Orzeźwiające napoje na lato – trendy!
Lato to naturalny czas picia napojów gaszących pragnienie. Organizm w tym okresie potrzebuje minimum 1,5–2 litrów płynów, więc klienci z przyjemnością zainteresują się ofertą napojów orzeźwiających. W tworzeniu karty napojów do lokalu, inspiracji najlepiej szukać w naturze, a także w trendach żywieniowych.
Poszerz swoją ofertę o modną alternatywę dla tradycyjnych napojów orzeźwiających! Zobacz, w co warto zainwestować i poznaj sprzęt, który ułatwi Ci ich przygotowanie!

Bubble Tea
Na punkcie tajwańskiej Bubble Tea oszalały wszystkie nastolatki w Polsce. Ten pełen smakowitych kuleczek napój, to nic innego jak schłodzona herbata z dodatkiem syropu smakowego lub mleka i żelowych kulek tapioki, które po przegryzieniu dają uczucie wyjątkowej słodyczy.
Herbata przyjemnie orzeźwia, świetnie wygląda, a proces jej sączenia ma w sobie element niespodzianki. Jej składniki komponują się samodzielnie, a finalny smak zaskakuje. Dodatkowo, z każdym łykiem herbaty, perełki tapioki przesuwają się po szerokiej słomce i przyjemnie pękają w ustach. Dla tego uczucia, wielu klientów zamawia kolejne porcje!
Perełki to miękkie, przypominające galaretki kulki wyprodukowane z tapioki, czyli korzenia manioku. Nasącza się je wcześniej w herbacie lub sokach owocowych, dzięki czemu nabierają smaku i stają się sprężyste. Zazwyczaj kulki zawierają też substancje słodzące, takie jak cukier lub karmel oraz składniki poprawiające ich teksturę i trwałość, np. skrobię kukurydzianą. Perełki spotkać można także pod nazwą molekularny kawior lub popping boba. Jako alternatywę stosuje się często rozdrobnione galaretki owocowe.

Kombucha
Po modzie na zieloną sproszkowaną herbatę, matchę, przyszedł czas na kombuchę! Choć w pierwszym kontakcie napój herbaciany na bazie grzyba herbacianego może budzić obawy, przy bliższym poznaniu bardzo zyskuje! Kombucha jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera m.in. witaminy z grupy B i C, polifenole, etanol, oraz składniki mineralne – tj. miedź, żelazo, mangan, potas, cynk. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwutleniające. Kombuchę można zrobić samodzielnie lub kupić gotową w różnych wersjach smakowych. Najlepsza jest niepasteryzowana, dzięki czemu wszystkie występujące w niej probiotyki są w 100% naturalne. Kombucha jest zdrową i ciekawą alternatywą dla musujących napojów. Ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Można ją serwować z dyspenserów w kształcie dużych słojów, z dodatkiem plasterków cytrusów lub owoców leśnych. Świetnie orzeźwia i dodaje sił witalnych!

Naturalne wody smakowe
Wody smakowe są alternatywą dla osób, których nie przekonuje neutralny smak zwykłej wody mineralnej, a które szukają naturalnego orzeźwienia. Najlepsze wody smakowe nie zawierają cukru i sztucznych dodatków, za to są pełne kawałków świeżych owoców i ziół. Hitem są wody smakowe podane w słoikach lub butelkach z klipsem! Ich kolorowy wygląd przyciąga spojrzenia, a delikatny smak zachęca do eksperymentowania z dodatkami. Poza takimi klasykami jak woda z cytryną i miętą, woda z arbuzem i borówkami, albo ogórkiem i bazylią, świetnie sprawdzą się także wody z kwiatami! Jadalne kwiaty nie tylko stanowią piękny element dekoracji, ale mogą także nadać wodom innego, ciekawszego smaku. Kwiaty świetnie wyglądają zamrożone w kostkach lodu i z pewnością mogą stanowić element zaskoczenia klienta. Jak smakują kwiaty?
Magnolie mają posmak imbiru, czuć w nich ostre nuty kardamonu, nasturcja przypomina rzodkiewkę, bratki są słodkie, lawenda jest drzewna, róże mają nuty truskawek i zielonego jabłka, goździki są pieprzne, hibiskus jest jagodowy z nutami żurawiny i granat, dalie przypominają połączenie buraka z selerem, piwonie mają nutę brzoskwini i truskawek! Naprawdę warto spróbować!

Lodowe granity
Kolorowe lodowe slushy w butelkach z palemką to zmora wszystkich rodziców, których dzieci bawią się na wakacyjnych festynach i nadmorskich promenadach. Okazuje się jednak, że sztuczne syropy bez problemu można zastąpić naturalnymi sokami i zblendowanymi owocami. Naturalna granita arbuzowa, truskawkowa, z kiwi lub cytrynowa z dodatkiem miodu lub syropu klonowego, smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Tym ostatnim do gustu szczególnie przypadnie granita z kawą lub z białym winem. Przygotować je można tradycyjnie, miksując lód i dodatki w blenderze lub w profesjonalnym granitorze z mieszadłem. Serwowanie napoju z granitora jest zawsze atrakcyjne dla klienta i komfortowe dla obsługi lokalu. Dzięki kompresorowi, urządzenia mogą pracować w zakresie temperatur od -4°C do -2°C. Bardzo łatwo się je czyści i uzupełnia. Gotową granitę najlepiej podać w wysokich szklankach udekorowaną całymi owocami – trójkątami arbuza, plasterkami cytrusów lub gałązkami porzeczek czy mięty. Ten mocno mrożony napój jest wyjątkowym deserem, który nie tylko orzeźwia, ale także świetnie nawadnia organizm w upalne dni.

Extreme milkshake
Milkshake to napój lodowy złożony z lodów i mleka, zmieszanych razem w maszynie do koktajli mlecznych. Chyba nie ma osoby, która nie lubi tego mlecznego deseru! Choć jest dosyć kaloryczny, jego amatorów nie brakuje. Poza klasycznym smakiem wanilii, czekolady i truskawki, hitem są deserowe shaki o smaku słonego karmelu, ciastek Oreo, Snickersa, masła orzechowego, krówki, kokosa, czy szarlotki z cynamonem. Wyjątkowo efektownie wyglądają Extreme shake, czyli „shaki z górką” – bogato zdobione bitą śmietaną i pasującymi do smaku chrupiącymi dodatkami, np. kruszonymi orzechami, precelkami, piankami, kawałkami czekolady i owoców. Często serwuje się je w stylu amerykańskim, w kwadratowych słoikach z uchem lub dużych pucharkach na nóżce.
Nie każdy wie, że shakery do koktajli mlecznych można kupić w różnych energetycznych kolorach. Żółte czy czerwone shakery stworzą w lokalu wyjątkowy, wakacyjny klimat. Oprócz shaków, można w nich przygotować idealnie spienioną kawę cappuccino freddo, mrożone frappé czy kolorowe koktajle na bazie mleka. Sprawdzą się także w mieszaniu deserów na bazie mleka roślinnego – ryżowego, migdałowego, sojowego, czy konopnego!