Piece konwekcyjno-parowe
Piec konwekcyjno-parowy zapewnia równomierną temperaturę w komorze, przyspiesza obróbkę termiczną oraz zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Dzięki temu możliwe jest stosowanie różnorodnych technik kulinarnych bez konieczności kontrolowania procesu pieczenia czy gotowania.
Piec konwekcyjno-parowy – najważniejsze funkcje
Piece konwekcyjno-parowe łączą w sobie technologię konwekcji (cyrkulacji gorącego powietrza) i obróbkę termiczną za pomocą pary. W efekcie urządzenia te pozwalają na szybkie podgrzewanie, gotowanie i wypiekanie dań, przy jednoczesnym zachowaniu optymalnej wilgotności potrawy. Przyrządzane w piecach konwekcyjno-parowych mięso czy ryby nie są wysuszone, ponieważ do komory stale doprowadzana jest wilgoć.
W zależności od modelu, piece konwekcyjno-parowe pozwalają na różne rodzaje obróbki termicznej:
- obróbka konwekcyjna – sprawdzi się np. do odpieku pieczywa głębokomrożonego czy pieczenia niskotemperaturowego,
- obróbka łączona – jednoczesne wykorzystanie konwekcji i gorącej pary wodnej, co sprzyja zachowaniu właściwej wilgotności i konsystencji dań,
- gotowanie na parze – idealne do przyrządzania zdrowych dań z warzyw i delikatnych mięs,
- blanszowanie i gotowanie,
- utrzymywanie temperatury potraw przed serwowaniem.
Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych
Dobry piec konwekcyjno-parowy znacznie usprawnia pracę w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. To uniwersalny sprzęt o rozbudowanych funkcjach, dzięki któremu możliwe jest szybkie i wygodne przygotowywanie wielu porcji potrawy, przy zachowaniu powtarzalnego smaku i jakości każdego dania.
Piece konwekcyjno-parowe Unox, Hendi oraz innych renomowanych producentów znajdują zastosowanie w profesjonalnych kuchniach, sieciach restauracji, piekarniach, kawiarniach czy na stacjach benzynowych. Ich zaletą, oprócz szerokich możliwościach kulinarnych, jest możliwość redukcji kosztów – krótszy czas obróbki termicznej oznacza też mniejsze zużycie prądu.
Jak wybrać piec konwekcyjno-parowy?
Decydując się na inwestycję w piec konwekcyjno-parowy, zwróć uwagę na następujące parametry i funkcje poszczególnych modeli:
- sposób zasilania – w sprzedaży dostępne są piece elektryczne i gazowe, a wybór zależy od dostępnych na kuchennym zapleczu instalacji,
- sterowanie elektroniczne lub manualne, obecność wyświetlacza LCD – od tych parametrów zależy wygoda korzystania z pieca,
- zakres temperatur, w których operuje piec,
- pojemność GN – świadczy o tym, ile pojemników Gastro Norm pomieści piec,
- programowanie własnych receptur – ważne, by piec miał możliwość zapisu wielu indywidualnych programów i zgrania ich na inne urządzenia dzięki nośnikom USB.
Lainox Piec konwekcyjno-parowy elektryczny 10xGN 1/1 Sapiens SAE101B
Netto 42 399,00 zł 38 158,54 zł Brutto 52 150,77 zł 46 935,00 złLainox Piec konwekcyjno-parowy elektryczny 6xGN 1/1 Sapiens SAE061B
Netto 32 599,00 zł 29 339,02 zł Brutto 40 096,77 zł 36 086,99 złLainox Piec konwekcyjno-parowy elektryczny 10xGN 1/1 Naboo NAE101B
Netto 53 599,00 zł 48 239,02 zł Brutto 65 926,77 zł 59 333,99 złLainox Piec konwekcyjno-parowy elektryczny 6xGN 1/1 Naboo NAE061B
Netto 41 899,00 zł 37 708,94 zł Brutto 51 535,77 zł 46 382,00 złEka Piec konwekcyjno-parowy Millenial Smart Bakery 6x600x400 mm MKF664S
Netto 13 259,00 zł 10 607,20 zł Brutto 16 308,57 zł 13 046,86 złEka Piec konwekcyjno-parowy Millenial Smart Bakery 4x600x400 mm MKF464S
Netto 10 769,00 zł 8 615,20 zł Brutto 13 245,87 zł 10 596,70 złEka Piec konwekcyjno-parowy Millenial Smart Bakery 10x600x400 mm MKF1064S
Netto 18 899,00 zł 15 119,20 zł Brutto 23 245,77 zł 18 596,62 zł