Suszarki do żywności

Suszenie produktów spożywczych to jeden z najstarszych sposobów na ich konserwację. To także pomysł na przygotowanie oryginalnych, zdrowych przekąsek i dodatków, które zrobią wrażenie na Twoich gościach. Ułatwi to suszarka do żywności, zwana też dehydratorem. Urządzenie to pozwala przyspieszyć naturalne odprowadzanie wilgoci z jedzenia dzięki skutecznej cyrkulacji powietrza w kontrolowanej przez termostat temperaturze.

Zalety dehydratora, czyli dlaczego warto suszyć żywność?

Suszarki do żywności znajdują w gastronomii wiele zastosowań. Najważniejsze z nich to przedłużenie trwałości produktów, na przykład grzybów, które po ususzeniu mogą być podstawą aromatycznych dań przez cały rok. Podobnie dehydratora można używać do przyrządzania suszonego mięsa i ryb, a także warzyw, owoców czy orzechów.

Suszarka do żywności jest też często stosowana do obróbki owoców, które stają się po wysuszeniu chrupkie i apetyczne, a przy tym zachowują swój intensywny kolor. Można wykorzystać je do dekoracji deserów, element słodkich śniadań i dań głównych, a także – w połączeniu ze świeżo ususzonymi ziołami – jako dodatek do herbat i naparów.

Restauratorzy często decydują się na zakup dehydratora, gdy nie chcą już polegać w swojej kuchni na gotowych, produkowanych masowo produktach. Składniki ususzone przy pomocy własnej suszarki są wysokiej jakości, nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Dzięki temu mogą je spożywać również klienci o specjalnych potrzebach dietetycznych.

Suszarka do żywności – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

W sprzedaży znajdziesz wiele modeli dehydratorów do gastronomii. Czym się kierować, by wybrać najlepsze urządzenie?

  • Konstrukcja urządzenia – na rynku są dostępne okrągłe suszarki do żywności, w których wentylator znajduje się na spodzie, oraz kwadratowe dehydratory w formie szafki z wiatrakiem umieszczonym z tyłu. To drugie rozwiązanie zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, a jednocześnie większą powierzchnię roboczą. Zajmuje jednak więcej miejsca.
  • Liczba i powierzchnia rusztów – im więcej półek ma suszarka do żywności, tym większą ilość produktu uda się ususzyć w tym samym czasie. W sprzedaży są dostępne dehydratory mieszczące nawet 10 tac, na których można wygodnie rozłożyć składniki.
  • Zakres temperatur i regulacja – różne rodzaje produktów – mięso, owoce, warzywa i grzyby – wymagają suszenia w różnych temperaturach. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty przy ich obróbce, wybierz urządzenie z możliwością regulacji i jak najszerszym zakresem temperatury.
  • Timer – proces suszenia żywności jest powolny. Może zająć od kilku nawet do kilkunastu godzin, dlatego warto zdecydować się na model z timerem, który automatycznie wyłączy urządzenie po wyznaczonym czasie.

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Nie znalazłeś szukanego produktu? Skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy!