Suszarki do żywności
Suszenie produktów spożywczych to jeden z najstarszych sposobów na ich konserwację. To także pomysł na przygotowanie oryginalnych, zdrowych przekąsek i dodatków, które zrobią wrażenie na Twoich gościach. Ułatwi to suszarka do żywności, zwana też dehydratorem. Urządzenie to pozwala przyspieszyć naturalne odprowadzanie wilgoci z jedzenia dzięki skutecznej cyrkulacji powietrza w kontrolowanej przez termostat temperaturze.
Zalety dehydratora, czyli dlaczego warto suszyć żywność?
Suszarki do żywności znajdują w gastronomii wiele zastosowań. Najważniejsze z nich to przedłużenie trwałości produktów, na przykład grzybów, które po ususzeniu mogą być podstawą aromatycznych dań przez cały rok. Podobnie dehydratora można używać do przyrządzania suszonego mięsa i ryb, a także warzyw, owoców czy orzechów.
Suszarka do żywności jest też często stosowana do obróbki owoców, które stają się po wysuszeniu chrupkie i apetyczne, a przy tym zachowują swój intensywny kolor. Można wykorzystać je do dekoracji deserów, element słodkich śniadań i dań głównych, a także – w połączeniu ze świeżo ususzonymi ziołami – jako dodatek do herbat i naparów.
Restauratorzy często decydują się na zakup dehydratora, gdy nie chcą już polegać w swojej kuchni na gotowych, produkowanych masowo produktach. Składniki ususzone przy pomocy własnej suszarki są wysokiej jakości, nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Dzięki temu mogą je spożywać również klienci o specjalnych potrzebach dietetycznych.
Suszarka do żywności – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
W sprzedaży znajdziesz wiele modeli dehydratorów do gastronomii. Czym się kierować, by wybrać najlepsze urządzenie?
- Konstrukcja urządzenia – na rynku są dostępne okrągłe suszarki do żywności, w których wentylator znajduje się na spodzie, oraz kwadratowe dehydratory w formie szafki z wiatrakiem umieszczonym z tyłu. To drugie rozwiązanie zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, a jednocześnie większą powierzchnię roboczą. Zajmuje jednak więcej miejsca.
- Liczba i powierzchnia rusztów – im więcej półek ma suszarka do żywności, tym większą ilość produktu uda się ususzyć w tym samym czasie. W sprzedaży są dostępne dehydratory mieszczące nawet 10 tac, na których można wygodnie rozłożyć składniki.
- Zakres temperatur i regulacja – różne rodzaje produktów – mięso, owoce, warzywa i grzyby – wymagają suszenia w różnych temperaturach. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty przy ich obróbce, wybierz urządzenie z możliwością regulacji i jak najszerszym zakresem temperatury.
- Timer – proces suszenia żywności jest powolny. Może zająć od kilku nawet do kilkunastu godzin, dlatego warto zdecydować się na model z timerem, który automatycznie wyłączy urządzenie po wyznaczonym czasie.
Hendi Suszarka do żywności 7 tac Kitchen Line 229064
Netto 649,00 zł 519,20 zł Brutto 798,27 zł 638,62 złStalgast Suszarka do żywności 10 tac Dehydrator 690310
Netto 1 290,00 zł 1 003,25 zł Brutto 1 586,70 zł 1 234,00 złBartscher Kratka zapasowa do suszarki A120888 A120893
Netto 72,00 zł 56,91 zł Brutto 88,56 zł 70,00 złHendi Suszarka do żywności Profi Line 229026
Netto 1 099,00 zł 879,20 zł Brutto 1 351,77 zł 1 081,42 złHendi Suszarka do żywności 6 tac | Profi Line 229033
Netto 699,00 zł 559,20 zł Brutto 859,77 zł 687,82 zł