Wiem z czego jem - materiały naczyń gastronomicznych - Blog Gastronomiczny

Wiem z czego jem – materiały naczyń gastronomicznych

Myśląc o zdrowym, pełnowartościowym posiłku, większość z nas skupia się na jakości produktów, z których później będzie przygotowywać obiad. Wielogodzinne poszukiwanie sklepów ze zdrową żywnością sprawia, że zapominamy o pozostałych czynnikach wpływających na jakość posiłków. Taka postawa sprawia, że nieświadomie używamy naczyń, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Oglądając telewizję czy przeglądając Internet, można trafić na masę programów prowadzonych przez profesjonalnych dietetyków, którzy edukują polaków odnośnie zdrowego trybu życia. Programy kulinarne przedstawiają przepisy na potrawy pełne witamin i składników mineralnych, zapominając jednocześnie o wpływie naczyń na smak, zapach, a co gorsze na nasze zdrowie.

Podczas procesu gotowania w naczyniach o niskiej jakości może dochodzić do różnego rodzaju reakcji chemicznych z przygotowywanym posiłkiem, co negatywnie wpływa nie tylko na smak i zapach, ale również na nasze zdrowie. Aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji powinniśmy wybierać wyłączenie naczynia z odpowiednimi atestami, które zostały sprawdzone przez specjalistów ds. dokumentacji produktowej.

Zespół Gastrro.pl przygotował spis atestowanych materiałów, które są bezpieczne dla naszego organizmu przy odpowiednim użytkowaniu:

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna to główny materiał używany w profesjonalnej kuchni. Wysoka odporność na korozję, działanie wysokich temperatur oraz działanie kwasów i zasad występujących w żywności sprawia, że stal nierdzewna spełnia wszelkie normy HACCP.

Dodatkowo stal nierdzewna nie reaguje w żaden sposób z większością przygotowywanych produktów, wyjątkiem są kwaśne potrawy np. bigos. Przygotowywania dużych ilości kwaśnych potraw może spowodować odbarwianie się garnków.

Dzięki swoim właściwościom fizycznym stal nierdzewna jest często wykorzystywana przez producentów profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej znajdziemy w asortymencie: HendiRevolutionStalgast oraz Yato.

Teflon

Teflon

Teflon jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych materiałów używanych w kuchni. Przez wiele osób uznawany jest za niebezpieczny dla zdrowia. Jednak żadne z doniesień o szkodliwości nie zostało potwierdzone naukowo.

Warto pamiętać, aby nie wykorzystywać teflonowych naczyń nawet z lekko zdartą powłoką. Uszkodzony teflon traci nieprzywierające właściwości oraz może spowodować przedostawanie się jego drobinek do jedzenia.

Dla zachowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa doradzamy korzystanie z naczyń pokrytych oryginalnym teflonem marki DuPont. Teflon tego typu możemy spotkać np. na patelniach Stalgast.

Aluminium

Aluminium

Aluminium charakteryzuje się dobrym przewodnictwem cieplnym, dzięki czemu świetnie sprawdza się w gastronomii. Dodatkową korzyścią stopów aluminium jest ich wytrzymałość oraz lekkość.

Stopy aluminium wykorzystywane są np. przy produkcji patelni.

Badania nad wpływem aluminium na zdrowie człowieka alarmują, że duże ilości tego pierwiastka mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, jednak sporadyczne przygotowywanie potraw na patelniach ze stopów aluminium nie wpływa w znaczący sposób na nasze zdrowie.

Polipropylen

Polipropylen

Polipropylen wykorzystywany jest do produkcji pojemników na żywność. Wysoka odporność polipropylenu na działanie czynników chemicznych sprawia, że bez obaw można stosować produkty wykonane z polipropylenu w profesjonalnej gastronomii. Produkty przechowywane w pojemnikach z polipropylenu dłużej utrzymują świeżość oraz nie przechodzą zapachami kuchni.

Należy pamiętać, że naczynia wykonane z polipropylenu służą tylko i wyłącznie do przechowywania jedzenia. Podgrzewanie, czy próby gotowania spowodują stopienie się materiału.

 

Wykorzystywanie jedynie sprawdzonych naczyń gwarantuje, że żadne szkodliwe substancje chemiczne nie przedostaną się do naszego organizmu. Przy zakupie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego warto zwrócić uwagę na skład produktów oraz poprosić sprzedawcę o odpowiednie atesty. Taka postawa nieznacznie wydłuży proces zakupowy, ale pomoże w zachowaniu smaku, zapachu i co najważniejsze naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *