Wygląda na to, że JavaScript jest wyłączony w twojej przeglądarce. By w pełni cieszyć się naszą stroną, upewnij się, że włączyłeś JavaScript w swojej przeglądarce.
Mój koszyk
x
Wartość:
Kontynuuj Podsumowanie używając swojego konta
Kontynuuj Podsumowanie jako nowy klient
Stworzenie konta ma wiele korzyści:
Patelnia wok to niezastąpione narzędzie w rękach każdego pasjonata azjatyckiej kuchni. Chociaż wok może być używany do różnych rodzajów obróbki, najczęściej przywołuje na myśl metodę stir fry, która pozwala osiągnąć wyjątkową kombinacji smaków i aromatów. Chcesz wprowadzić dania z woka do menu swojego lokalu, a może zastanawiasz się, jaki wok kupić do domowej kuchni? Przeczytaj nasz przewodnik!
Z artykułu dowiesz się:
Wok to symbol wschodnioazjatyckiej tradycji kulinarnej i wszechstronne narzędzie wykorzystywane od wieków w kuchni chińskiej. Jego tajemnicą jest charakterystyczny dymny smak i aromat, który jego miłośnicy nazywają “wok hei” – oddech woka. Ten niezwykły efekt można go uzyskać dzięki właściwościom termicznym żeliwa lub stali, z których najczęściej wykonane są woki, a także dzięki wyjątkowemu, półokrągłemu kształtowi zapewniającemu idealną dystrybucję ciepła.
Technika stir fry, czyli szybkie i energiczne smażenie składników na dużym ogniu, to najpopularniejszy sposób użycia woka. Sama nazwa “stir fry” dosłownie oznacza “szybkie mieszanie i smażenie“.
Metoda ta wymaga użycia bardzo wysokiej temperatury, a składniki dodaje się na mocno rozgrzany olej. Aby potrawa nie przywierała do dna woka i równomiernie się nagrzewała, danie energicznie miesza się za pomocą łopatki. Znaczenie ma też kolejność dodawania składników, które są wcześniej drobno pokrojone na równe kawałki.
Stir fry to bardzo szybka metoda gotowania, a danie jest gotowe do serwowania już po kilku minutach. Składniki są gotowane bardzo krótko, co pozwala zachować świeżość i chrupkość warzyw. Pod koniec gotowania do dania dodaje się sosy i przyprawy, np. sos sojowy, sos ostry, imbir, czosnek i inne aromatyczne składniki. Potrawy przygotowane tą techniką są świeże, aromatyczne i pełne intensywnych smaków.
Stalgast Patelnia wok ze stali polerowanej ⌀400 mm
Bartscher Patelnia Wok ⌀360 mm
Hendi Patelnia wok 3-warstwowa ⌀360 mm
Czy wiesz, że… Wysoka temperatura podczas smażenia w woku powoduje reakcję Maillarda między białkami a cukrami, co prowadzi do powstania związków chemicznych, nadających potrawie charakterystyczny kolor, aromat i smak? To zjawisko wpływa na ostateczny wygląd i smak potrawy, nadając im głębię i intensywność nazywaną “wok hei” (“oddech woka”).
Wysoka temperatura podczas smażenia w woku powoduje reakcję Maillarda między białkami a cukrami, co prowadzi do powstania związków chemicznych, nadających potrawie charakterystyczny kolor, aromat i smak? To zjawisko wpływa na ostateczny wygląd i smak potrawy, nadając im głębię i intensywność nazywaną “wok hei” (“oddech woka”).
W sprzedaży dostępne jest kilka rodzajów woków, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Obok takich parametrów, jak średnica, pojemność czy materiał, z którego zostało wykonane naczynie, duże znaczenie ma typ woka. Wspólną cechą oryginalnych woków chińskich jest półokrągłe dno i wykonanie z metalu doskonale przewodzącego ciepło.
Dwa najpopularniejsze rodzaje woków to wok kantoński, popularny szczególnie na południu Chin, oraz wok typu mandaryńskiego. Czym różnią się od siebie te dwa naczynia?
Wok mandaryński ma kształt głębokiej misy z długim uchwytem z drewna lub metalu. Dzięki wydłużonej rączce można z łatwością podrzucać wokiem np. podczas smażenia metodą stir-fry, co byłoby utrudnione w przypadku woka kantońskiego. Mandaryńska odmiana woka może być też wykorzystywana do przyrządzania pojedynczych porcji dań, dlatego chętnie stosuje się ją w barach szybkiej obsługi.
Wok typu kantońskiego jest zazwyczaj nieco płytszy od mandaryńskiego. Można go rozpoznać po dwóch zaokrąglonych uchwytach ułatwiających podnoszenie i transport naczynia. Najlepiej sprawdza się do przyrządzania dużych ilości potrawy, którą można mieszać za pomocą specjalnej szpatułki.
✔️ Kurczak Gongbao
✔️ Wołowina po mongolsku
✔️ Mapo Tofu
✔️ Dim Sum
✔️ Makaron Chow Mein
✔️ Stir fry z homara w stylu kantońskim
Kup teraz
Oryginalne woki chińskie są wytwarzane z żeliwa – ten materiał ma wiele zalet, które doceniają kantońscy kucharze. Przede wszystkim, żeliwne woki charakteryzują się doskonałą zdolnością do równomiernego rozprowadzania ciepła. Dzięki temu potrawy smażone w woku są poddawane obróbce jednocześnie na całej powierzchni, co jest istotne przy technice smażenia na dużym ogniu.
Tradycyjne, żeliwne woki wymagają jednak sporo uwagi i pielęgnacji, aby zachowały swoje właściwości i służyły przez długi czas. Dobrą alternatywą, która jest bardziej praktyczna w warunkach profesjonalnej gastronomii czy domowej kuchni, są solidne woki stalowe. Są lekkie, szybko się nagrzewają, a ich największym atutem jest ponadprzeciętna wytrzymałość.
Na szczególną uwagę zasługują woki ze stali węglowej – ten materiał cechuje się bardzo dobrą przewodnością cieplną, co pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło po całej powierzchni woka. Co więcej, odpowiednio przygotowany wok ze stali węglowej może wytworzyć naturalną warstwę nieprzywierającą, co ułatwia smażenie potraw bez przyklejania się do dna.
Jeśli zależy Ci na łatwym czyszczeniu i bezproblemowej konserwacji, wybierz wok ze stali nierdzewnej. Poza wymienionymi wcześniej zaletami, materiał ten gwarantuje ochronę przed korozją, co sprawia, że wykonane z niego woki są trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.
Warto pamiętać, że każdy wok żeliwny lub stalowy będzie wymagał od kucharza nieco wprawy. Dlatego jeśli dopiero chcesz zacząć eksperymenty z kuchnią azjatycką, na początek warto rozważyć zakup patelni wok z powłoką nieprzywierającą. Jest ona łatwa w użyciu i nie wymaga dodatkowej konserwacji, a większość modeli sprawdzi się także jako wok na indukcję. Minusem tego typu patelni jest niższa odporność na wysokie temperatury.
Bartscher Patelnia wok ze stali nierdzewnej ⌀510 mm
Hendi Patelnia wok ze stali walcowanej ⌀700 mm
de Buyer Patelnia wok ze stali węglowej ⌀355 mm | Carbone
Stalowe woki wymagają odpowiedniej konserwacji, dzięki której zachowają swoje właściwości termiczne i uzyskają naturalnie nieprzywierającą powłokę. Proces ten nazywa się wypalaniem woka oraz jego sezonowaniem.
Hendi Wok indukcyjny Profi Line 3500 W
Bartscher Kuchnia gazowa wok nastawna 11,5 kW
Bartscher Nakładka wok na palniki gazowe
Mamy niezawodne akcesoria kuchenne w przyjaznych budżetowi cenach! Zadzwoń pod numer 76 744 91 46 lub napisz na adres sklep@gastrro.pl. Odpowiemy na Twoje pytania i pomożemy wybrać odpowiedni sprzęt i akcesoria do Twojego lokalu.