Wzbogać ofertę burgerowni o świeżo wypiekane pieczywo

Dobry burger to nie tylko przepis, o tym próbowaliśmy Was przekonać rok temu na łamach naszego bloga. Odpowiednie miejsce, dobrze wyposażona kuchnia, zaangażowana załoga oraz idealny przepis to podstawa dobrze funkcjonującej restauracji serwującej dania z wołowiny. Oprócz tych 4 podstawowych kroków równie ważnym elementem jest przygotowywanie potraw ze świeżych i naturalnych składników. Szukając alternatywy dla produktów słabej jakości, możemy pokusić się o wytwarzanie przynajmniej części niezbędnych przetworów w lokalu. Zarówno warzywa, jak i wołowinę możemy zakupić u zaprzyjaźnionych rolników oraz rzeźników, a następnie samemu poddać je odpowiedniej obróbce. Dodatkowo dla zapewnienia najwyższych standardów część produktów możemy wytworzyć zupełnie sami, wykorzystując do tego najnowszy sprzęt gastronomiczny.
Co ważniejsze – wołowina, a może bułka?

Większość osób, myśląc o burgerach, skupia się na jakości mięsa oraz stopniu jego wysmażenia, od którego zależą walory smakowe serwowanych dań. Równie często wśród miłośników wołowiny możemy usłyszeć sprzeczki o sposoby doprawiania mięsa. W kulinarnym świecie możemy wyróżnić 2 główne szkoły solenia. Przed – Gordon Ramsay, oraz po – Robert Sowa. Oba sposoby przyrządzania wołowiny mają swoich zwolenników jak i przeciwników, co prowadzi do nieustannych sprzeczek podczas posiłków.
Burger to jednak nie tylko mięso! Odpowiednie proporcje wszystkich składników to klucz do sukcesu w przygotowywaniu najlepszych burgerów. Drugim po wołowinie najistotniejszym elementem dania rodem z Ameryki jest bułka, która trzyma (bądź nie) całe danie w spójnej całości. Część lokali, idąc na łatwiznę, kupuje gotowe pieczywo pozbawione wyrazu, nie zdając sobie sprawy z najnowszych możliwości szybkiego przyrządzania domowych i smacznych bułek. Obecnie nie ma już konieczności ręcznego wyrabiania ciasta, które wiąże się z dużym wysiłkiem oraz wielogodzinnym oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta. Jak więc zadbać o komfortową i sprawną pracę przy jednoczesnej poprawie jakości przyrządzanych dań?
Wyrabianie ciasta – ręczne czy przy użyciu miesiarki?

Klasyczne, czyli ręczne ugniatanie ciasta, ma swój niezaprzeczalny urok, zwłaszcza kiedy kucharz wykonuje tę czynność przygotowawczą na oczach klientów. Wówczas goście lokalu odczuwają domową atmosferę miejsca, przywodzącą na myśl babciną kuchnię, co bardzo pozytywnie wpływa na ich odbiór wnętrza pomieszczenia, a nawet smaku, jeszcze przed spróbowaniem tak przyrządzonych wypieków. W ten sposób klienci również obdarzają lokal pewnym zaufaniem, ponieważ ręczna praca kojarzy się z dokładnością, wysoką jakością i jest powszechnie ceniona.
Klasyczne wyrabianie ciasta to jednak nie lada wyzwania. O ile w przypadku wypiekania własnego pieczywa w domu ugniatanie nie będzie sprawiało większych problemów, o tyle w burgerowniach, w których chce się zapewnić gościom przyrządzane na miejscu świeże pieczywo, jest to niemożliwością. Wyrabianie ciasta wyłącznie przy użyciu rąk wymaga dużego nakładu sił pracowników kuchni oraz trwa dość długo. Dlatego punkty gastronomiczne, w których pieczywo wypiekane jest na miejscu, warto zaopatrzyć w miesiarki spiralne.
Urządzenia te wyróżniają się bardzo dużą wydajnością, a wiele modeli zostało przystosowanych do pracy ciągłej. To decyduje o szybkim zwrocie kosztów zakupu. Przy użyciu miesiarki w krótkim czasie można przyrządzić znaczną ilość ciasta, dzięki czemu jest ono szybciej gotowe do dalszych czynności przygotowawczych, a tym samym usprawnia pracę piekarzy i kucharzy oraz zwiększa jej wydajność. Miesiarka Hendi posiada pojemność aż 22 litrów oraz wyposażony jest w 2 biegi, umożliwiając w ten sposób kontrolowanie prędkości. Urządzenie to sprawdzi się znakomicie do przygotowywania ciasta na bułki do burgerów. Miesiarka spiralna firmy Hendi została przystosowana do łatwego transportu – posiada 4 kółka (i 2 hamulce). Producent zadbał o maksymalne bezpieczeństwo pracy, wyposażając urządzenie w mikrowłącznik pokrywy bezpieczeństwa oraz we wbudowany timer. Elementy mające bezpośredni kontakt z ciastem, tj. dzieża, spirala oraz pokrywa, zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10. Dzięki temu miesiarka spiralna jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i łatwa w zachowaniu czystości.
Ciasto przygotowane w profesjonalnej miesiarce powstaje nie tylko znacznie szybciej i w większej ilości niż to ugniatane ręcznie. Jest także odpowiednio napowietrzone. Ma to bezpośredni i jednocześnie ogromny wpływ na efekt końcowy, w tym na smak gotowych wypieków. Tak wyrobione ciasto po wypieczeniu będzie puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz mniej podatne na przypalenia w trakcie pieczenia. To niezawodny sposób na uzyskanie perfekcyjnej konsystencji i zachwycenie swoich gości niepowtarzalnym smakiem ciasta.
Wyrastanie ciasta – warunki pokojowe czy komora rozrostu?

Drugim bardzo ważnym etapem mającym duży wpływ na sprawność i czas pracy jest wyrastanie ciasta. I tu znowu – w niedużych lokalach, podobnie jak w kuchni domowej, wystarczy odstawić zagniecione ciasto na kilka minut lub, jeśli mamy możliwość, na dłużej i poczekać, aż odpowiednio wyrośnie. W ten sposób będzie ono rosło naturalnie i we właściwym dla siebie tempie. Co jednak w sytuacji, kiedy nie dysponujemy czasem na tyle, by móc cierpliwie czekać, aż ciasto samo wyrośnie?
Tutaj z pomocą przychodzą komory rozrostu. Urządzenia te umożliwiają szybsze wyrośnięcie ciasta dzięki wyższej temperaturze (zwykle od 50 do 70°C) panującej wewnątrz. Akcesoria te z reguły pełnią również funkcję podstawy pod piec, są zatem nie tylko bardzo przydatnymi urządzeniami usprawniającymi pracę w kuchni, ale także pozwalają pięknie wyeksponować świeżo wypiekane w piecu pieczywo. Komora rozrostu firmy Hendi posiada przeszklone drzwi, dzięki czemu możliwa jest stała obserwacja procesu wyrastania ciasta bez konieczności otwierania urządzenia. W ten sposób do wewnątrz nie dostaje się gwałtownie chłodniejsze powietrze, które mogłoby zakłócić prawidłowy rozrost ciasta.
Komora w modelu Hendi podzielona jest na dwie części – dla każdej można ustawić osobną temperaturę, co pozwala ustalić inny czas wyrastania dla dwóch różnych ciast. Prowadnice poprowadzone są w taki sposób, by umożliwić dogodny rozstaw blach, w zależności od potrzeb w danej chwili. Aby zapobiec wysychaniu ciasta w trakcie przebywania w wyższej temperaturze panującej w komorze, urządzenie zostało wyposażone w funkcję nawilżania pośredniego. Gwarantuje to zachowanie odpowiedniej struktury ciasta.
Komora rozrostu to zatem niezwykle przydatne, a w przypadku burgerowni niezbędne urządzenie. Z jej pomocą w krótkim czasie można przyrządzić duże ilości ciasta. Niezaprzeczalnie komora przyczynia się do zwiększenia wydajności pracy i znacznie ułatwia ją kucharzom. Ciasto znajdujące się w takim urządzeniu nie ma styczności z ewentualnymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz przebywa w higienicznych warunkach. Dlatego komora rozrostu to bardzo opłacalny zakup, który podniesie komfort pracy w kuchni i zdecydowanie ją usprawni.
Wypiek pieczywa – czy to jest aż takie trudne?

Kolejnym krokiem podczas przygotowywania idealnej bułki do burgera jest wypiek pieczywa w piecu konwekcyjno-parowym piekarniczym. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które oferują kompleksowy wypiek wyrobów piekarniczych, jednak nie każdy piec gwarantuje powtarzalne efekty. Nieznaczne zmiany parametrów mogą sprawić, że bułka będzie zbyt sucha lub niedopieczona, co popsuje całą kompozycję dania.
Najprostszym sposobem gwarantującym idealny wypiek pieczywa jest zakup programowalnego pieca umożliwiającego zapisanie poszczególnych kroków pieczenia. Jest to szczególnie istotne, gdyż nie każdy pracownik burgerowni zna się na wypieku bułek, a dzięki prawidłowo zaprogramowanej ścieżce wystarczy powtarzać zaprogramowane i wyświetlane przez piec czynności.
Piece konwekcyjno-parowe piekarnicze Unox z serii BakerLux Shop.Pro umożliwiają wgranie do 99 programów obróbki termicznej, zapisanie nazw oraz zdjęć, a także zapisywanie szczegółowych danych pieca oraz zapewnienie użytecznych wskazówek dzięki technologii Data Driven Coooking.
Piece Unox umożliwiają wybór 2 trybów pieczenia: pieczenie konwekcyjne lub pieczenie konwekcyjne + wilgotność. Możliwość dostosowania trybu obróbki do rodzaju przygotowywanego pieczywa sprawia, że bułki do burgerów zawsze będą idealnie chrupiące oraz będą posiadać odpowiednią konsystencję.
Miesiarka spiralna + komora rozrostu = lepszy smak każdego burgera

Chcesz zapewnić swoim gościom przepyszne połączenie wołowiny i doskonale wypieczonego pieczywa? Jeżeli masz dość głęboko mrożonych bułek, które rozpadają się w trakcie jedzenia, najlepszym rozwiązaniem bez wątpienia będzie zakup profesjonalnych sprzętów gastronomicznych – miesiarki oraz komory rozrostu. Dzięki nim nie tylko przygotujesz większą ilość ciasta w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku, gdyby było ono przygotowywane ręcznie, ale też zapewnisz jego idealną konsystencję. Przy okazji cały proces będzie przebiegał w bardzo higienicznych warunkach, ponieważ wszelkie elementy urządzeń mające bezpośrednią styczność z ciastem są wykonane z wysokiej jakości materiałów, bezpiecznych do kontaktu z żywnością. Efekt końcowy zachwyci Ciebie i Twoich klientów. Najcięższe prace przygotowawcze zostaną wykonane przez niezawodne sprzęty, a goście lokalu otrzymają świeże, smaczne i chrupiące burgery.
Dodaj komentarz