Sous Vide

Sous Vide to nowoczesna metoda obróbki termicznej żywności, dzięki której potrawy zachowują niepowtarzalny smak i aromat. Metoda ta polega na próżniowym pakowaniu produktów oraz gotowaniu ich w odpowiedniej temperaturze. Po tym procesie należy potrawę natychmiast schłodzić w kąpieli wodnej z lodem i zamrozić. Dzięki próżniowemu pakowaniu produkty przygotowane w ten sposób można ponownie odgrzewać bez utraty ich właściwości, niepowtarzalnego smaku i aromatu.

W poniższej kategorii znajdą Państwo produkty najlepszych producentów Stalgast, Henkelman, Hendi oraz CAS. Dostępne na naszej stronie wyposażenie zadowoli każdego szefa kuchni i sprawdzi się w nawet najbardziej wykwintnych restauracjach.  

Sous Vide - zastosowanie, zalety 

Sous Vide to innowacyjna metoda gotowania polegająca na długotrwałej obróbce termicznej produktów, hermetycznie zamkniętych w woreczkach moletowanych. Dzięki gotowaniu tą metodą potrawy są zawsze delikatne, soczyste i zdrowe. Gotowanie metodą Sous Vide gwarantuje, że żywność zachowuje swoje naturalne witaminy i enzymy.

W porównaniu do tradycyjnych metod, gotowanie potraw metodą Sous Vide ogranicza redukcję masy produktu wyjściowego w wyniku gotowania o około 20%. Produkty przygotowywane w ten sposób zachowują swoje naturalne soki oraz drogocenne makro i mikroelementy. Dzięki czemu końcowy produkt jest większy oraz zdrowszy od potraw przygotowywanych innymi technikami gotowania. 

Metoda Sous Vide nie ogranicza się tylko do przygotowywania mięsa, dzięki niej przygotujemy również warzywa, owoce, ryby, owoce morza oraz wiele innych produktów.

Samo gotowanie pomimo skomplikowanej nazwy  nie jest wcale trudne. Sam proces składa się z 4 etapów: 

  1. Podgrzewanie wody do odpowiedniej temperatury
  2. Próżniowe pakowanie produktów
  3. Gotowanie
  4. Podsmażanie (opcjonalne)

Wielką zaletą metody Sous Vide jest możliwość zamrożenia przygotowanych potraw tuż po przyrządzeniu. Dzięki hermetycznie zamkniętym woreczkom można bezpiecznie przechowywać potrawy w zamrażarce, bez narażenia ich na utratę smaku, zapachu czy konsystencji. Metoda ta idealnie sprawdzi się w restauracjach serwujących potrawy à la carte

Zapraszamy do zapoznania się z dostępnym asortymentem. W razie potrzeby służymy fachową pomocą przy dokonywaniu wyboru.

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Nie znalazłeś szukanego produktu? Skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy!
Sous Vide

Minimal Price: 75.61