Noże japońskie - Santoku, Sashimi, Deba, Nakiri
Nie bez powodu noże japońskie są uważane są za jedne z najlepszych narzędzi w pracy kucharza. Swoją renomę zawdzięczają przede wszystkim bardzo ostremu ostrzu i doskonałej jakości wykonania. Japońskich noży, do dziś wytwarzanych rzemieślniczymi metodami, używają szefowie kuchni i pasjonaci gotowania na całym świecie.
Rodzaje japońskich noży
Wybierając japoński nóż zwróć uwagę na jego zastosowanie. Wśród najpopularniejszych rodzajów ostrzy znajdują się na przykład:
- Gyuto – wielozadaniowy nóż, z którego korzysta się na co dzień do krojenia, siekania i szatkowania wszelkiego rodzaju produktów,
- nóż szefa kuchni Santoku – drugi w kolejności najpopularniejszy nóż, za pomocą którego bez trudu pokroisz rybę, mięso i warzywa,
- nóż do trybowania – niezbędny do oddzielania mięsa od kości,
- nóż do oprawiania ryb – pozwala oddzielić delikatne rybie mięso od ości i kręgosłupa, a także pokroić je na cienkie plasterki.
Victorinox Nóż Santoku z karbowaną krawędzią 170 mm | Swiss Classic 6.8523.17B
Netto 189,00 zł 151,20 zł Brutto 232,47 zł 185,98 złVictorinox Nóż Santoku 170 mm | Swiss Classic 6.8503.17B
Netto 145,00 zł 116,00 zł Brutto 178,35 zł 142,68 zł