Pasta czy paliwo do podgrzewaczy? - Blog Gastronomiczny

Paliwo do podgrzewaczy bufetowych – płyn czy pasta?

Lokal, w którym na co dzień serwuje się dania gorące w formie bufetu, nie obędzie się bez zapasu paliwa do podgrzewaczy. Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w poszukiwaniu najbardziej wydajnego i ekonomicznego rozwiązania? Poznaj różnice między pastą a paliwem do podgrzewaczy w płynie i dowiedz się, który rodzaj najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu.

Paliwo do podgrzewaczy bufetowych ­– rodzaje

Dania na ciepło to jeden z filarów każdego bufetu podczas przyjęć, wesel, eventów, a nawet hotelowych śniadań. Jak jednak utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowanych wcześniej potraw przez kilka godzin, tak by głodnych gości nie zaskoczyła niespodzianka w postaci zimnej karkówki? Niezbędne będą podgrzewacze stołowe na pastę lub paliwo, dzięki którym dania pozostaną ciepłe przez cały czas trwania eventu.

 >> Przeczytaj, jak wybrać podgrzewacz bufetowy do Twojego lokalu! <<

Źródłem ciepła, które ogrzewa serwowaną w podgrzewaczu żywność, jest najczęściej płomień spalanego pod naczyniem paliwa – glikolu dwuetylenu lub czystego etanolu. Występuje ono w dwóch postaciach:

  • paliwo do podgrzewaczy w płynie, dostępne w puszkach ze specjalnym knotem,
  • pasta do podgrzewaczy, czyli paliwo w formie żelowej, dostępne w sprzedaży w puszkach, a także większych opakowaniach zbiorczych do ponownego napełniania.

Alternatywą dla tradycyjnego paliwa do podgrzewaczy są grzałki elektryczne i indukcyjne. Ich podstawowym minusem jest konieczność doprowadzenia zasilania do bufetu, co nie zawsze jest możliwe – szczególnie w przypadku, gdy dania serwowane są na zewnątrz. Decydując się na zakup grzałek do podgrzewaczy, trzeba upewnić się, że urządzenia będą z nimi kompatybilne.

Paliwo w płynie a pasta do podgrzewaczy – porównanie

Zarówno pasta do podgrzewaczy, jak i płynne paliwo z knotem to produkty bezwonne, bezpieczne dla ludzi i przyjazne środowisku naturalnemu. Mogą być używane zarówno w zamkniętych pomieszczeniach, jak i na zewnątrz. Ich ważną zaletą jest estetyka – ich płomień nie osmala stalowej powierzchni podgrzewaczy, co pozwala uniknąć pracochłonnego czyszczenia naczyń z sadzy.

Czym w takim razie kierować się przy zakupie? Podsumowanie różnic między pastą do podgrzewaczy a płynnym paliwem znajdziesz w tabeli poniżej:

Paliwo do podgrzewaczy w płynie Pasta do podgrzewaczy (paliwo w żelu)
Substancja glikol dwuetylenu etanol
Czas spalania (200 g) ok. 6 h ok. 3 h
Spalanie knot na zewnątrz puszki paliwo bezpośrednio w puszce
Wysokość płomienia możliwość regulacji wysokości płomienia przez długość knota brak kontroli nad wysokością płomienia
Intensywność spalania równomierne, efektywne spalanie do samego końca coraz mniejszy płomień i skuteczność grzania w miarę spalania
Nagrzewanie puszki puszka nie nagrzewa się puszka się nagrzewa - wymaga użycia pojemnika
Wielokrotne użycie możliwość uzupełniania pasty w puszce - dostępna również w dużych opakowaniach zbiorczych po wypaleniu konieczne jest użycie nowej puszki - brak możliwości uzupełniania
puszka nadaje się do wielokrotnego użycia możliwość zgaszenia płomienia i zamknięcia puszki do kolejnego użycia

Źródło: Hendi

Jak bezpiecznie używać paliwa do podgrzewaczy?

  • Wybierz paliwo o wystarczająco długim czasie spalania, tak by nie trzeba było go wymieniać w trakcie trwania eventu. Pamiętaj, że w przypadku paliwa w formie pasty płomień tuż po odpaleniu jest bardzo intensywny, ale z czasem słabnie – jeśli zależy Ci na stałym utrzymaniu tej samej temperatury, lepszym wyborem może być paliwo z knotem.
  • Paliwo/pastę do podgrzewaczy stosuj wyłącznie do podtrzymywania temperatury przyrządzonych wcześniej dań, a nie do obróbki termicznej żywności.
  • Zanim rozpalisz płomień, najpierw umieść puszkę z paliwem w odpowiednim miejscu pod podgrzewaczem.
  • Upewnij się, że w pobliżu nie znajdują się żadne łatwopalne materiały, np. dekoracje stołowe, serwetki.
  • Do rozpalania płomienia użyj specjalnej długiej zapalniczki lub palnika. Nie próbuj odpalać jednego paliwa od drugiego, używać zwiniętego kawałka papieru ani innych nieprzeznaczonych do tego celu materiałów.
  • Jeśli używasz pasty do podgrzewaczy, pamiętaj, że puszka mocno się nagrzewa. Zawsze korzystaj z bezpiecznych pojemników na pastę, a przed sprzątaniem po wypaleniu paliwa odczekaj, aż puszka wystygnie.
  • Zachowaj ostrożność przy ponownym napełnianiu puszki z pastą. Żel jest silnie łatwopalny, dlatego w razie jego rozlania poza puszkę dokładnie oczyść zabrudzoną powierzchnię, zanim rozpalisz ogień w jej pobliżu. Dla bezpieczeństwa i wygody, przy przelewaniu żelu z dużych kanistrów zastosuj pompkę do pasty. Umyj ręce po zakończonej pracy.

Szukasz wyposażenia bufetu?

Uzupełnij zapasy paliwa lub pasty do podgrzewaczy bufetowych w naszym sklepie internetowym. Masz pytania? Zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *