Urządzenie do gotowania Sous Vide
Sous Vide to nowoczesna metoda obróbki termicznej żywności, dzięki której potrawy zachowują niepowtarzalny smak i aromat. Metoda ta polega na próżniowym pakowaniu produktów oraz gotowaniu ich w odpowiedniej temperaturze. Po tym procesie należy potrawę natychmiast schłodzić w kąpieli wodnej z lodem i zamrozić. Dzięki próżniowemu pakowaniu produkty przygotowane w ten sposób można ponownie odgrzewać bez utraty ich właściwości, niepowtarzalnego smaku i aromatu.
W poniższej kategorii znajdą Państwo produkty najlepszych producentów Stalgast, Henkelman, Hendi oraz CAS. Dostępne na naszej stronie wyposażenie zadowoli każdego szefa kuchni i sprawdzi się w nawet najbardziej wykwintnych restauracjach.
Sous Vide - zastosowanie, zalety
Sous Vide to innowacyjna metoda gotowania polegająca na długotrwałej obróbce termicznej produktów, hermetycznie zamkniętych w woreczkach moletowanych. Dzięki gotowaniu tą metodą potrawy są zawsze delikatne, soczyste i zdrowe. Gotowanie metodą Sous Vide gwarantuje, że żywność zachowuje swoje naturalne witaminy i enzymy.
W porównaniu do tradycyjnych metod, gotowanie potraw metodą Sous Vide ogranicza redukcję masy produktu wyjściowego w wyniku gotowania o około 20%. Produkty przygotowywane w ten sposób zachowują swoje naturalne soki oraz drogocenne makro i mikroelementy. Dzięki czemu końcowy produkt jest większy oraz zdrowszy od potraw przygotowywanych innymi technikami gotowania.
Metoda Sous Vide nie ogranicza się tylko do przygotowywania mięsa, dzięki niej przygotujemy również warzywa, owoce, ryby, owoce morza oraz wiele innych produktów.
Samo gotowanie pomimo skomplikowanej nazwy nie jest wcale trudne. Sam proces składa się z 4 etapów:
- Podgrzewanie wody do odpowiedniej temperatury
- Próżniowe pakowanie produktów
- Gotowanie
- Podsmażanie (opcjonalne)
Wielką zaletą metody Sous Vide jest możliwość zamrożenia przygotowanych potraw tuż po przyrządzeniu. Dzięki hermetycznie zamkniętym woreczkom można bezpiecznie przechowywać potrawy w zamrażarce, bez narażenia ich na utratę smaku, zapachu czy konsystencji. Metoda ta idealnie sprawdzi się w restauracjach serwujących potrawy à la carte.
Zapraszamy do zapoznania się z dostępnym asortymentem. W razie potrzeby służymy fachową pomocą przy dokonywaniu wyboru.
Sammic Izolowany pojemnik GN 2/1 do cyrkulatorów SmartVide 56 l 1180065
Netto 2 203,00 zł 1 762,40 zł Brutto 2 709,69 zł 2 167,75 złSammic Cyrkulator zanurzeniowy do gotowania sous-vide 2000 W SmartVide X 1180160
Netto 8 871,00 zł 7 096,80 zł Brutto 10 911,33 zł 8 729,06 złSammic Pojemnik GN 1/1 do cyrkulatora SmartVide X 1180070
Netto 4 818,00 zł 3 854,40 zł Brutto 5 926,14 zł 4 740,91 złSammic Cyrkulator do gotowania sous-vide 2000 W SmartVide 9 1180140
Netto 7 096,00 zł 5 676,80 zł Brutto 8 728,08 zł 6 982,46 złHendi Sous Vide GN 1/1 urządzenie do gotowania w niskich temperaturach 225448
Netto 1 849,00 zł 1 479,20 zł Brutto 2 274,27 zł 1 819,42 złHendi Piec do gotowania w niskich temperaturach GN 1/1 225479
Netto 5 599,00 zł 4 479,20 zł Brutto 6 886,77 zł 5 509,42 złHendi Sous Vide GN 2/3 urządzenie do gotowania w niskich temperaturach 225264
Netto 1 389,00 zł 1 111,20 zł Brutto 1 708,47 zł 1 366,78 złSammic Pokrywa do pojemnika GN 1/1 do cyrkulatorów SmartVide 1180062
Netto 292,00 zł 233,60 zł Brutto 359,16 zł 287,33 złSammic Pokrywa do pojemnika GN 1/1 do cyrkulatorów SmartVide 1180063
Netto 292,00 zł 233,60 zł Brutto 359,16 zł 287,33 złBartscher Cyrkulator do gotowania sous-vide 2000 W 115131
Netto 1 964,00 zł 1 569,11 zł Brutto 2 415,72 zł 1 930,01 złBartscher Cyrkulator do gotowania sous-vide 2000 W 115133
Netto 526,00 zł 419,51 zł Brutto 646,98 zł 516,00 zł