Deski do krojenia - mięsa, ryb, warzyw, pieczywa

Deska do krojenia jest przyborem kuchennym, którego używamy nie tylko do krojenia, ale także do siekania, miażdżenia lub rozbijania produktów. Wszechstronność wykorzystania desek do krojenia sprawia, że użytkujemy je nie tylko w profesjonalnej gastronomii, ale także w domu. Profesjonalna deska do krojenia HACCP świetnie sprawdzi się w różnego rodzaju restauracjach oraz zakładach zbiorowego żywienia. Starannie przygotowane przepisy oraz normy postępowania w ramach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) sprawiają, że istnieje wyraźny podział na zastosowanie desek:

  • deska do krojenia niebieska - ryby,
  • deska do krojenia żółta - drób,
  • deska do krojenia czerwona - czerwone mięso,
  • deska do krojenia brązowa - wędliny,
  • deska do krojenia zielona - warzywa,
  • deska do krojenia biała - nabiał.

Od niedawna na rynku dostępna jest również deska w kolorze fioletowym przygotowana specjalnie z myślą o alergikach, których produkty nie powinny mieć kontaktu z wcześniej przygotowanymi potrawami.

Deski do krojenia HACCP wykonane są z wysokiej jakości tworzyw sztucznych np. polietylenu i polipropylenu dzięki, czemu spełniają wszystkie normy i wytyczne sanepidu. Dodatkowo deski Stalgast posiadają atest PZH. Deski plastikowe praktycznie nie  chłoną wody, nie rysują się, a dzięki temu nie chłoną również zapachów. Deski HACCP można myć w zmywarkach gastronomicznych. Dodatkowo deski są łatwe w utrzymaniu czystości i mogą być myte ogólnodostępnymi środkami czystości.

Większość desek HACCP posiada bezpieczne krawędzie oraz specjalnie zaprojektowaną powierzchnię, która nie chłonie żadnych zapachów ani aromatów.

Deski do krojenia drewniane wykonane są z drewna bukowego lub drewna klejonego, dzięki czemu idealnie nadają się do krojenia wszelkiego rodzaju produktów spożywczych. Drewniane deski częściej niż w gastronomii wykorzystywane są w domowej kuchni, gdyż nie posiadają certyfikatów HACCP. Są łatwiejsze w zarysowaniu oraz wchłaniają wodę. Dodatkowo nie powinno się ich myć mocnymi środkami czystości występującymi w gastronomii oraz nie można myć ich w zmywarkach. Deski do krojenia wykonane z drewna często wykorzystywane są do krojenia wszelkich produktów bez podziału na ich kategorię.

W kategorii Deski do krojenia - mięsa, ryb, warzyw, pieczywa oprócz desek HACCP oraz desek drewnianych dostępne są:

  • skrobaki do deski kuchennej,
  • podkładki do krojenia antypoślizgowe HACCP,
  • stojaki stalowe na 6 desek.

Dodatkowo w sprzedaży posiadamy komplety najczęściej używanych desek do krojenia HACCP.

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

2 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

2 produkt(ów)

Nie znalazłeś szukanego produktu? Skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy!