Suszarki do żywności

Suszenie produktów spożywczych to jeden z najstarszych sposobów na ich konserwację. To także pomysł na przygotowanie oryginalnych, zdrowych przekąsek i dodatków, które zrobią wrażenie na Twoich gościach. Ułatwi to suszarka do żywności, zwana też dehydratorem. Urządzenie to pozwala przyspieszyć naturalne odprowadzanie wilgoci z jedzenia dzięki skutecznej cyrkulacji powietrza w kontrolowanej przez termostat temperaturze.

Zalety dehydratora, czyli dlaczego warto suszyć żywność?

Suszarki do żywności znajdują w gastronomii wiele zastosowań. Najważniejsze z nich to przedłużenie trwałości produktów, na przykład grzybów, które po ususzeniu mogą być podstawą aromatycznych dań przez cały rok. Podobnie dehydratora można używać do przyrządzania suszonego mięsa i ryb, a także warzyw, owoców czy orzechów.

Suszarka do żywności jest też często stosowana do obróbki owoców, które stają się po wysuszeniu chrupkie i apetyczne, a przy tym zachowują swój intensywny kolor. Można wykorzystać je do dekoracji deserów, element słodkich śniadań i dań głównych, a także – w połączeniu ze świeżo ususzonymi ziołami – jako dodatek do herbat i naparów.

Restauratorzy często decydują się na zakup dehydratora, gdy nie chcą już polegać w swojej kuchni na gotowych, produkowanych masowo produktach. Składniki ususzone przy pomocy własnej suszarki są wysokiej jakości, nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Dzięki temu mogą je spożywać również klienci o specjalnych potrzebach dietetycznych.

Suszarka do żywności – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

W sprzedaży znajdziesz wiele modeli dehydratorów do gastronomii. Czym się kierować, by wybrać najlepsze urządzenie?

  • Konstrukcja urządzenia – na rynku są dostępne okrągłe suszarki do żywności, w których wentylator znajduje się na spodzie, oraz kwadratowe dehydratory w formie szafki z wiatrakiem umieszczonym z tyłu. To drugie rozwiązanie zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, a jednocześnie większą powierzchnię roboczą. Zajmuje jednak więcej miejsca.
  • Liczba i powierzchnia rusztów – im więcej półek ma suszarka do żywności, tym większą ilość produktu uda się ususzyć w tym samym czasie. W sprzedaży są dostępne dehydratory mieszczące nawet 10 tac, na których można wygodnie rozłożyć składniki.
  • Zakres temperatur i regulacja – różne rodzaje produktów – mięso, owoce, warzywa i grzyby – wymagają suszenia w różnych temperaturach. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty przy ich obróbce, wybierz urządzenie z możliwością regulacji i jak najszerszym zakresem temperatury.
  • Timer – proces suszenia żywności jest powolny. Może zająć od kilku nawet do kilkunastu godzin, dlatego warto zdecydować się na model z timerem, który automatycznie wyłączy urządzenie po wyznaczonym czasie.

Siatka Lista

Ustaw kierunek rosnący

7 produkt(ów)

  1. Hendi Suszarka do żywności 7 tac Kitchen Line 229064

    Netto 649,00 zł 519,20 zł Brutto 798,27 zł 638,62 zł
  2. Stalgast Suszarka do żywności 10 tac Dehydrator 690310

    Netto 1 290,00 zł 1 003,25 zł Brutto 1 586,70 zł 1 234,00 zł
  3. Dehydrator Excalibur 4900 C1-7003

    Netto 2 635,50 zł 2 490,24 zł Brutto 3 241,67 zł 3 063,00 zł
  4. Bartscher Suszarka do żywności 6 tac A120888

    Netto 749,00 zł 598,37 zł Brutto 921,27 zł 736,00 zł
  5. Bartscher Kratka zapasowa do suszarki A120888 A120893

    Netto 72,00 zł 56,91 zł Brutto 88,56 zł 70,00 zł
  6. Hendi Suszarka do żywności Profi Line 229026

    Netto 1 099,00 zł 879,20 zł Brutto 1 351,77 zł 1 081,42 zł
  7. Hendi Suszarka do żywności 6 tac | Profi Line 229033

    Netto 699,00 zł 559,20 zł Brutto 859,77 zł 687,82 zł

Siatka Lista

Ustaw kierunek rosnący

7 produkt(ów)

Nie znalazłeś szukanego produktu? Skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy!