Sezon na grilla – jaki grill gastronomiczny wybrać?
Jak majówka to grill! Grillowanie w maju na stałe wpisało się do kalendarza każdego Polaka. Grillujemy w ogródkach, na tarasie, na biwaku, ale także w restauracjach. Jak przygotować lokal gastronomiczny na sezon grillowy i jaki grill będzie najlepszy do naszego biznesu? Zobacz przegląd grilli gastronomicznych.

Grill gastronomiczny sprawdzi się nie tylko w steakhouseach i sezonowych barach szybkiej obsługi, ale przydatny będzie także w eleganckich restauracjach, a szczególnie tych z ogródkami zewnętrznymi. Nic innego lepiej nie sprawdzi się do piwa, które zwykle najchętniej pijamy na świeżym powietrzu. Zapachy grillowanych potraw będą przyciągać zarówno nowe osoby, jak i ucieszą stałych gości. Kiełbaska, karkówka, szaszłyk, a może pizza z grilla? Zobacz sprzęt, który sprosta oczekiwaniom miłośników potraw z grilla!
Grill węglowy

Grill na węgiel to klasyk, który ma swoich wiernych fanów ze względu na szczególny smak i dymny aromat przygotowywanych potraw. Wciąż jest bardzo często wybierany przez indywidualnych klientów w szczególności działkowiczów. . Mówi się, że wyjątkowego smaku grillowanego pstrąga, karkówki i żeberek nie osiągnie się na żadnym innym grillu. Niestety grille na węgiel wymagają określonych warunków. Po pierwsze takie modele wymagają wcześniejszego rozpalenia i pilnowania temperatury. Potrawy przygotowywane są wolniej. Tłuszcz kapiący na rozgrzany opał może być szkodliwy. Ponadto grill dość mocno dymi, co może być uciążliwe dla gości. Także sprzątanie grilla węglowego jest czasochłonne i mało przyjemne, szczególnie gdy wieje wiatr.
Z drugiej strony grille węglowe mają także wiele zalet. Są niedrogie, lekkie i mobilne. Nie są także zależne od żadnego stacjonarnego źródła zasilania, prądu czy gazu. Jednak do regularnego stosowania w gastronomii, nie są polecane.
Grill elektryczny

Grille elektryczne to jedyne urządzenia, które można stosować zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz lokalu. Urządzenia generują mniej dymu, a to co wytworzą, bez problemu pochłania okap. Ich zaletą jest to, że szybko się nagrzewają, są łatwe w obsłudze i proste w czyszczeniu. Potrawy przygotowywane na grillu elektrycznym są także zdrowsze. Grzałka urządzenia umiejscowiona jest bezpośrednio nad pojemnikiem GN wypełnionym wodą, dzięki czemu tłuszcz oraz wszystkie spalone kawałki wpadają do wody nie wydzielając nieprzyjemnych zapachów spalenizny. Dodatkowo takie urządzenie nie wymaga dużej uwagi podczas przygotowywania potraw, jak w przypadku grilla węglowego. Cała powierzchnia płyty grillowej nagrzewa się szybko i równomiernie. Niestety maksymalna temperatura jaką mogą osiągnąć, jest zwykle niższa niż przy grillu gazowym czy grillu węglowym. Dodatkowo grille elektryczne zazwyczaj są małe i sprawdzają się tylko przy niewielkim ruchu. Zdecydowanie wśród urządzeń elektrycznych do grillowania częściej stosuje się płyty grillowe. Przeznaczone są do użytku codziennego, przez cały rok, jedynak wyłącznie wewnątrz lokalu.
Grill gazowy

Do największych, najbardziej ekonomicznych i wydajnych grilli stosowanych w profesjonalnej gastronomii zalicza się grille gazowe. Urządzenia tego typu szybko się nagrzewają, są łatwe i wygodne w obsłudze, a czas przygotowania potraw jest krótszy. Regulując przepływ gazu, można dopasować sposób i tempo obróbki termicznej do konkretnych potraw. Niektóre modele pozwalają na grillowanie porcji dla nawet kilkunastu osób. Ponadto grille gazowe łatwo się czyści.
Odmianą grilli gazowych są grille lawowe, które działają na zasadzie kamieni, umieszczonych wewnątrz urządzenia, które ogrzewane są palącym się gazem. Kamienie lawowe dzięki swojej porowatej strukturze, wchłaniają większość tłuszczu kapiącego z mięsa podczas grillowania, dzięki czemu nie wytwarzają się szkodliwe substancje. Ponadto posiadają zdolność do samooczyszczania. Po skończonym grillowaniu kamienie nagrzewa się przez kilka minut do maksymalnej temperatury, przez co wszystkie nieczystości zostaną wypalone.
Czytaj też: Ekonomiczne grille lawowe
Kupując grill gazowy warto zwrócić uwagę na przydatne akcesoria. Wśród najważniejszych, warto wymienić pokrywę z termometrem, która daje możliwość precyzyjnej kontroli temperatury podczas grillowania. Potrawy pieką się nie tylko od spodu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło konwekcyjne. Mięso, warzywa z grilla z pokrywą są bardziej soczyste, a także mają bardziej intensywny posmak. Pokrywa działa również jako osłona przez wiatrem, więc grillowanie może odbywać się również w wietrzne dni.
Oprócz pokrywy, bardzo ważne jest wyposażenie grilla w kratkę podgrzewającą, która zapewni dodatkową przestrzeń do pracy i daje możliwość utrzymywania odpowiedniej temperatury potraw. Ważny jest także żeliwny ruszt i palnik boczny, który umożliwi ugotowanie lub podgrzanie zupy, przygotowanie sosów czy zagotowanie wody na herbatę. Przydadzą się także półki boczne oraz zamykana szafka, które ułatwią przechowywanie przypraw i niezbędnych akcesoriów.