Słoiki w gastronomii – kreatywny comfort food
Dania ze słoików to trend, który umocnił się w czasie lockdownu. Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie do oferty pasteryzowanych deserów, zup i sosów w słoikach, a powrót do babcinych sposobów przetwórstwa żywności, stał się dla wielu sposobem na przetrwanie. Dania ze słoików cieszą się rosnącą popularnością wśród gości. Stanowią rodzaj „comfort food”, czyli żywności o wartości sentymentalnej i nostalgicznej.
Jak się okazuje, dania w szkle z zakrętką mają wiele zalet. Są naturalne, a przy tym pięknie wyglądają. Szklane słoiki nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, nie reagują ze składnikami pożywienia (nawet z kwasami) – a co najważniejsze – są eco-friendly! Można je stosować wielokrotnie, myć i wyparzać w zmywarkach, poddawać recyklingowi. Stanowią przy tym doskonałą alternatywę dla ekologicznych tacek i pojemników na wynos.
Kulinarna moda na dania ze słoików podbija serca Polaków. Słoikowe kreacje można zamówić na zapas i zjeść później lub zabrać ze sobą do pracy. Kuszą składnikami już od pierwszego spojrzenia.
Obok takich dań w słoikach nie sposób przejść obojętnie!

1. Zupy
Jakie zupy można wekować? Wszystkie! Jedynym ograniczeniem w wekowaniu i pasteryzowaniu zup jest obecność śmietany, jogurtu lub mleka (zabiela się je tuż przed zjedzeniem). Pasteryzowana zupa jest dobra do spożycia nawet do dwóch tygodni. Doskonale sprzedają się zupy kremy, ale klienci chętnie zamawiają także tradycyjne polskie zupy jak ogórkowa czy krupnik. Stanowią one pożywną i zdrową przekąskę – idealną na lunch w pracy i szybki obiad w domu.
2. Sosy do spaghetti i inne gotowe dania
Hitem są pasteryzowane gotowe sosy do spaghetti i inne sosy obiadowe – mięsne, grzybowe, a także wegańskie. Chętnie kupowane są również zawekowane tradycyjne gołąbki, gulasz wieprzowy, pulpety w sosie koperkowym, klopsiki w sosie pomidorowym, fasolka po bretońsku, czy kurczak w sosie curry. Są idealne do podgrzania na wyjeździe z dziećmi lub jako szybka kolacja.

3. Dressingi i dipy
Popularnością cieszą się szczególnie wiosną i latem, kiedy rozpoczyna się sezon na grilla. Świetnie sprzedają się małe słoczki z pesto i dressingami do sałat, a także ziołowe marynaty i dipy. Hitem są także sosy do mięs – BBQ, musztardy, ketchupy. Wszystkie wyglądają niezwykle atrakcyjnie i kolorowo. Po otwarciu cudownie pachną i nadają smaku potrawom.

4. Pasty i smarowidła do chleba
Takie dodatki do kanapek są pyszne na słono (pasztety, smalec, rillettes, wegańskie pasty) i słodko (konfitury, dżemy, marmolady). Rozpieszczają smakiem i zachwycają wyglądem, a do tego posiadają pewien restauracyjny sznyt, który odróżnia je od domowych przetworów.

5. Warstwowe sałatki
Idealne na świeże śniadanie, a także na lekki i zdrowy lunch w pracy. Przezroczyste ścianki świetnie pokazują kolorową i fantazyjną zawartość. Na dno słoika wlewa się sos, następnie umieszcza w nim składniki twardsze, np. kaszę, makaron lub chrupkie warzywa. Następnie układa się dodatki bardziej delikatne, które nie powinny stykać się z sosem, a na samą górę słoika wkłada garść sałaty, szpinaku lub innej zieleniny.

6. Koktajle i desery ombre
Wyciskane soki, smoothies, shake’i są bestsellerami okresu wakacyjnego. Świetnie wyglądają zarówno w klasycznym szkle z zakrętką, a także w butelkach z pokrywką lub korkiem. W Internecie znajduje się mnóstwo pomysłów na kolorowe koktajle w słoikach, np. na warstwowe ombre!
Wiele inspiracji można znaleźć także na desery w słoikach. Do najbardziej popularnych należą: tiramisu w słoiczku, szarlotka, pudding z chia, sernik truskawkowy, mus czekoladowy, panna cotta oraz jogurty naturalne z granolą.

Słoiki w praktyce
Restauracje, które stosują słoiki na wynos zachęcają, aby ich nie wyrzucać. Przy wymianie słoików na nowe dania, klienci dostają zniżkę! Łączą przyjemne z pożytecznym!

W ofercie Gastrro.pl znajdują się zarówno klasyczne słoiki typu twist-off z zakrętką, jak i weki z uszczelką i zapinkami. Ciekawą alternatywą dla słoików są butelki z pokrywkami. Wszystkie wykonane są z grubego i trwałego szkła sodowo-wapniowego. Występują w różnych kształtach i rozmiarach. Do wszystkich produktów można dobrać szklane pokrywki, kauczukowe uszczelki i stalowe zapinki. Słoiki można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej, a przy użyciu plastikowych pokrywek są także bezpieczne w zamrażarce. Z powodzeniem mogą być stosowane w restauracjach, kawiarniach i firmach cateringowych.
Komentarz (1)
Świetny wpis! Znam pierwszy w mojej miejscowości catering dietetyczny, który dostarcza pełnowartościowe posiłki właśnie w szklanych słoikach, to ukłon w stronę natury.