czekoladowe polewy oraz nadzienia typu toffi i niezdrową bombę kaloryczną mamy gotową.

Prawdziwe lody rzemieślnicze, które w głównej mierze składają się ze śmietankimlekaświeżych jaj i cukru, to dużo bezpieczniejsza i apetyczniejsza opcja. Taki deser powinien być przygotowywany “na świeżo”, a więc niedługo przed podaniem klientom. Świetnym pomysłem, jeżeli istnieje taka możliwość, jest wytwarzanie lodów na oczach gości lokalu. Kiedy widzą oni czynności przygotowawcze, choćby krojenie czy miksowanie owoców z przygotowaną wcześniej bazą, od razu obdarzają lokal zaufaniem. Oczywiście smak takich lodów jest nieporównywalnie lepszy od “gotowców”, nie mówiąc już o składzie.

Bardzo ważne jest, aby zarówno klienci, jak i sprzedawcy zwracali uwagę na sposób przechowywania oraz serwowania mrożonych słodkości. Lody to produkt wymagający szczególnych warunków. Ważna jest przede wszystkim właściwa temperatura, ale należy przestrzegać jeszcze innych, równie istotnych zasad.

Najodpowiedniejsze do przechowywania mrożonych deserów są kuwety do lodów. Pojemniki te powinny być wykonane z materiału bezpiecznego do kontaktu z żywnością i odpornego na działanie niskich temperatur, a więc na przykład ze stali nierdzewnej lub poliwęglanuKuweta do lodów o pojemności 5 l firmy Stalgast spełnia wszystkie wymagania sanepidu i pasuje do większości witryn mroźniczych do lodów dzięki standardowym wymiarom. Dodatkowo możliwość stosowania przezroczystej pokrywy zwiększa higienę i bezpieczeństwo przechowywania deserów, bez konieczności rezygnacji z ich estetycznego i atrakcyjnego prezentowania klientom.

Bardzo istotne jest także, aby każdy z gości lokalu otrzymał jednakową porcję lodów, a więc masa gałek powinna być zawsze taka sama. W tym wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie profesjonalnej wagi gastronomicznej. Z modelem Ohaus, dzięki dokładności pomiaru do 0,5 g, nie ma mowy o pomyłce. Stawiając stojak na wafle do lodów na wadze, wystarczy ją tylko wytarować, aby uzyskać precyzyjną masę produktu. Ważąc porcje na oczach klientów, zyskujemy ich zaufanie, dlatego warto stosować taką formę w przypadku lodów nakładanych.

Dobre działanie lodów – przykłady

lody rzemieślnicze na gałki

Wiadomo już, po jakie lody sięgać, aby najlepiej na tym wyjść. Ale wyborny smak i pozbawiony szkodliwych substancji skład to nie jedyne atuty lodów rzemieślniczych. Ich pozytywne działanie jest zaskakujące!

Mrożone desery kojarzą się nie bez powodu z porą letnią – to właśnie wtedy najchętniej po nie sięgamy. Oczywiście powodem jest ich orzeźwiające działanie, które pomaga zwalczyć doskwierające latem upały. Jednocześnie lody składające się z zamrożonych, zmiksowanych z wodą owoców doskonale nawadniają, posiadają bowiem mnóstwo witamin i składników mineralnych. Sięgając po sorbety, kiedy temperatura na zewnątrz wyciska z nas ostatnie poty, zmniejszamy ryzyko odwodnienia organizmu, które potrafi mieć bardzo poważne konsekwencje, szczególnie w czasie upałów.

Każdy z pewnością słyszał nie raz o konieczności spożywania kilku porcji warzyw i owoców dziennie. Jest to konieczne do właściwego odżywienia i dostarczenia komórkom wszelkich niezbędnych mikro- i makroelementów. Dla wielu jednak zjadanie takich ilości tych produktów jest niemożliwe, nie każdy też za surowymi owocami bądź warzywami przepada. I tu również sorbety stanowią doskonałe rozwiązanie. Jeżeli wybierzemy lody złożone ze zmiksowanych, świeżych lub mrożonych owoców z dodatkiem warzyw (tak!) dostarczymy sobie prawdziwej bomby witaminowej. Takie sorbety z powodzeniem zastąpią owocowy bądź warzywny posiłek i można je jeść niemal bez ograniczeń. Warzywa nie łączą się Wam ze słodkim deserem? Podobnie jeszcze do niedawna było postrzegane ciasto ze szpinakiem, które szybko okazało hitem na każdą okazję. ; )

Lody mleczne także posiadają swoje zalety. Przede wszystkim desery wytwarzane ze świeżego, wysokiej jakości mleka są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. To świetna opcja dla tych, którzy stronią od mleka w surowej postaci. Jeżeli w składzie znajdą się również świeże jaja dostarczymy sobie białka, witamin, fosforu, żelaza i innych, cennych składników.

Mrożone desery zaliczają się także do grupy tak zwanego comfort food. Pod pojęciem tym kryją potrawy przywodzące na myśl beztroskie czasy dzieciństwa, przywołujące w pamięci miłe, błogie wspomnienia. Przez wywołanie pozytywnych emocji smaki wpływają na nasz dobry nastrój, sprawiają, że odczuwamy wyjątkową przyjemność ze spożywania produktów, które mają dla nas pewną wartość symboliczną. Dla dzieci lody były zazwyczaj formą nagrody albo zwieńczeniem wyczerpującego, aktywnie spędzonego na świeżym powietrzu dnia. Stąd również takie skojarzenie w dorosłym życiu, przez co obowiązkowym punktem letnich spacerów często są właśnie te desery. Ma to swoje plusy – spacerując i jedząc jednocześnie, od razu wykorzystujemy energię ze słodkiej przekąski i spalamy kalorie.

Nie bez powodu więc bohaterowie filmów, szczególnie komedii romantycznych, w kryzysowych chwilach wyjadają lody z ogromnego pudełka, żeby się pocieszyć – istnieją bowiem naukowe dowody na to, że ta forma deseru doskonale wpływa na poprawę nastroju! Dodatkowo lody zawierające gorzką czekoladę dają siłę do działania dzięki zawartości żelaza i magnezu.

Lody zaskakują również na polu… medycznym. Kto ma za sobą zabiegi w obrębie jamy ustnej – usuwanie migdałków czy ekstrakcję zęba – ten zapewne słyszał zalecenia lekarzy, żeby jeść lody. Działają one podobnie jak okłady zewnętrzne, z tymże od środka, zmniejszając obrzęk i ból pooperacyjny. Ze względu na konsystencję są również łatwe w przełknięciu, co jest niezwykle istotne po tego typu zabiegach. Nie ma więc tego złego, co by na dobre nie wyszło – po wyjściu od lekarza dostajemy zielone światło na pyszne, mrożone desery w ilości nieograniczonej!

Co z tymi kaloriami?

lody włoskie

Oczywiście nie może być tak zupełnie kolorowo, w końcu lody to rodzaj słodyczy, a te, jak wiadomo, nie są najlepsze dla zdrowia. Można jednak wybierać takie produkty, które nie grzeszą kalorycznością, a nawet pomogą naszemu organizmowi w ich spaleniu i dobrym spożytkowaniu.

Przede wszystkim warto porównać kaloryczność lodów do innych słodkich przekąsek. Podczas gdy te pierwsze w 100 g zawierają, w zależności od rodzaju, od około 120 do rzadko kiedy 300 kcal, czekolada potrafi ich zawierać 530 – 550, podobnie batony karmelowo-czekoladowe czy wafle z kremem. Takie wyniki zdecydowanie są przychylne mrożonym deserom.

Najlepiej sięgać po lody pozbawione tuczących dodatków w postaci słodkich sosów, bitej śmietany czy pokruszonych ciastek. Najzdrowsze i najlżejsze są oczywiście sorbety, bezpiecznym wyborem będą również klasyczne, podstawowe smaki, czyli śmietankowe czy czekoladowe (z prawdziwej, gorzkiej tabliczki). Bez wyrzutów sumienia możemy sięgać zatem po lody rzemieślnicze wytwarzane ze świeżych składników, takie na pewno nam nie zaszkodzą.

Dodatkowo mrożone desery bez niezdrowego przybrania są lekkostrawne, a zatem śmiało mogą się nimi delektować osoby starsze, z nadwrażliwością układu pokarmowego i dzieci.

Ponadto lody mają jeszcze jedną, zaskakującą właściwość. Ze względu na niską temperaturę nasz organizm potrzebuje nieco dodatkowej energii do ich ogrzania, aby następnie mógł je strawić. W tym procesie spalane jest więcej kalorii, niż w przypadku posiłków i przekąsek o temperaturze pokojowej, w związku z czym lody w pewnym stopniu pomagają spalić się same.

Najlepszy deser? Oczywiście lody!

Jeżeli najdzie Was ochota na deser, zdecydowanie warto wybrać lody rzemieślnicze, które są jedną z bezpieczniejszych, słodkich przekąsek. Do przygotowania zdrowszej wersji mrożonych deserów w małych, kameralnych kawiarniach doskonale sprawdzi się maszyna do lodów firmy Hendi. W tym niewielkim urządzeniu z powodzeniem przygotujemy soczyste sorbety, aksamitne lody, a nawet mrożone jogurty. Maszyna jest bardzo ekonomiczna dzięki funkcji podtrzymywania temperatury do 2 h od zakończenia pracy. Prosta obsługa i nieduże rozmiary sprawiają, że urządzenie sprawdzi się idealnie również w warunkach domowych. To świetne urozmaicenie deserów nie tylko dla najmłodszych domowników. Możesz zaskoczyć swoich gości lodami własnej produkcji – z całą pewnością będą pod wielkim wrażeniem, a smak tak przygotowanego deseru pozostanie w ich pamięci na długo. No i wszystkim wyjdzie na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *