Krusta – co to jest i jak ją zrobić?
Krusta – co to jest?
Krusta jest ozdobą, którą najczęściej dekoruje się napoje alkoholowe. Brzegi kieliszka pokryte są np. kryształkami cukru, dzięki czemu przygotowany drink wygląda jakby był pokryty kryształkami lodu.
Krustą najczęściej ozdabia się
ale można nią ozdobić również inne szkło barowe.Przykładem częstego stosowania krusty jest drink Margarita. Nie oznacza to jednak, że do innych napoi nie można używać tego sposobu dekoracji. Krustą można dekorować praktycznie każdy napój, nawet lemoniadę dla dzieci, gdzie brzegi szklanki są przyozdobione słodką, kolorową posypką.
Jak zrobić krustę?
Krustę przygotowuje się przed przygotowaniem drinka.
Na początku brzegi kieliszka należy zwilżyć sokiem z cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfruta, czy wybranego likieru. Na talerzyk równomiernie wysypujemy cukier i stawiamy na to odwrócony kieliszek, tak aby cukier przykleił się do brzegów kieliszka… i gotowe!
Do przygotowania krusty zamiast cukru możemy wykorzystać sól, cukier puder, brązowy cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, drobno startą skórkę z cytrusów lub inną sypką substancję. Można również połączyć np. cukier ze startą skórką limonki, uzyskując w ten sposób bardzo ciekawy efekt.
Krustownica – każdy barman powinien ją mieć
Dużym ułatwieniem dla barmana jest krustownica – posiada ona kilka pojemników, w których można np. wlać sok, wsypać cukier, sól czy inne składniki wg uznania. Przyśpiesza to w znacznym stopniu pracę barmana. Dzięki krustownicy barman może zrobić krustę w każdej chwili, nie tracąc wcześniej czasu na przygotowanie składników potrzebnych do ozdobienia kieliszka. Dodatkowym plusem krustownicy jest to, że zajmuje ona mało miejsca, ponieważ można ją złożyć, tak aby każdy pojemnik był ułożony jeden na drugim. Nie mając krustownicy barman musi mieć przygotowanych kilka talerzyków z produktami do dekoracji, które mogą mu przeszkadzać w czasie pracy i które będą zajmowały dodatkowe miejsce na blacie.
Dodaj komentarz