Piece konwekcyjne
Piece konwekcyjne to wygodne rozwiązanie do lokali gastronomicznych, w których liczy się krótki czas przygotowania i powtarzalna jakość dań. Technologia gorącego powietrza doskonale sprawdza się do odpieku pieczywa mrożonego, przygotowania zapiekanek czy tostów, a także podgrzewania dań gotowych.
Zalety pieców konwekcyjnych
Piece konwekcyjne są wyposażone w wentylator, który wprowadza gorące powietrze w ruch i rozprowadza je po wnętrzu urządzenia. Dzięki temu, w każdym miejscu komory utrzymuje się właściwa temperatura – a to pozwala na równomierny wypiek wielu porcji potrawy, bez ryzyka przypalenia dań.
Piece konwekcyjne są wykorzystywane w restauracjach z uwagi na możliwość skrócenia czasu pieczenia. Ruch powietrza sprawia, że nie jest konieczne przewracanie dań i pilnowanie stopnia przypieczenia, więc pracownik może zająć się w międzyczasie innymi zadaniami.
Dużym atutem pieców konwekcyjnych jest prostota obsługi i powtarzalny efekt pieczenia. Wystarczy ustalić jedną, wspólną recepturę, a poszczególne potrawy i przekąski będą smakować równie dobrze w każdym punkcie sprzedaży. Łatwy w obsłudze panel sterujący nie wymaga też wielogodzinnych, kosztownych szkoleń dla pracowników.
Piece konwekcyjne – najpopularniejsze zastosowania
Ze względu na niewielką ilość zajmowanego miejsca, prostotę obsługi i powtarzalne rezultaty pieczenia, piece konwekcyjne znajdą zastosowanie w:
- piekarniach – do przyrządzania gorących przekąsek,
- marketach – do odpieku mrożonego pieczywa i przekąsek,
- lokalach serwujących dania fast-food,
- lokalach franczyzowych,
- kawiarniach z ograniczoną ilością miejsca na sprzęt kuchenny,
- restauracjach i barach.
Piec konwekcyjny do gastronomii – na co zwrócić uwagę?
Wybierając gastronomiczny piec konwekcyjny, warto wziąć pod uwagę gabaryty i pojemność urządzenia. Pierwsze powiedzą nam, czy na nowy sprzęt znajdzie się miejsce. Z kolei pojemność komory i liczba półek pozwoli dopasować wielkość pieca do potrzeb lokalu.
Dla większej wygody korzystania warto sięgnąć po urządzenie z timerem oraz funkcją automatycznego otwierania drzwiczek. Taki piec nie tylko powiadomi dźwiękowo o upływającym czasie pieczenia, ale też zakończy obróbkę bez konieczności manualnego wyłączenia urządzenia
Kromet Piec elektryczny 3-komorowy z termoobiegiem 21 kW 000.PE-3/T
Netto 24 600,00 zł 19 655,28 zł Brutto 30 258,00 zł 24 175,99 złKromet Piec elektryczny 2-komorowy z termoobiegiem 14 kW 000.PE-2/T
Netto 17 800,00 zł 14 221,95 zł Brutto 21 894,00 zł 17 493,00 złBartscher Piec konwekcyjny HC6040-10 117907
Netto 69 996,00 zł 55 926,02 zł Brutto 86 095,08 zł 68 789,00 złBartscher Piec konwekcyjny HC6040-8 117906
Netto 58 644,00 zł 46 856,10 zł Brutto 72 132,12 zł 57 633,00 złBartscher Piec konwekcyjny MC6040-10 117902
Netto 54 860,00 zł 43 832,52 zł Brutto 67 477,80 zł 53 914,00 złBartscher Piec konwekcyjny MC6040-8 117901
Netto 45 400,00 zł 36 273,98 zł Brutto 55 842,00 zł 44 617,00 zł