Nowoczesna odzież gastronomiczna - tkaniny i ich właściwości - Blog Gastronomiczny

Nowoczesna odzież gastronomiczna – tkaniny i ich właściwości

Buchająca para, pryskający rozgrzany olej i wiele godzin spędzanych w mało komfortowych temperaturach – nic dziwnego, że praca kucharza wymaga korzystania ze specjalnej odzieży gastronomicznej. Odpowiedni strój to nie tylko sposób na zachowanie spójnego, schludnego wyglądu, ale przede wszystkim skuteczna ochrona dla pracowników kuchni. Chcesz wiedzieć, czym się kierować przy wyborze odzieży gastronomicznej, aby dobrze spełniała swoje funkcje? Czytaj dalej!

Dresscode w lokalu gastronomicznym

Każdy lokal gastronomiczny ma inne zasady dotyczące służbowego stroju swoich pracowników. Załoga niewielkiego bistro o swobodnej atmosferze może pozwolić sobie na mniej oficjalny ubiór, lecz od personelu pięciogwiazdkowego hotelu wymaga się już noszenia profesjonalnej odzieży. Z kolei restauracje sieciowe będą zwracać szczególną uwagę na spójność dresscode’u w każdym z lokali, ponieważ wpływa to na rozpoznawalność danej marki. Jeśli kuchnia w danym lokalu jest otwarta, a posiłki przygotowywane są na oczach gości, o nieskazitelną estetykę stroju muszą szczególnie zadbać nie tylko kelnerzy i barmani, ale również kucharze.

Niezależnie od rodzaju restauracji najważniejsze jest, by pracownicy prezentowali się czysto i schludnie, a ich strój zapewniał wygodę i komfort podczas pracy. W tym celu najlepiej sprawdzi się specjalistyczna odzież gastronomiczna, m.in.:

  • Bluza kucharska oraz spodnie – chronią przed poparzeniem gorącą cieczą (wrzątkiem, olejem itp.), zwiększają komfort termiczny i odprowadzają wilgoć,
  • Fartuch kucharski – zabezpiecza przed pochlapaniem i zabrudzeniem odzieży w czasie gotowania,
  • Obuwie gastronomiczne – zabezpiecza przed poślizgnięciem podczas przemieszczania się, zapewnia wygodę w czasie wielogodzinnej pracy na stojąco, a także chroni stopy przed ewentualnym poparzeniem,
  • Nakrycie głowy, np. czapka kucharska lub bandana – zwiększa poziom higieny podczas przygotowywania posiłków, zapobiegając m.in. dostaniu się włosów do żywności,
  • Zapaska kelnerska – zapewnia łatwy dostęp do niezbędnych kelnerowi akcesoriów, jak notes, długopis, korkociąg i terminal płatniczy.

Przeczytaj więcej o funkcjach odzieży gastronomicznej w artykule: Odzież gastronomiczna, czyli bezpieczeństwo, higiena i wygoda w jednym

Właściwości i funkcje odzieży gastronomicznej

Aby odzież gastronomiczna zapewniała pracownikom jak największą wygodę i komfort, projektuje się ją z myślą o tych szczególnych warunkach. Wykorzystywane do jej szycia tkaniny muszą być oddychające, mieć właściwości antybakteryjne i antypotowe, a także pozwalać na zachowanie komfortu termicznego zarówno w gorących, jak i chłodnych pomieszczeniach.

Warto pamiętać, że odzież gastronomiczna jest używana na co dzień, w związku z czym w wielu przypadkach wymaga częstego prania. Z tego względu powinna być szczególnie wytrzymała. Najlepiej wybrać modele przystosowane do prania przemysłowego zgodnie z normą z normą ISO 15797 dla białych i kolorowych tkanin. Warto też, by elementy odzieży, które szybko się brudzą, były wykonane z szybkoschnących materiałów, co pozwoli na ich pranie codziennie lub co drugi dzień. Natomiast materiał odporny na zagniecenia nie tylko oszczędzi nam czas przy prasowaniu, ale też zapewni estetyczny wygląd stroju przez cały dzień.

Tkaniny i technologie – najlepsze materiały do odzieży gastronomicznej

Na rynku dostępne są ubrania gastronomiczne z różnorodnych materiałów, które mają za zadanie chronić przed oparzeniem, pomagać w regulacji temperatury, odprowadzać pot i zapewniać komfort w czasie pracy. Technologia pozwala na produkowanie nowoczesnych tkanin, które szczególnie dobrze radzą sobie w warunkach wysokiej temperatury i wilgoci. Oto niektóre z materiałów, które wykorzystuje się do szycia odzieży gastronomicznej najczęściej:

Bawełna

Czysta bawełna to bardzo wytrzymały, oddychający materiał, który nadaje się do prania w wysokich temperaturach i jest od wielu lat stosowany do produkcji ubrań. Jest naturalna i przyjemna w dotyku. Zastosowana w odzieży gastronomicznej 100% bawełna ma jednak pewne minusy. Choć bardzo dobrze chłonie wilgoć, długo schnie, co powoduje, że – gdy się spocimy – ubranie staje się ciężkie i słabiej przepuszcza powietrze. Co więcej, w 100% bawełniana odzież łatwo się gniecie i jest uciążliwa w prasowaniu.

Aby zwiększyć funkcjonalność tego materiału, producenci odzieży chętnie łączą bawełnę z dodatkiem włókien sztucznych, takich jak np. poliester czy elastan.

>> Sprawdź bawełnianą odzież gastronomiczną w Gastrro.pl <<

Polibawełna

Polibawełna łączy w sobie zalety bawełny, takie jak m.in. doskonała chłonność, z korzyściami płynącymi z dodatku włókien poliestrowych, które przedłużają żywotność ubrań i skracają czas schnięcia. Ubrania z dodatkiem sztucznych włókien są też mniej podatne na zagniecenia i lepiej układają się na ciele, niż czysta bawełna. Są bardziej odporne na zniekształcenia, kurczenie się czy rozciąganie w praniu.

>> Zobacz odzież gastronomiczną z polibawełny w Gastrro.pl <<

Tencel

Tencel to nowoczesny materiał wykonany z nanowłókien celulozowych, produkowany w warunkach bezpiecznych dla ludzi i środowiska. Doskonale chłonie i uwalnia wilgoć, zapewniając znakomitą regulację termiczną. Dzięki temu, zapobiega nadmiernemu rozwojowi bakterii i ułatwia utrzymanie higieny. Świetnie sprawdzi się więc podczas pracy w gorącym, wilgotnym pomieszczeniu, takim jak kuchnia.

Zaletą Tencelu jest przyjemna, gładka i delikatna faktura tej tkaniny.

Podobnie jak bawełna, Tencel może być łączony z włóknami poliestrowymi, co pozwala zwiększyć trwałość i wytrzymałość tkaniny.

>> Poznaj odzież gastronomiczną z Tencelu dostępną na stronie Gastrro.pl <<

Tkanina 37.5®

Innowacyjna tkanina 37.5® jest produkowana z użyciem naturalnych cząsteczek pyłu wulkanicznego, które nadają jej doskonałe właściwości termiczne i pozwalają utrzymać optymalny mikroklimat.

Technologia 37.5® działa poprzez usunięcie potu w formie pary wodnej, jeszcze zanim zdąży się on skroplić na odzieży. Wzmacniając w ten sposób naturalne procesy termoregulacyjne organizmu, zwiększa wydajność i komfort pracy. Pozwala utrzymać komfort termiczny zarówno w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze, jak i niskiej.

>> Poznaj bluzy kucharskie Robur Cadix z polibawełny 37.5 ®<<

Poliester Seaqual® Yarn

Seaqual® Yarn to przyjazny środowisku poliester pozyskiwany w 10% z odpadów plastikowych wyłowionych z morza i 90% z postkonsumpcyjnego plastiku PET. Wykonany w pełni z surowców pochodzących z recyklingu, ma właściwości odpowiadające standardowemu poliestrowi, a przyczynia się do ograniczenia ilości odpadów i wspiera proces oczyszczania oceanów.

Za produkcję przędzy odpowiada organizacja Seaqual Initiative, a wykonaną z niej odzież gastronomiczną ma swojej ofercie m.in. marka Robur.

>> Zobacz bluzy kucharskie Robur Escale z przędzą Seaqual® Yarn <<

Szukasz wysokiej jakości odzieży gastronomicznej?

Znajdziesz ją w ofercie Gastrro.pl. Masz pytania, a może zależy Ci na indywidualnej wycenie? Skontaktuj się z nami pod numerem 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl.