Darmowa dostawa już od 499 zł dla wszystkich zamówień!

Piec szybkogrzejny czy konwekcyjno-mikrofalowy?

26 czerwca 2024 4 min. czytania
dania fast food

Piec szybkogrzejny SO4 to nowe rozwiązanie marki Redfox, które powinno szczególnie zainteresować właścicieli food trucków, punktów gastronomicznych, lokali fast food, a także pubów, barów czy winiarni. Czym jednak ten sprzęt różni się od szybkich piecyków konwekcyjno-mikrofalowych i w jakich zastosowaniach sprawdzi się od nich lepiej? Sprawdźmy!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak działa i czym charakteryzuje się piec Redfox SO 4,
  • jakie są podobieństwa i różnice między tym piecem a piecami konwekcyjno-mikrofalowymi,
  • kiedy szczególnie warto zdecydować się na piec szybkogrzejny.

Piec szybkogrzejny Redfox SO 4 – charakterystyka

Czym charakteryzuje się piec szybkogrzejny Redfox SO 4? Jak zapewnia producent, urządzenie umożliwia przygotowanie lub regenerację potraw w czasie krótszym niż 2,5 minuty. Dzieje się tak dzięki technologii kontrolowanej pary i uderzenia powietrza, które razem zapewniają optymalne rezultaty, jeśli chodzi o temperaturę i jakość przyrządzanych przekąsek.

SO 4 pozwala na szybkie przygotowanie do 4 sztuk różnych przekąsek jednocześnie, w tym panini, kanapek, tostów, pizzy, wrapów, Croque Madame i Monsieur. Dzięki temu urządzeniu potrawy osiągają wewnętrzną temperaturę 65°C, zachowując przy tym chrupiącą skórkę. W ten sposób eliminuje się problem „gumowego” wykończenia, które bywa typowe dla dań poddanych działaniu mikrofal.

Zaprojektowany z myślą o pubach, barach, winiarniach i bistro, SO 4 spełnia specyficzne potrzeby tych lokali, oferując szybkie i wysokiej jakości dania i przekąski. Urządzenie sprawdza się również przy podgrzewaniu i regeneracji różnych potraw, takich jak lasagne, warzywa gotowane na parze, hamburgery, cheeseburgery, burgery wegetariańskie i frytki.

Jego największą zaletą jest mobilność – dzięki wbudowanemu zbiornikowi na wodę o pojemności 3 litrów, który umożliwia około 400 cykli gotowania, SO 4 może być umieszczony w dowolnym miejscu bez konieczności podłączenia do sieci wodociągowej. Wystarczy tylko gniazdko elektryczne. Wysokowydajna izolacja termiczna komory gotowania gwarantuje niski koszt energii, co czyni go ekonomicznym rozwiązaniem.

Redfox SO 4 czy piec konwekcyjno-mikrofalowy? Porównanie

Do tej pory do wielu z opisanych wyżej zastosowań najchętniej sięgano po niezwykle szybkie i skuteczne piece konwekcyjno-mikrofalowe. Kombinacja mikrofal i gorącego powietrza pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw, odgrzewanie przekąsek na ciepło oraz szybkie i równomierne pieczenie. To dlatego ten rodzaj pieców świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju lokalach fast food, a także np. na stacjach benzynowych.

Jak piec szybkogrzejny wypada w porównaniu z tym znanym i sprawdzonym rozwiązaniem? Podstawową korzyścią w tym pierwszym przypadku jest… brak mikrofal, co ma poprawić konsystencję przyrządzanych w piecu dań. Zamiast tego urządzenie wykorzystuje połączenie technologii pary (z wbudowanego zbiornika) i uderzeń gorącego powietrza.

Choć oba rodzaje pieców z powodzeniem sprawdzą się w lokalach fast food i food truckach, marka Redfox poleca piec SO 4 szczególnie bistrom, pubom oraz winiarniom. Sprawdzi się on między innymi do regeneracji wcześniej przygotowanych przekąsek i dań – a więc nawet jeśli lokal nie dysponuje dużym zapleczem gastronomicznym, może zaoferować gościom dodatkową ofertę doskonałej jakości przystawek lub lunchów serwowanych w krótkim czasie.

Jednocześnie, nie jest to najlepsze rozwiązanie, jeśli w lokalu przygotowujemy dania mrożone – tu piece konwekcyjno-mikrofalowe sprawdzają się najlepiej.

Rodzaj pieca piec szybkogrzejny piec konwekcyjno-mikrofalowy
Wymiary 431x637x510 mm 425x660x600 mm
Wymiary komory 360x445x255 mm 320x190x315 mm 305x305x185 mm
Rozmiar blachy GN 2/3 dedykowana maksymalnie 290x290 mm
Moc 3.3 kW 3.75 kW 3.5 W
Zakres temperatur 100 - 275 °C 30 - 275 °C 25 - 280 °C
Technologia gotowania

kombinacja kontrolowanej pary i technologii uderzenia powietrza - wbudowany zbiornik na wodę (3 l)

konwekcja + mikrofale mikrofale, konwekcja, uderzenie gorącego powietrza
Czas przygotowania poniżej 2,5 minuty

pizza – 100 sekund

wrap z kurczakiem – 90 sekund

nuggetsy – 170 sekund

croissanty – 35 sekund

zapiekanka – 45 sekund

burger z frytkami – 90 sekund

nuggetsy z kurczaka – 105 sekund

Przykładowe menu

Opiekanie: tost, croque madame, pizza, kanapka, focaccia, wrap. 

Regeneracja potraw: lasagne, warzywa gotowane na parze, hamburgery, cheeseburgery, burgery wegetariańskie, frytki.

Regeneracja potraw odpowiednie do produktów świeżych i schłodzonych odpowiednie do produktów świeżych i mrożonych (bez konieczności rozmrażania)
Własne przepisy do 18 programów - możliwość wgrania przepisów przez USB możliwość zapamiętywania do 300 przepisów (do 9 różnych kroków w przepisie) - łączność przez USB lub Wi-Fi do 1024 przepisów po maksymalnie 15 etapów (regulacja czasu, temperatury, prędkości wentylatora i mocy mikrofal) - wgrywanie przepisów przez port USB

Potrzebujesz sprzętu gastronomicznego?

Najlepszy sprzęt gastronomiczny znajdziesz w sklepie internetowym Gastrro.pl! Potrzebujesz wsparcia przy wyborze? Zadzwoń pod numer +48 509 777 184 lub napisz na adres slawek@gastrro.pl. Odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wybrać odpowiedni sprzęt i akcesoria do Twojego lokalu.

Komentarze
Zostaw komentarz
Twój e-mail nie będzie opublikowany
Zostaw komentarz
loader