Smażalniki do pączków – przygotuj się na tłusty czwartek!
Już wkrótce tłusty czwartek. Przygotuj się do pączkowego szaleństwa wybierając dobrej jakości smażalnik i akcesoria do wyrobu pączków!
Mimo że tłustoczwartkowa sprzedaż liczona jest w milionach, to kolejki ustawiają się tylko w niektórych punktach. Dlaczego jedne pączki są lepsze od innych? Sekretem jest nie tylko doskonałe ciasto wykonane z wysokiej jakości składników. Niezwykle istotne jest także to, w czym są smażone i przy użyciu jakiego tłuszczu. Jaki sprzęt pozwoli uzyskać sprężyste, wilgotne pączki, koniecznie z charakterystyczną białą obwódką? Podpowiadamy!

Frytownice do pączków nastawne
Smażalniki dostępne są w różnych wielkościach, w zależności od przeznaczenia. W małej gastronomii stosuje się głównie (16-20- litrowe), średniej (25-35 litrowe), a do dużej (przelotowe, automatyczne, nawet do 150 l tłuszczu). Te ostatnie używa się głównie w cukierniach o wydajnościach przemysłowych lub rzemieślniczych i nie są dostępne w standardowej ofercie. Inwestycja w przelotowy smażalnik zwraca się przy dziennej produkcji w ilości 3-5 tysięcy pączków dziennie. Najpopularniejszymi smażalnikami do gastronomii są przede wszystkim specjalne frytownice do pączków o szerokich komorach i z dużymi koszami. Bardzo dobre modele znajdziemy między innymi u takich producentów jak Bartscher, RM Gastro i Redfox. W ich ofercie są zarówno mniejsze urządzenia nablatowe – nastawne, a także smażalniki na podstawach. Niektóre posiadają garownik, praktyczne półki i odkładacze na kosz.
Smażalniki do pączków na podstawach
Dobry smażalnik gastronomiczny powinien być wykonany z wysokiej jakości kwasoodpornej stali nierdzewnej. Musi mieć grzałkę wykonaną ze stali nierdzewnej oraz zimną strefę, która gwarantuje, że opadające na dno resztki nie będą się przypalać i „dryfować” powodując nieprzyjemny smak i aromat. Strefa zimna sprawia także, że stosowany olej dłużej nadaje się do wykorzystania.
Temperatura powinna być regulowana co najmniej od 50°C do 190°C, co pozwoli dostosować temperaturę do rodzaju pączków i ruchu w lokalu. Optymalna temperatura smażenia pączków to zazwyczaj 170-180°C. Niższa i wyższa może spowodować zwiększone wchłanianie tłuszczu.
Aby nie było problemu z czyszczeniem urządzenia, warto zwrócić uwagę, aby miało zainstalowany kran spustowy tłuszczu i możliwość wyjęcia grzałki. To usprawnia i ułatwia pracę ze smażalnikiem.
Wśród udogodnień, bardzo docenia się takie ułatwienia jak automatyczny system podnoszenia koszy, a także system filtracji oleju, który wydłuża jego żywotność. Wszystkie te aspekty mają wpływ na cenę smażalnika, jego koszty eksploatacji, ale i na komfort pracy.
Urządzenie gazowe czy elektryczne?
Często spotykamy się z pytaniem, lepiej wybrać smażalnik na gaz czy prąd? Biorąc pod uwagę rosnące ceny prądu, smażalnik zasilany gazem jest tańszy w eksploatacji. W przypadku zasilania gazem do wyboru są urządzenia na gaz ziemny (dotyczy smażalników podłączanych na stałe) i na butle z gazem propan-butan (w przypadku urządzeń mobilnych). Należy jednak pamiętać, że stosowanie urządzeń gazowych wymaga uzyskania koniecznych zezwoleń, co nie jest obowiązkowe przy smażalnikach elektrycznych. Jedynym warunkiem koniecznym przy kupnie smażalników na prąd jest dostęp do zasilania na siłę. Smażalniki elektryczne same w sobie są tańsze, ale są droższe w eksploatacji. Funkcje mają praktycznie identyczne.
Urządzenia pomocnicze do wyrobu pączków
W wysokiej klasy smażalnikach powstać może każdy pączek – mały, duży, podłużny, a także mini pączek, donat, gniazdo wiedeńskie oraz lekki chrust. Aby jednak dobrze przygotować je do smażenia, wielu cukierników nie wyobraża sobie wyrobu pączków bez dobrego garownika do wyrastania. Zdaniem specjalistów w tej dziedzinie, najlepiej aby ciasto na pączki klasyczne garowało w temperatutrze 35°C. Smażenie powinno nastąpić dopiero przy wygarowaniu na poziomie ¾ objętości. Pracę ułatwiają także miesiarki spiralne i wałkownice do ciasta drożdżowego oraz akcesoria do nadziewania i zdobienia: nadziewarki do pączków, wykrawacze, szpryce cukiernicze, ociekacze do lukrowania pączków.
Zjedzenie pączka w tłusty czwartek ma zagwarantować dobrobyt i szczęście w całym roku. Choć wiele osób rezygnuje z tradycyjnych pączków na rzecz pieczonych w piecu lub specjalnych goforwnicach, smaku pączków smażonych nie da się porównać z żadnymi innymi. Po prostu są najlepsze!
Dodaj komentarz