Piece konwekcyjne
Piece konwekcyjne to wygodne rozwiązanie do lokali gastronomicznych, w których liczy się krótki czas przygotowania i powtarzalna jakość dań. Technologia gorącego powietrza doskonale sprawdza się do odpieku pieczywa mrożonego, przygotowania zapiekanek czy tostów, a także podgrzewania dań gotowych.
Zalety pieców konwekcyjnych
Piece konwekcyjne są wyposażone w wentylator, który wprowadza gorące powietrze w ruch i rozprowadza je po wnętrzu urządzenia. Dzięki temu, w każdym miejscu komory utrzymuje się właściwa temperatura – a to pozwala na równomierny wypiek wielu porcji potrawy, bez ryzyka przypalenia dań.
Piece konwekcyjne są wykorzystywane w restauracjach z uwagi na możliwość skrócenia czasu pieczenia. Ruch powietrza sprawia, że nie jest konieczne przewracanie dań i pilnowanie stopnia przypieczenia, więc pracownik może zająć się w międzyczasie innymi zadaniami.
Dużym atutem pieców konwekcyjnych jest prostota obsługi i powtarzalny efekt pieczenia. Wystarczy ustalić jedną, wspólną recepturę, a poszczególne potrawy i przekąski będą smakować równie dobrze w każdym punkcie sprzedaży. Łatwy w obsłudze panel sterujący nie wymaga też wielogodzinnych, kosztownych szkoleń dla pracowników.
Piece konwekcyjne – najpopularniejsze zastosowania
Ze względu na niewielką ilość zajmowanego miejsca, prostotę obsługi i powtarzalne rezultaty pieczenia, piece konwekcyjne znajdą zastosowanie w:
- piekarniach – do przyrządzania gorących przekąsek,
- marketach – do odpieku mrożonego pieczywa i przekąsek,
- lokalach serwujących dania fast-food,
- lokalach franczyzowych,
- kawiarniach z ograniczoną ilością miejsca na sprzęt kuchenny,
- restauracjach i barach.
Piec konwekcyjny do gastronomii – na co zwrócić uwagę?
Wybierając gastronomiczny piec konwekcyjny, warto wziąć pod uwagę gabaryty i pojemność urządzenia. Pierwsze powiedzą nam, czy na nowy sprzęt znajdzie się miejsce. Z kolei pojemność komory i liczba półek pozwoli dopasować wielkość pieca do potrzeb lokalu.
Dla większej wygody korzystania warto sięgnąć po urządzenie z timerem oraz funkcją automatycznego otwierania drzwiczek. Taki piec nie tylko powiadomi dźwiękowo o upływającym czasie pieczenia, ale też zakończy obróbkę bez konieczności manualnego wyłączenia urządzenia
FM Industrial Piec konwekcyjny z nawilżaniem RXDL-Plus 4x600x400 lub 4xGN 1/1 912545
Netto 10 140,00 zł 8 111,38 zł Brutto 12 472,20 zł 9 977,00 złFM Industrial Piec konwekcyjny z nawilżaniem RXL-Plus 4x600x400 lub 4xGN 1/1 manualny 912541
Netto 8 510,00 zł 6 807,32 zł Brutto 10 467,30 zł 8 373,00 złFM Industrial Piec konwekcyjny RX 4x600x400 lub 4xGN 1/1 manualny 912529
Netto 6 040,00 zł 4 831,71 zł Brutto 7 429,20 zł 5 943,00 złFM Industrial Piec konwekcyjny z nawilżaniem RX 3x600x400 lub 3xGN 1/1 manualny 912528
Netto 6 680,00 zł 5 343,90 zł Brutto 8 216,40 zł 6 573,00 złFM Industrial Piec konwekcyjny RX 3x600x400 lub 3xGN 1/1 manualny 912527
Netto 6 440,00 zł 5 151,22 zł Brutto 7 921,20 zł 6 336,00 złStalgast Piec konwekcyjny z nawilżaniem ShopCook 4x600x400 lub 4xGN 1/1 912061
Netto 9 150,00 zł 7 319,51 zł Brutto 11 254,50 zł 9 003,00 złStalgast Piec konwekcyjny 4x600x400 mm manualny 916600
Netto 6 990,00 zł 5 591,87 zł Brutto 8 597,70 zł 6 878,00 złBartscher Piec konwekcyjny z nawilżaniem 4x600x400 mm | AT410-MDI A120822
Netto 6 804,00 zł 5 435,77 zł Brutto 8 368,92 zł 6 686,00 złStalgast Piec konwekcyjny z nawilżaniem ShopCook 4x600x400 lub 4xGN 1/1 manualny 912059
Netto 8 215,00 zł 6 571,54 zł Brutto 10 104,45 zł 8 082,99 złBartscher Piec konwekcyjny z nawilżaniem 4x600x400 mm | AT400 105780
Netto 6 353,00 zł 5 075,61 zł Brutto 7 814,19 zł 6 243,00 złGrafen Nano Piec piekarniczy konwekcyjny z nawilżaniem 4x600x400 mm lub 4xGN1/1 223338
Netto 5 999,00 zł 5 398,37 zł Brutto 7 378,77 zł 6 640,00 zł