Ekspres do kawy - kiedy i czym czyścić? - Blog Gastronomiczny

Ekspres do kawy – kiedy i czym czyścić?

Kawa

Kawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Razem z herbatą jest to najpopularniejszy napar na świecie. Każdego dnia ludzie spożywają około 2,25 miliarda filiżanek kawy pod różną postacią. Nie ma co się dziwić, w końcu kto z nas nie pije jej rano, aby pobudzić się i przygotować do kolejnych wyzwań nadchodzącego dnia. Kawa to również istotny element w trakcie pracy – pomaga zrelaksować się oraz skupić nad ważnymi projektami. Pijemy ją również dla niepowtarzalnego smaku. Jeśli o to chodzi, to nic nie jest w stanie jej zastąpić. Podawana jest na wiele różnych sposobów, z wieloma dodatkami. Można powiedzieć, że co kawiarnia to inna kawa. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Między innymi wpływa na poprawę metabolizmu, co przekłada się na proces odchudzania (pod warunkiem, że będzie ona bez dodatków w postaci zbędnych kalorii np. cukru), zmniejsza ryzyko cukrzycy, nowotworów i chorób serca, a także opóźnia proces starzenia się i poprawia trawienie. Z tych powodów warto pić kawę w rozsądnych ilościach.

Aby móc cieszyć się nią bez ograniczeń potrzebujesz zadbanego i sprawnego ekspresu. Żeby mógł on pozostać w takim stanie, musi być regularnie czyszczony i konserwowany. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zaniedbany sprzęt nie tylko szybciej utraci swoją sprawność, ale również zmieni smak naparu, a nawet sprawi, że do kawy mogą przedostać się niekorzystne dla nas związki chemiczne lub organiczne. Nie pozwól na to! Czyszczenie ekspresu do kawy nie jest taką oczywistą rzeczą. Do tego procesu przydadzą Ci się specjalistyczne środki, stworzone właśnie na takie okazje. Co to za produkty i jakie autentyczne korzyści nam przyniosą? W dalszej części artykułu scharakteryzujemy każdy z nich.

Preparaty do czyszczenia ekspresów do kawy

ziarna kawy

Odkamieniacz to specjalistyczny środek, który pozwoli pozbyć się osadów mineralnych z elementów, które mają kontakt z twardą wodą. Dzięki niemu wydłużysz działanie wszystkich elementów, zapobiegniesz ewentualnemu uszkodzeniu bojlera, a kawa z całą pewnością nie utraci swojego niepowtarzalnego smaku.

Tabletki do czyszczenia ekspresów są to specjalne formuły chemiczne z innowacyjnymi dodatkami (np. aktywnego tlenu) zamknięte w małych, rozpuszczalnych kapsułkach, które usuwają szkodliwe zabrudzenia, osad kawowy oraz garbniki. Wymienione substancje z czasem zmniejszają drożność filtrów, uniemożliwiając poprawną pracę urządzenia. To na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, jest to, że nie każdy preparat nadaje się do każdego rodzaju ekspresu. Podczas zakupu upewnij się, że wybrany przez Ciebie produkt dedykowany jest do sprzętu, który posiadasz lub skontaktuj się z naszym Działem Handlowym. Z przyjemnością doradzimy i dobierzemy odpowiednie preparaty do czyszczenia ekspresu. 

Płyn do czyszczenia instalacji spieniania mleka jest kluczowym preparatem, jeżeli posiadasz ekspres wyposażony w dyszę spieniającą mleko. Za pomocą płynu w dokładny sposób usuniesz pozostałości po przygotowaniu kaw mlecznych znajdujące się w przewodach spieniacza w tym szkodliwe substancje np. pleśń. Dzięki regularnemu czyszczeniu zyskujesz pewność, że przyrządzona kawa zawsze będzie smaczna i zdrowa, a ponadto minimalizuje szansę na to, że element się uszkodzi.

Posiadając wszystkie niezbędne środki chemiczne, możemy przejść do procesu czyszczenia ekspresu. Najpierw jednak warto byłoby wiedzieć, jak odpowiednio się za to zabrać. Pamiętaj, każdy ekspres różni się budową i sposobem czyszczenia. Przedstawiony sposób dotyczy większości automatycznych ekspresów do kawy.

Czyszczenie spieniacza polega głównie na odłączeniu rurki i wyciągnięciu dyszy odpowiedzialnej za mleko. Dyszę rozkręcamy, a następne dokładnie czyścimy przy pomocy odpowiedniej szczoteczki, lub płynu do tego przeznaczonego. Po zakończeniu całego procesu należy przepłukać ją ciepłą wodą, skręcić i z powrotem umieścić w ekspresie.

Czyszczenie bloku grzewczego jest następne w kolejności. Pierwszym najważniejszym elementem tej czynności jest odłączenie urządzenia od prądu. Następnie wyjmij blok z ekspresu i przepłucz go ciepłą wodą i specjalistycznym płynem, usuwając resztki zanieczyszczeń z jego ścian.  Środki do ekspresów nie tylko wyczyszczą urządzenie, ale również poddadzą je prawidłowej konserwacji.

Kiedy czyścić ekspres do kawy

filiżanka kawy

Trzeba przyznać, że czyszczenie ekspresu do kawy nie należy do najprostszych i najkrótszych zajęć, stąd mogłoby się nasuwać pytanie: Jak często należałoby powtarzać cały proces? Wiadomą rzeczą jest to, że podstawowe czynności takie jak czyszczenie tacki ociekowej, płukanie spieniacza do mleka i opróżnianie pojemnika na fusy powinniśmy wykonywać codziennie. Niestety nie każdy z nas to robi. Wbrew pozorom, właśnie takie, drobne czynności, wykonywane każdego dnia sprawią, że utrzymanie ekspresu w dobrym stanie będzie o wiele prostsze. Co do odkamieniania, większość urządzeń automatycznie poinformuję o takiej potrzebie. Jeżeli ekspres nie posiada takiej funkcji, to wykonanie tej czynności będzie najlepsze, mniej więcej po przygotowaniu 200-300 filiżanek.  Ta liczba jest również optymalna do wykonania pozostałych zabiegów konserwacyjnych.

Kawa potrafi być niezwykle smaczna i aromatyczna, jeżeli zostanie dobrze zrobiona. Oprócz umiejętności baristycznych kluczowy jest dobry sprzęt. Jednakże nawet najlepszy ekspres do kawy nie spełni swojego zadania wystarczająco dobrze, jeżeli nie zadbamy o jego pielęgnację, a ryzyko awarii oraz utraty gwarancji znacznie wzrośnie. Z tego względu bardzo ważne jest to, abyśmy regularnie czyścili sprzęt, bez względu na to, czy jest on wykorzystywany w lokalu gastronomicznym, czy też w zaciszu domowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *