Paliwo do podgrzewaczy bufetowych – płyn czy pasta?

Lokal, w którym na co dzień serwuje się dania gorące w formie bufetu, nie obędzie się bez zapasu paliwa do podgrzewaczy. Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w poszukiwaniu najbardziej wydajnego i ekonomicznego rozwiązania? Poznaj różnice między pastą a paliwem do podgrzewaczy w płynie i dowiedz się, który rodzaj najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu.
Paliwo do podgrzewaczy bufetowych – rodzaje
Dania na ciepło to jeden z filarów każdego bufetu podczas przyjęć, wesel, eventów, a nawet hotelowych śniadań. Jak jednak utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowanych wcześniej potraw przez kilka godzin, tak by głodnych gości nie zaskoczyła niespodzianka w postaci zimnej karkówki? Niezbędne będą podgrzewacze stołowe na pastę lub paliwo, dzięki którym dania pozostaną ciepłe przez cały czas trwania eventu.
>> Przeczytaj, jak wybrać podgrzewacz bufetowy do Twojego lokalu! <<
Źródłem ciepła, które ogrzewa serwowaną w podgrzewaczu żywność, jest najczęściej płomień spalanego pod naczyniem paliwa – glikolu dwuetylenu lub czystego etanolu. Występuje ono w dwóch postaciach:
- paliwo do podgrzewaczy w płynie, dostępne w puszkach ze specjalnym knotem,
- pasta do podgrzewaczy, czyli paliwo w formie żelowej, dostępne w sprzedaży w puszkach, a także większych opakowaniach zbiorczych do ponownego napełniania.
Alternatywą dla tradycyjnego paliwa do podgrzewaczy są grzałki elektryczne i indukcyjne. Ich podstawowym minusem jest konieczność doprowadzenia zasilania do bufetu, co nie zawsze jest możliwe – szczególnie w przypadku, gdy dania serwowane są na zewnątrz. Decydując się na zakup grzałek do podgrzewaczy, trzeba upewnić się, że urządzenia będą z nimi kompatybilne.
Paliwo w płynie a pasta do podgrzewaczy – porównanie
Zarówno pasta do podgrzewaczy, jak i płynne paliwo z knotem to produkty bezwonne, bezpieczne dla ludzi i przyjazne środowisku naturalnemu. Mogą być używane zarówno w zamkniętych pomieszczeniach, jak i na zewnątrz. Ich ważną zaletą jest estetyka – ich płomień nie osmala stalowej powierzchni podgrzewaczy, co pozwala uniknąć pracochłonnego czyszczenia naczyń z sadzy.
Czym w takim razie kierować się przy zakupie? Podsumowanie różnic między pastą do podgrzewaczy a płynnym paliwem znajdziesz w tabeli poniżej:
Paliwo do podgrzewaczy w płynie | Pasta do podgrzewaczy (paliwo w żelu) | |
---|---|---|
Substancja | glikol dwuetylenu | etanol |
Czas spalania (200 g) | ok. 6 h | ok. 3 h |
Spalanie | knot na zewnątrz puszki | paliwo bezpośrednio w puszce |
Wysokość płomienia | możliwość regulacji wysokości płomienia przez długość knota | brak kontroli nad wysokością płomienia |
Intensywność spalania | równomierne, efektywne spalanie do samego końca | coraz mniejszy płomień i skuteczność grzania w miarę spalania |
Nagrzewanie puszki | puszka nie nagrzewa się | puszka się nagrzewa - wymaga użycia pojemnika |
Wielokrotne użycie | możliwość uzupełniania pasty w puszce - dostępna również w dużych opakowaniach zbiorczych | po wypaleniu konieczne jest użycie nowej puszki - brak możliwości uzupełniania |
puszka nadaje się do wielokrotnego użycia | możliwość zgaszenia płomienia i zamknięcia puszki do kolejnego użycia |
Źródło: Hendi

Jak bezpiecznie używać paliwa do podgrzewaczy?
- Wybierz paliwo o wystarczająco długim czasie spalania, tak by nie trzeba było go wymieniać w trakcie trwania eventu. Pamiętaj, że w przypadku paliwa w formie pasty płomień tuż po odpaleniu jest bardzo intensywny, ale z czasem słabnie – jeśli zależy Ci na stałym utrzymaniu tej samej temperatury, lepszym wyborem może być paliwo z knotem.
- Paliwo/pastę do podgrzewaczy stosuj wyłącznie do podtrzymywania temperatury przyrządzonych wcześniej dań, a nie do obróbki termicznej żywności.
- Zanim rozpalisz płomień, najpierw umieść puszkę z paliwem w odpowiednim miejscu pod podgrzewaczem.
- Upewnij się, że w pobliżu nie znajdują się żadne łatwopalne materiały, np. dekoracje stołowe, serwetki.
- Do rozpalania płomienia użyj specjalnej długiej zapalniczki lub palnika. Nie próbuj odpalać jednego paliwa od drugiego, używać zwiniętego kawałka papieru ani innych nieprzeznaczonych do tego celu materiałów.
- Jeśli używasz pasty do podgrzewaczy, pamiętaj, że puszka mocno się nagrzewa. Zawsze korzystaj z bezpiecznych pojemników na pastę, a przed sprzątaniem po wypaleniu paliwa odczekaj, aż puszka wystygnie.
- Zachowaj ostrożność przy ponownym napełnianiu puszki z pastą. Żel jest silnie łatwopalny, dlatego w razie jego rozlania poza puszkę dokładnie oczyść zabrudzoną powierzchnię, zanim rozpalisz ogień w jej pobliżu. Dla bezpieczeństwa i wygody, przy przelewaniu żelu z dużych kanistrów zastosuj pompkę do pasty. Umyj ręce po zakończonej pracy.
Dodaj komentarz