Noże japońskie - Santoku, Sashimi, Deba, Nakiri
Nie bez powodu noże japońskie są uważane są za jedne z najlepszych narzędzi w pracy kucharza. Swoją renomę zawdzięczają przede wszystkim bardzo ostremu ostrzu i doskonałej jakości wykonania. Japońskich noży, do dziś wytwarzanych rzemieślniczymi metodami, używają szefowie kuchni i pasjonaci gotowania na całym świecie.
Rodzaje japońskich noży
Wybierając japoński nóż zwróć uwagę na jego zastosowanie. Wśród najpopularniejszych rodzajów ostrzy znajdują się na przykład:
- Gyuto – wielozadaniowy nóż, z którego korzysta się na co dzień do krojenia, siekania i szatkowania wszelkiego rodzaju produktów,
- nóż szefa kuchni Santoku – drugi w kolejności najpopularniejszy nóż, za pomocą którego bez trudu pokroisz rybę, mięso i warzywa,
- nóż do trybowania – niezbędny do oddzielania mięsa od kości,
- nóż do oprawiania ryb – pozwala oddzielić delikatne rybie mięso od ości i kręgosłupa, a także pokroić je na cienkie plasterki.
Hendi Nóż japoński Santoku 295 mm 845035
Netto 99,00 zł 79,20 zł Brutto 121,77 zł 97,42 zł