Śniadaniownia – idealne miejsce dla zabieganych

Obecne tempo życia często uniemożliwia nam wykonywanie tak prozaicznych czynności, jak samodzielne przygotowywanie posiłków w domu. Najlepiej wiedzą o tym osoby pracujące w korporacjach i dużych firmach, gdzie zawsze gonią terminy, a projekty do realizacji wciąż się mnożą. Zjedzenie bez pośpiechu własnoręcznie przyrządzonego śniadania w domowym zaciszu bywa niemożliwością. Między innymi z myślą o takich zabieganych osobach powstają śniadaniownie.
Czym jest śniadaniownia?
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wyjść z domu bez zjedzenia śniadania. Nie każdy jednak może sobie na taki komfort pozwolić. Pierwszy, poranny posiłek jest najważniejszy, dlatego nikt nie powinien z niego rezygnować. I właśnie dlatego na rynku gastronomicznym coraz częściej pojawiają się śniadaniownie.
Lokale te, jak nazwa wskazuje, nastawione są na serwowanie śniadań, dlatego zwykle otwarte są od wczesnych godzin rannych. Świeże, ciepłe posiłki, które można zjeść na miejscu lub wziąć ze sobą na wynos to nie lada gratka dla zabieganych. Śniadaniownie umożliwiają jedzenie śniadań osobom, które dotychczas musiały z nich rezygnować, zważywszy na brak czasu przed pracą. Wczesne godziny otwarcia, opcja wzięcia posiłku ze sobą do pracy lub zjedzenie go w drodze, do tego świeże, pożywne składniki i szeroki wybór dań serwowanych błyskawicznie – nic dziwnego, że w ostatnim czasie takie lokale przeżywają prawdziwy rozkwit w szczególności w dużych miastach.
Lokale serwujące śniadania to także doskonałe rozwiązanie dla osób po prostu wygodnych lub niemających pomysłu na samodzielnie przygotowany pierwszy posiłek. Możliwość zjedzenia śniadania poza domem pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu potrzebnego na zrobienie zakupów i własnoręczne przyrządzenie posiłku.
Istota śniadania

Liczne, rozmaite badania wielokrotnie już dowodziły, że śniadanie to bezdyskusyjnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Związane jest to z brakiem energetycznym, który musimy uzupełnić po nocnej przerwie od jedzenia, kiedy śpimy. Poranki generują także najwięcej stresu ze względu na pośpiech. Musimy zdążyć na autobus, do pracy, na uczelnię, odprowadzić dzieci do szkoły, pójść na lekarza, dotrzeć na ważne spotkanie itp. Dłuższe funkcjonowanie na tak wysokich obrotach z pustym żołądkiem w potężnym stopniu szkodzi zdrowiu, osłabia odporność i powoduje szereg nieprzyjemnych skutków, jak mdłości, uczucie skurczenia żołądka, ból głowy, rozkojarzenie, a nawet rozdrażnienie i agresja. Z takim początkiem dnia trudno o dobre samopoczucie, pozytywne nastawienie i komfort.
Dbałość o regularne jedzenie śniadań to gra warta świeczki. W parze z systematycznością powinna iść jakość, bo skoro pierwszy posiłek jest najważniejszy, musi być treściwy i dostarczać jak najwięcej składników odżywczych. Dlatego na śniadanie poleca się jeść produkty bogate przede wszystkim w węglowodany, białko i witaminy. Substancje te dodadzą energii, witalności, a uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Rano sięgnij więc po produkty pełnoziarniste, jaja, nabiał, chude mięso, owoce i warzywa.
Niezbędnik śniadaniowej kuchni

Restauracje specjalizujące się w serwowaniu śniadań wymagają odpowiednich urządzeń, z pomocą których klienci otrzymają zawsze świeży, ciepły posiłek na początek dnia. W co warto wyposażyć śniadaniownię, aby oferta lokalu była dla gości jak najatrakcyjniejsza?
- Ekspres do kawy – bez filiżanki czarnego, aromatycznego napoju wielu nie wyobraża sobie poranku. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny odpowiedzialnej za pobudzenie kawa jest najczęściej wybieranym napojem z samego rana. Z tego powodu śniadaniownia absolutnie nie może się obyć bez profesjonalnego urządzenia do przyrządzania najwyższej jakości kawy. Warto zdecydować się na ekspres kolbowy, który dzięki swojemu charakterowi podniesie rangę lokalu i zada mu szyku.
Ekspres do kawy kolbowy od polskiego producenta Stalgast to wyjątkowe urządzenie wyposażone w 2 grupy, dzięki którym sprzęt może być jednocześnie obsługiwany przez 2 osoby. Sterowanie elektroniczne to gwarancja niezwykle prostego i wygodnego użytkowania, a automatyczne płukanie grupy zapewnia łatwość w utrzymaniu czystości. Miedziany bojler na wodę o pojemności 11,5 litra umożliwia przygotowanie wielu kaw z jednego uzupełnienia zbiornika.
- Dyspenser do napojów – szklanka orzeźwiającego soku z rana może podziałać równie skutecznie jak kawa. Witaminy zawarte w owocach to zastrzyk zdrowia i energii na dobry początek dnia, kwaskowaty smak szybko pobudzi, a dodatek lodu błyskawicznie orzeźwi i odświeży.
Dyspensery do napojów stanowią bardzo wygodną i higieniczną formę serwowania różnego rodzaju soków. W wielu z urządzeń istnieje opcja dodawania lodu bezpośrednio do pojemnika, dzięki czemu napoje dłużej zachowują niską temperaturę i świeżość. Ponadto dyspensery pozwalają na bardzo atrakcyjne prezentowanie kolorowych soków. Warto przyciągnąć uwagę klientów dodatkiem świeżych owoców, ziół i kostek lodu. Bezpieczne do kontaktu z żywnością i odporne na uszkodzenia mechaniczne materiały, niekapiące kraniki i tacki ociekowe są gwarancją niezawodności i komfortowej obsługi.
- Opiekacz – rano chętnie sięgamy po pieczywo, bo zapewnia ono uczucie sytości na długi czas oraz łatwo zabrać je ze sobą w drogę, do pracy czy na uczelnię. Najchętniej wybieramy klasyczne kanapki lub tosty z ulubionymi dodatkami. Świeże, ciepłe pieczywo z rana to marzenie niejednej żyjącej w wiecznym pośpiechu osoby, dlatego warto wprowadzić do oferty śniadaniowni podgrzewane wyroby piekarnicze.
Opiekacz kwarcowy od Roller Grill to idealne rozwiązanie dla lokali serwujących śniadania. Niewielkie rozmiary umożliwiają użytkowanie na małej powierzchni, a wysokiej jakości komponenty gwarantują bezpieczne i komfortowe użytkowanie. W opiekaczu z powodzeniem przyrządzimy chrupiące zapiekanki, sycące tosty i pyszne hot-dogi, zarówno z gotowego, jak i mrożonego pieczywa. Powierzchnia robocza urządzenia pozwala na jednoczesne przygotowanie 4 tostów, co w ciągu godziny daje 300 tostów.
- Piec konwekcyjno-parowy piekarniczy – będąc przy pieczywie, warto pomyśleć o własnej produkcji w lokalu. Świeże wyroby piekarnicze podniosą rangę śniadaniowni, bo wypiekane na miejscu i na małą skalę produkty są obecnie w cenie, podczas gdy odchodzi się od masowych produkcji.
Piece konwekcyjno-parowe piekarnicze to wyjątkowe urządzenia, które idealnie sprawdzą się w restauracjach stawiających na produkcję własnego pieczywa. Nowoczesne technologie stosowane w piecach zapewniają równomierny wypiek oraz odpowiednie nawilżenie ciasta. Szeroki zakres temperatury i precyzyjne jej ustawienie umożliwiają wypiek różnego rodzaju ciasta. Piece konwekcyjno-parowe równie dobrze nadają się do odpieku pieczywa. Niezależnie od wyboru, urządzenia gwarantują zawsze świeże i ciepłe bułki i inne wyroby piekarnicze w lokalu.
- Płyta grillowa – dobrym zestawem śniadaniowym są wspomniane wcześniej jajka i mięso. Takie połączenie to źródło sporej porcji dobrze przyswajalnego białka oraz potężna dawka energii. Ciepły posiłek z rana jest także łagodny dla żołądka i łatwiej się przyswaja po całonocnej przerwie od jedzenia.
Płyty grillowe dają szerokie możliwości serwowania ciepłych dań w śniadaniowni. Urządzenia z płaską powierzchnią świetnie nadają się do smażenia jajek sadzonych lub kiełbasek, które z pieczywem stworzą smakowity i treściwy posiłek. Chcąc uzyskać efekt niczym z grilla węglowego, lepiej zdecydować się na płytę grillową ryflowaną. Przyrządzimy na niej chrupiący, cieniutki boczek i warzywa. Niezależnie od powierzchni urządzenia te mają liczne zalety. Produkty grillują się błyskawicznie i dokładnie. Dzięki regulacji mocy do przyrządzenia jedzenia wystarczy niewielka ilość tłuszczu, a do niektórych produktów nie jest on wcale potrzebny, zwłaszcza w urządzeniach z nieprzywierającą powłoką. Tłuste potrawy, jak wiadomo, nie służą zdrowiu, szczególnie rano stanowią obciążenie dla organizmu, dlatego płyta grillowa to świetna opcja dla śniadaniowni.
W celu uzyskania szczegółowych informacji, dobrania odpowiedniego wyposażenia do śniadaniowni oraz profesjonalnego doradztwa prosimy o kontakt z naszym działem handlowym pod numerem telefonu 790 500 662.
Razem smaczniej!
Nie od dziś wiadomo, że posiłki spożywane wspólnie z innymi smakują lepiej niż jedzone w samotności. To tak samo, jak z podróżami – kiedy mamy się z kim dzielić pozytywnymi wrażeniami, przyjemne odczucia są o wiele silniejsze i na dłużej pozostają w pamięci. Ale to nie jedyna zaleta wspólnego jedzenia.
Liczne badania pokazują, że spożywanie posiłków z innymi – niekoniecznie bliskimi, ale też współpracownikami czy nawet przypadkowymi osobami – silnie integruje, tworzy więzi i poprawia nastrój. Wspólne jedzenie stwarza okazję zarówno do wymiany poglądów, opinii w istotnych kwestiach, przemyśleń co do różnych projektów, jak i do niezobowiązujących rozmów. W każdym wypadku zyskujemy nowe doświadczenie, zawieramy znajomości lub zacieśniamy więzy. Kontakt przy posiłku z drugą osobą wpływa także na kreatywne myślenie, pomaga w znalezieniu rozwiązania problemu, pozwala zmienić punkt widzenia. Pierwszy poranny posiłek spożyty w większym gronie to zatem dobry start, szczególnie, kiedy czeka nas intensywny dzień w pracy. Śniadaniownie stanowią idealne miejsce ku takim spotkaniom.
Zdrowa moda zawsze w cenie

Jedzenie śniadań poza domem staje się coraz bardziej popularne, dlatego i śniadaniownie na rynku gastronomicznym pojawiają się częściej i błyskawicznie zyskują klientów. Możliwość zjedzenia śniadania w drodze do pracy lub zabranie go ze sobą to dla wielu osób ogromne ułatwienie organizacji posiłków w ciągu dnia i sposobność ich spożycia w ogóle. Pracownicy korporacji, zważywszy na charakter pracy, często muszą rezygnować ze śniadania, co negatywnie wpływa na ich produktywność w ciągu dnia. Dlatego powstające w dużych miastach śniadaniownie to strzał w dziesiątkę zarówno dla restauratorów, jak i klientów. Teraz nie ma już mowy o pójściu do pracy z pustym żołądkiem.
Dodaj komentarz