Piece konwekcyjno-parowe

Piec konwekcyjno-parowy zapewnia równomierną temperaturę w komorze, przyspiesza obróbkę termiczną oraz zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Dzięki temu możliwe jest stosowanie różnorodnych technik kulinarnych bez konieczności kontrolowania procesu pieczenia czy gotowania.

Piec konwekcyjno-parowy – najważniejsze funkcje

Piece konwekcyjno-parowe łączą w sobie technologię konwekcji (cyrkulacji gorącego powietrza) i obróbkę termiczną za pomocą pary. W efekcie urządzenia te pozwalają na szybkie podgrzewanie, gotowanie i wypiekanie dań, przy jednoczesnym zachowaniu optymalnej wilgotności potrawy. Przyrządzane w piecach konwekcyjno-parowych mięso czy ryby nie są wysuszone, ponieważ do komory stale doprowadzana jest wilgoć.

W zależności od modelu, piece konwekcyjno-parowe pozwalają na różne rodzaje obróbki termicznej:

  • obróbka konwekcyjna – sprawdzi się np. do odpieku pieczywa głębokomrożonego czy pieczenia niskotemperaturowego,
  • obróbka łączona – jednoczesne wykorzystanie konwekcji i gorącej pary wodnej, co sprzyja zachowaniu właściwej wilgotności i konsystencji dań,
  • gotowanie na parze – idealne do przyrządzania zdrowych dań z warzyw i delikatnych mięs,
  • blanszowanie i gotowanie,
  • utrzymywanie temperatury potraw przed serwowaniem.

Zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych

Dobry piec konwekcyjno-parowy znacznie usprawnia pracę w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. To uniwersalny sprzęt o rozbudowanych funkcjach, dzięki któremu możliwe jest szybkie i wygodne przygotowywanie wielu porcji potrawy, przy zachowaniu powtarzalnego smaku i jakości każdego dania.

Piece konwekcyjno-parowe Unox, Hendi oraz innych renomowanych producentów znajdują zastosowanie w profesjonalnych kuchniach, sieciach restauracji, piekarniach, kawiarniach czy na stacjach benzynowych. Ich zaletą, oprócz szerokich możliwościach kulinarnych, jest możliwość redukcji kosztów – krótszy czas obróbki termicznej oznacza też mniejsze zużycie prądu.

Jak wybrać piec konwekcyjno-parowy?

Decydując się na inwestycję w piec konwekcyjno-parowy, zwróć uwagę na następujące parametry i funkcje poszczególnych modeli:

  • sposób zasilania – w sprzedaży dostępne są piece elektryczne i gazowe, a wybór zależy od dostępnych na kuchennym zapleczu instalacji,
  • sterowanie elektroniczne lub manualne, obecność wyświetlacza LCD – od tych parametrów zależy wygoda korzystania z pieca,
  • zakres temperatur, w których operuje piec,
  • pojemność GN – świadczy o tym, ile pojemników Gastro Norm pomieści piec,
  • programowanie własnych receptur – ważne, by piec miał możliwość zapisu wielu indywidualnych programów i zgrania ich na inne urządzenia dzięki nośnikom USB.

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-96 z 170

Strona:
  1. 1
  2. 2

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-96 z 170

Strona:
  1. 1
  2. 2
Nie znalazłeś szukanego produktu? Skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy!