Jesienne porządki - odkryj tajemnicę sezonowych dań i ozdób - Blog Gastronomiczny

Jesienne porządki – odkryj tajemnicę sezonowych dań i ozdób

Jesienne porządki - odkryj tajemnicę sezonowych dań i ozdób

Po gorącym lecie, przepełnionych ogródkach piwnych i kartach dań obfitujących w desery lodowe przychodzi czas na zmiany w lokalu – tak w jego wystroju, jak i w ofercie. Jesień to pora, kiedy lubimy odwiedzać restauracje w celu ogrzania się pożywnym, regenerującym posiłkiem, który postawi na nogi i doda energii. Ochłodzenie sprzyja spadkowi formy i brakiem witalności, często połączonym z pogorszeniem odporności. Złemu nastrojowi i podatności na choroby skutecznie pokrzyżują plany rozgrzewające dania i przytulny wystrój. Zadbaj o dobre samopoczucie i zdrowie swoich gości, wprowadzając w lokalu szereg praktycznych, przyjemnych i apetycznych rozwiązań.

Menu sezonowe

Wraz z końcem lata na polach i w ogródkach zaczynają królować warzywa dyniowateselerowate i kapustne. Sady obfitują w jabłka, grusze, śliwki, winogrona, a lasy wypełniają się drobnymi owocami i grzybami. Możliwości wykorzystania sezonowych darów natury w kuchni jest co niemiara, dlatego warto maksymalnie z nich czerpać, wprowadzając do menu potrawy na ich bazie.

Jesienią ze względu na temperaturę i mniejszą ilość słońca chętniej sięgamy po treściwsze posiłki niż latem. Wodniste zupy i chłodniki warto zatem zastąpić gęstymi kremami. Do ich wykonania doskonale nadadzą się dynia, marchew, brukiew, kalafior, brokuł, cebula, por i ziemniaki. Dodanie grzanek lub groszku ptysiowego sprawi, że danie będzie bardzo sycące, a pikantne przyprawy skutecznie rozgrzeją zziębniętych gości.

Dużym zainteresowaniem z całą pewnością będą cieszyły się także różnego rodzaju placki z sosami. Oprócz klasycznej formy tego dania, czyli wykonanego z ziemniaków, do przygotowania placków można użyć marchwi, cukinii i dyni. Ta ostatnia sprawdzi się także doskonale w wersji na słodko.

Nie zapominajmy o grzybach, bo wrzesień to czas grzybobrania! Kremowa zupa grzybowa to pozycja, po którą chętnie sięgną klienci w chłodne dni. Kopytka, kluski śląskie, makarony i placki będą obłędnie smakowały z aksamitnym sosem kurkowym. Grzyby są ponadto apetycznym dodatkiem do zup, kasz, farszów, bigosu i gulaszu.

Jesienne posiłki mają intensywne, wyraźne barwy, dlatego warto je podkreślać. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie wyjątkowej zastawy stołowej Fine Dine, która pięknie wyeksponuje kolorowe posiłki. Naczynia mają ogromny wpływ nie tylko na efekt wizualny, ale także na odczuwanie smaku potraw, dlatego zastawa stołowa to bardzo istotny element. Dobrym pomysłem jest także wystawienie przed drzwi restauracji tablicy wolnostojącej, na której zawrzemy informację o nowym menu sezonowym, daniu dnia oraz zachęcimy klientów do wstąpienia na smaczny, rozgrzewający posiłek.

Nie sposób wyobrazić sobie jesiennych popołudni i długich, chłodnych wieczorów bez kubka aromatycznej herbaty lub kawy. W zestawie rozgrzewających przypraw obowiązkowo muszą znaleźć się cynamon, kardamon i goździki. Dodanie miodu, syropu smakowego lub soku sprawi, że napój będzie jeszcze smaczniejszy i przyjemniejszy w degustacji. W herbacie cytrynę można zastąpić owocującą w tym czasie pigwą. Do tego ciasto z owocami sezonowymi – jabłkami, gruszkami, jagodami czy dziką różą – i mamy kompletny, smakowity deser.

Jesienna chandra? Nie w gastronomii!

Jesienna chandra? Nie w gastronomii!

Chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory sprzyjają przesiadywaniu w ciepłych, nastrojowych wnętrzach lokali przy treściwej strawie i rozgrzewających napitkach. Wprowadzając zmiany po sezonie letnim, powinniśmy skupić się na wystroju – w środku i na zewnątrz, bo to właśnie on jako pierwszy przykuwa uwagę gości. Jesień oferuje nam bardzo szerokie możliwości barwnego przybrania lokalu.

  • Rośliny ozdobne – któż nie lubi mieć ich wokół siebie? Kolorowe kwiaty nie bez powodu stawia się w wazonach na stole ­– tak w domu, jak w restauracjach – potrafią bowiem umilić posiłek i wprawiają nas w dobry nastrój. Nasz klimat oferuje prawdziwe roślinne arcydzieła, które doskonale radzą sobie chłodniejszą porą. Na zewnątrz idealnie sprawdzą się wrzosy i wrzoście w odcieniach intensywnej purpury, pastelowego koralu, łagodnej bieli i delikatnej zieleni. W połączeniu ze starcem popielnym o “zaszronionych” liściach wrzosy oraz wrzoście stworzą wyjątkową kompozycję. Rośliny te warto umieszczać w drewnianych skrzyniach, które dodadzą surowego, naturalnego wyglądu. Wrzosy będą równie pięknie prezentowały się na stolikach i parapetach.
    Piękną ozdobę, tak na zewnątrz, jak i w środku, stworzą ozdobne papryczki i psianka koralowa. Rośliny te posiadają kolorowe, efektowne owoce w prawdziwie jesiennych barwach, dzięki czemu wprowadzą do lokalu doskonale wkomponowujący się w krajobraz za oknem wystrój.
    Jeżeli dysponujemy ogródkiem, można pomyśleć o zasadzeniu miechunki, potocznie zwanej chińskim lampionem. Wspaniałe, majestatyczne, intensywnie pomarańczowe abażury porastające owoc dają piękny efekt, a w połączeniu z lampkami solarnymi przeniosą nas w klimat chińskiego Święta Latarni.
    Mrozoodpornymi kapustami ozdobnymi o fantazyjnie poskręcanych liściach nadamy baśniowego wręcz klimatu. Rośliny te sprawdzą się również zamiast klasycznych róż, gerber, tulipanów czy goździków na stolikach.
    Nie sposób pominąć najbardziej kojarzące się z jesienią warzywo, czyli oczywiście dynię, która daje szerokie możliwości wycinania w niej rozmaitych wzorów. Efektowne lampiony z dyni co roku cieszą się ogromną popularnością, dlatego warto pokusić się o taką dekorację. Można również wykorzystać dynie ozdobne i połączyć je z kasztanami czy żołędziami w luźne kompozycje.
  • Jesienne stroiki – wrzesień i październik to czas prawdziwej obfitości w lasach i parkach. Warto wykorzystać to, co oferuje nam w tym czasie natura, do tworzenia unikalnych kompozycji na stoły, ściany i parapety. Niesłabnącą popularnością cieszą się stroiki wykonane na plastrach drewna, które dają bardzo naturalny efekt. Dekorując je mchem, szyszkami, kasztanami, żołędziami, orzechami, korą czy jarzębiną nadamy lokalowi przyjemny, leśny klimat. Możemy dodać także sztuczne grzybki i jabłuszka, cynamon, suszone plastry pomarańczy, a wkomponowana w te wszystkie ozdoby świeca stworzy absolutnie magiczną atmosferę
  • Wzorzyste materiały w kolorach jesieni – feeria odcieni pomarańczu, czerwieni, żółci i brązu otwiera przed nami wachlarz możliwości łączenia barw w mieniącą się kompozycję. Serwetki z motywem liści, firany i obrusy w jesiennych kolorach to bardzo istotne dodatki, które dopełnią całości. Zawieszając na karniszach lub wkomponowując w stroiki lampki o różnych kształtach czy popularne cotton ballas nadasz wnętrzu bardzo przytulny klimat.

Wyposażenie na chłodniejsze dni

Wyposażenie na chłodniejsze dni

Mimo niższych temperatur nie musimy od razu rezygnować z zewnętrznego ogródka. Możemy umożliwić gościom naszego lokalu wybranie miejsca na dworze nawet o chłodniejszej porze roku. Wystarczy odpowiednio wyposażyć restaurację. Zwiększymy w ten sposób nie tylko ilość miejsc dla klientów, ale także podniesiemy atrakcyjność lokalu. Siedzenie na zewnątrz w cieple i przy blasku świec oraz lampek ma przecież swój niezaprzeczalny urok.

Podstawowym wyposażeniem ogródka piwnego jesienią są przede wszystkim lampy grzewcze. Urządzenia te nie tylko emitują przyjemne światło, ale także generują ciepło, dzięki czemu goście lokalu mogą komfortowo przebywać na zewnątrz, bez ryzyka zmarznięcia. Opcja regulacji mocy pozwala dostosować temperaturę do warunków pogodowych oraz indywidualnych potrzeb. Dla zwiększenia atrakcyjności można wybrać lampę grzewczą z płomieniem – ogień zawsze stworzy wyjątkowy klimat.

Ponadto na zewnątrz można wystawić koce, którymi goście będą mogli się okryć, jeżeli lampa okaże się niewystarczająca. Miłe w dotyku, ciepłe kocyki dodadzą przytulności oraz pozwolą poczuć odwiedzającym lokal kameralną, domową atmosferą. Rozścielone na każdym krześle koce będą przy okazji stanowiły przyjemną dla oka dekorację.

Wyjątkowego uroku dodadzą także różnego rodzaju elementy oświetlenia. Lampki w kształcie żarówek w formie girlandy, lampiony na świece ustawione na podłodze, świeczki na stołach, lampki ledowe w wazonach – wszystkie te świetlne ozdoby poprawią estetykę ogródka i urzekną gości klimatem.

Jesień tuż, tuż

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Nie daj się zaskoczyć niskim temperaturom i wyposaż swój lokal przed nadejściem jesieni. Szeroki wachlarz możliwości, jaki rozpina przed nami o tej porze natura, pozwala nieskończenie tworzyć wymyślne, oryginalne ozdoby i kompozycje, z których wręcz nie wypada nie skorzystać. Również rynek gastronomiczny proponuje praktyczne rozwiązania dla restauracji, dzięki którym nie ma konieczności rezygnowania z wystawiania stolików na zewnątrz. Wyposaż i udekoruj swój lokal, czerpiąc z jesieni to, co w najlepsze. Jest w czym wybierać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *